Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κοτζιάς: Να καταρρίψουμε τουρκικό ντρόουν – Είχα πει στον Ερντογάν: «Αν τολμήσεις έρευνες θα σε βυθίσουμε»

Κοτζιάς: Να καταρρίψουμε τουρκικό ντρόουν – Είχα πει στον Ερντογάν: «Αν τολμήσεις έρευνες θα σε βυθίσουμε»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κίνηση ΠΡΑΤΤΩ, Νίκος Κοτζιάς, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών,

Τη βαθιά ανησυχία του για τα τετελεσμένα που «κερδίζουν» οι Τούρκοι από την «διαρκή υποχωρητικότητα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη εξέφρασε, μιλώντας στο «Κόκκινο» και στους Γιώργο Τραπεζιώτη και Γιώργο Μελιγγώνη ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής του «Πράττω», Νίκος Κοτζιάς.

«Ο κ. Μητσοτάκης ενδιαφέρεται πιο πολύ για deals και μπίζνες, παρά για τα εθνικά συμφέροντα», επισήμανε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και «αρχιτέκτονας» της Συμφωνίας των Πρεσπών, που καταλόγισε στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση υποχωρητικότητα.

«Στην πρώτη συνάντηση με τον Ερντογάν και τον Τσαβούσογλου στην Κωνσταντινούπολη, όταν μού είπαν ότι θα κάνουν έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Αιγαίο τούς είπα ότι δε θα φτάσουν ποτέ γιατί θα τους βυθίσουμε.

»Ο Ερντογάν με δοκίμασε άλλες 2-3 φορές και κατάλαβε ότι αυτά που λέγαμε, τα εννοούσαμε», υπογράμμισε με νόημα ο πρώην υπουργός των Εξωτερικών.

Μάλιστα, ο κ. Κοτζιάς προέβη και σε μία αποκάλυψη: είπε, δηλαδή, ότι μέσω «ενός κοινού έμπιστου προσώπου που τον εκτιμούσε», έστειλε μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη για διάφορα θέματα που ξέρει ότι θέλουν να βάλουν οι Τούρκοι και «που εγώ τα είχα αποκρούσει κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Τσίπρα», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

«Δεν ξέρω αν το μήνυμα μεταφέρθηκε», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι το δικό του διάβημα έγινε γιατί «ανησύχησε ότι οι Τούρκοι θα επανέφεραν ζητήματα που εκείνος είχε κόψει».

Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο Νίκος Κοτζιάς υπογράμμισε ότι η Ελλάδα χρησιμοποιεί το Διεθνές Δίκαιο «αμυντικά» και όχι για να «χτίσει» δικαιώματα.

«Οι Τούρκοι εδώ και δύο χρόνια έχουν περάσει νόμο που επεκτείνουν την έρευνα και διάσωση ως τον 25ο μεσημβρινό, στη μέση του Αιγαίου.

»Η κυβέρνηση δεν έχει αντιδράσει», υπογράμμισε, ενώ περιέγραψε ένα άγνωστο περιστατικό για να εξηγήσει πώς η Ελλάδα μπορεί να «κατοχυρώσει» δικαιώματα.

Αποκάλυψε, συγκεκριμένα, πως όταν πρόσφυγες βρέθηκαν στα Ίμια, είχε σπεύσει και το ελληνικό Λιμενικό και η τουρκική ακτοφυλακή και, μάλιστα, μία προσφυγική οικογένεια είχε χωριστεί.

«Απαίτησα να επανενωθεί υπέρ των ελληνικών δικαιωμάτων στα Ίμια η οικογένεια και πράγματι, η γυναίκα που είχε διασωθεί από Τούρκους επανενώθηκε με τον άντρα της που είχε διασωθεί από το δικό μας Λιμενικό», αποκάλυψε ο Νίκος Κοτζιάς.

Εξάλλου, ο επικεφαλής του «Πράττω», ερωτηθείς αν φοβάται θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, παρατήρησε ότι «οι Τούρκοι ως τώρα έχουν πάρει ό,τι θέλουν χωρίς θερμό επεισόδιο», αλλά υπογράμμισε την ανάγκη «να βάλουμε κόκκινες γραμμές».

«Οφείλουμε να στείλουμε μήνυμα στην Τουρκία ότι έχουμε όρια», είπε, διατυπώνοντας την πρόταση «να ρίξουμε ένα drone που υπερίπταται ελληνικού εδάφους, αφού πρώτα θα έχουμε ενημερώσει τους συμμάχους μας».

Μιλώντας για το Ουκρανικό, ο Νίκος Κοτζιάς επέμεινε ότι πρόκειται για εισβολή της Ρωσίας και επισήμανε ότι ο Πούτιν, υπό την απειλή της χρήσης πυρηνικών, ισοπεδώνει πόλεις και σκοτώνει αμάχους διεξάγοντας «ασύμμετρο πόλεμο», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, χαρακτήρισε «άγκυρα σταθερότητας» τη Συμφωνία των Πρεσπών και, σε σχέση με την εξωτερική πολιτική που ασκήθηκε επί υπουργίας του, τόνισε ότι «ο Αλέξης Τσίπρας είναι συνειδητός φορέας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής».

«Αυτό με διευκόλυνε κι εμένα ως υπουργό», κατέληξε ο Νίκος Κοτζιάς.

Σχετικά άρθρα