Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα σύσκεψη του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, με φορείς της αγοράς στο πλαίσιο της οποίας αναμένεται να συζητηθεί και η πρόταση εμπορικών συλλόγων για μείωση του ωραρίου των καταστημάτων προκειμένου να περιοριστεί η κατανάλωση ενέργειας.
«Το ωράριο των καταστημάτων είναι αυτό που ισχύει και δεν αλλάζει» είπε ο υπουργός προσερχόμενος στη σύσκεψη.
Συγκεκριμένα δήλωσε:
«Το ωράριο είναι αυτό που ισχύει και δεν αλλάζει.
»Όποιος θέλει να κλείνει νωρίτερα, ας το κάνει. Δεν απαγορεύεται.
»Το όφελος από την εξοικονόμηση ενέργειας, θα ήταν πολύ μικρότερο από τη ζημιά στους εργαζόμενους.
»Οι εμπορικοί σύλλογοι δεν μπορούν να επιβάλλουν αλλαγή ωραρίου.
»Προτείνουν και όποιος θέλει ακολουθεί».
Το Μαξίμου «μπλόκαρε» τον Άδωνι Γεωργιάδη
Η προβληματική κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της Ν.Δ. αλλά και στους κόλπους του υπουργικού συμβουλίου δεν μπορεί να κρυφτεί, όσο και αν προσπαθεί το Μέγαρο Μαξίμου να δίνει άλλη εικόνα.
Όπως διαφαίνεται το νέο αλαλούμ αφορά στο υπουργείο Ανάπτυξης και τον Άδωνι Γεωργιάδη που πριν καλά- καλά συναντήσει τους εμπορικούς συλλόγους, το Μαξίμου τον «άδειασε» με κυβερνητική διαρροή.
Όλα ξεκίνησαν την Τρίτη όταν και οι πληροφορίες ήθελαν να βρίσκεται ήδη υπό συζήτηση μία μείωση των ωρών λειτουργίας των καταστημάτων, προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας των μεγάλων εμπορικών χώρων και των σούπερ μάρκετ.
Μία μείωση κατά 2 ώρες ημερησίως εκτιμάται ότι θα μειώσει κατά 5%-7,5% την ημερήσια κατανάλωση ενέργειας.
Υπενθυμίζεται ότι βρίσκονται στο υπουργείο Ανάπτυξης οι εκπρόσωποι των σούπερ μάρκετ και του ΣΕΛΠΕ για συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία.
Ωστόσο το Μαξίμου πρόλαβε τις εξελίξεις και τις συναντήσεις του Άδωνι Γεωργιάδη, με τις κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν ότι διαψεύδουν τα σενάρια που θέλουν να εξετάζεται το ενδεχόμενο μείωσης ωραρίου των καταστημάτων, τουλάχιστον ως υποχρεωτικό μέτρο.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι εμπορικοί σύλλογοι θα έχουν το περιθώριο να πάρουν μεν σχετικές αποφάσεις- που να λειτουργήσουν ως κατευθυντήριες γραμμές στα μέλη τους, αλλά χωρίς να έχουν τον χαρακτήρα της υποχρεωτικότητας.