Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ιππότες της Μάλτας: Πρεσβευτής του τάγματος στην Αθήνα ο Λούκα Ροβάτι

Ιππότες της Μάλτας: Πρεσβευτής του τάγματος στην Αθήνα ο Λούκα Ροβάτι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, Διπλωματικό Σώμα, Ιππότες της Μάλτας, Ιωαννίτες Ιππότες, Καθολική Εκκλησία, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Χριστιανισμός, Χριστιανοί,

Τα διαπιστευτήριά του στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επέδωσε στις 3 Οκτωβρίου 2022 ο Λούκα Ροβάτι (Luca Rovati), πρεσβευτής στην Αθήνα του Κυρίαρχου Στρατιωτικού Τάγματος του Ξενώνα του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ, της Ρόδου και της Μάλτας, αναφερόμενο συχνά και ως Τάγμα της Μάλτας ή απλά Ιππότες της Μάλτας.

Οι ιππότες της Μάλτας είναι τάγμα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας με έδρα τη Ρώμη και επίσημη γλώσσα τους είναι τα ιταλικά.

Κυβερνήτης του είναι ο Μέγας Μάγιστρος, του οποίου η θητεία είναι ισόβια.

Το Τάγμα υπόκειται στη διεθνή νομοθεσία.

Προέρχεται από τους Ιωαννίτες Ιππότες, μια οργάνωση που ιδρύθηκε το 1050 στην Ιερουσαλήμ ως νοσοκομείο των Αμαλφιτών, με σκοπό να φροντίζει τους φτωχούς και ασθενείς προσκυνητές των Αγίων Τόπων.

Όταν οι Χριστιανοί έχασαν την Ιερουσαλήμ, το Τάγμα λειτουργούσε από τη Ρόδο (1310-1523) και στη συνέχεια από τη Μάλτα (1530-1798), στην οποία ήταν κυρίαρχο.

Η ύπαρξη του κράτους αυτού τερματίσθηκε από τον Ναπολέοντα, όμως το τάγμα παρέμεινε και επέζησε ως σήμερα με την τότε μορφή του.

Από τις 13 Ιουνίου 2022 Μέγας Μάγιστρος (Grand Master) είναι ο Τζον Τ. Ντάνλαπ.

Μέγας Καγκελάριος (Grand Chancellor) είναι ο Άλμπρεχτ Φράιχερ φον Μπέσελαγκερ (Albrecht Freiherr von Boeselager).

Σήμερα αποτελεί κρατική οντότητα και αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, καθώς έχει θέση παρατηρητή στα Ηνωμένα Έθνη.

Το Τάγμα αριθμεί στις μέρες μας 12.500 μέλη και 80.000 μονίμους εθελοντές, μαζί με 13.000 σε ιατρικό προσωπικό.

Διεθνής αναγνώριση

Το Τάγμα έχει δύο έδρες: το Palazzo Malta στην οδό Via dei Condotti 68 (όπου κατοικεί ο Μέγας Μάγιστρος και εδρεύει η κυβέρνηση) και τη Villa Malta στον Αβεντίνο λόφο, όπου βρίσκεται η πρεσβεία του Τάγματος στο Βατικανό και η πρεσβεία στην Ιταλία.

Ωστόσο, σε αντίθεση με την Αγία Έδρα, που έχει κυριαρχία επί του Βατικανού, το Κυρίαρχο Τάγμα της Μάλτας δεν έχει καμία εδαφική κυριαρχία από τότε που έχασε το νησί της Μάλτας το 1798, με εξαίρεση τα προαναφερόμενα ακίνητα στην Ιταλία.

Ο ΟΗΕ δεν αναγνωρίζει το Τάγμα ως κράτος-μέλος αλλά ως παρατηρητή στη Γενική Συνέλευση.

Δεν του έχει αναγνωριστεί και δοθεί κάποιος τηλεπικοινωνιακός κωδικός, ούτε καν κωδικός στο Διαδίκτυο (όπως .com ή.uk), ενώ το Βατικανό έχει τον δικό του (.va).

Το Τάγμα της Μάλτας έχει διπλωματικές σχέσεις με περισσότερα από εκατό κράτη, πολλά από τα οποία δεν έχουν ως κυρίαρχη θρησκεία τη Ρωμαιοκαθολική, καθώς επίσης και από διεθνείς οργανισμούς, όπως η ΕΕ και ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός.

Το γεγονός ότι διεκδικεί κυριαρχία διαφαίνεται και από το γεγονός ότι εκδίδει διαβατήρια, άδειες οδηγήσεως, πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκινήτων, γραμματόσημα και κέρματα.

Σχετικά άρθρα