Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βουλή Λιβύης: Ο Σάλεχ κατήγγειλε τα «μνημόνια» Τρίπολης-Τουρκίας στον Αραβικό Σύνδεσμο

Βουλή Λιβύης: Ο Σάλεχ κατήγγειλε τα «μνημόνια» Τρίπολης-Τουρκίας στον Αραβικό Σύνδεσμο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ακίλα Σάλεχ, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Αραβικός Σύνδεσμος, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Λιβύη, Νάτζλα Μανγκούς, Νότιο Κρητικό Πέλαγος (Λιβυκό), Τουρκία, Υδρογονάνθρακες,

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος του Λιβυκού Κοινοβουλίου, Ακίλα Σάλεχ, έστειλε επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Αχμέντ Αμπντούλ Γκέιτ, σχετικά με την «ακυρότητα οποιωνδήποτε μνημονίων συνεννόησης που συνήψε η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU) με επικεφαλής τον Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά». Σημείωσε ότι «δεν έχουν νομική ισχύ και δεν δεσμεύουν το λιβυκό κράτος».

Ο εκπρόσωπος του κοινοβουλίου, Αμπντουλάχ Μπλαϊχαΐγκ, δήλωσε ότι «η θητεία της GNU έληξε συνταγματικά, σύμφωνα με τους όρους της πολιτικής συμφωνίας.

»Απέτυχε να εκτελέσει τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντά της που καθορίζονται στον οδικό χάρτη που εκδόθηκε από το Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου για τη Λιβύη (LPDF) που εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2020».

«Αυτή η κυβέρνηση δεν επιδίωξε να διατηρήσει την εθνική ενότητα της χώρας, αλλά μάλλον δίχασε τον λιβυκό λαό και συμμάχησε με πολιτοφυλακές για να παραμείνει στην εξουσία.

»Εκτός από την εργασία για την παρεμπόδιση της διεξαγωγής εκλογών.

»Αυτή η κυβέρνηση απέτυχε να βάλει τέλος στις συγκρούσεις μεταξύ των πολιτοφυλακών και των συμμοριών της στην Τρίπολη.

»Τουλάχιστον 40 Λίβυοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στην Τρίπολη στις 27 Αυγούστου», ανέφερε η επιστολή.

Ο Μπλαϊχαΐγκ είπε ότι η GNU παραβίασε τη δέκατη παράγραφο του Άρθρου VI, του LPDF.

Αυτό ορίζει ότι «η εκτελεστική αρχή δεν θα εξετάζει, κατά το προκαταρκτικό στάδιο, νέες ή προηγούμενες συμφωνίες ή αποφάσεις που βλάπτουν τη σταθερότητα των εξωτερικών σχέσεων του λιβυκού κράτους ή του επιβάλλουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις».

«Η διάπραξη αυτής της εσκεμμένης παραβίασης θα αποσταθεροποιήσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου και με τις γειτονικές χώρες της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Κύπρου», πρόσθεσε.

Τη Δευτέρα, η GNU υπέγραψε δύο μνημόνια κατανόησης για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο με την Τουρκία.

Η υπουργός Εξωτερικών Νάτζλα Μανγκούς δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου:

«Το μνημόνιο κατανόησης είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών και συμβάλλει στην επίλυση της παγκόσμιας κρίσης όσον αφορά την ενέργεια και το φυσικό αέριο».

Σχετικά άρθρα