Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΥΠΕΞ για «τουρκολιβυκό μνημόνιο»: Θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με κάθε μέσο

ΥΠΕΞ για «τουρκολιβυκό μνημόνιο»: Θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με κάθε μέσο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αίγυπτος, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Γαλλία, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Λιβύη, Νίκος Δένδιας, Νότιο Κρητικό Πέλαγος (Λιβυκό), Τζορτζ Τζέιμς Τσούνης, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες, Υπουργείο Εξωτερικών,

Σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα θα υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα τα κυριαρχικά της δικαιώματα, στέλνει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή το «μνημόνιο συνεργασίας» μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας για τους υδρογονάνθρακες. Υπενθυμίζει, δε, ότι το «τουρκο-λιβυκό “μνημόνιο” του 2019 είναι παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο.

»Ως εκ τούτου, ουδείς έχει κανένα δικαίωμα να το επικαλείται».

Αναλυτικά, το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

«Η Ελλάδα παρακολουθεί ιδιαίτερα στενά τις εξελίξεις στη Λιβύη και ιδιαίτερα τη σημερινή υπογραφή “μνημονίου συνεργασίας” μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNU) της Λιβύης και της Τουρκίας στον τομέα των υδρογονανθράκων.

»Η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, τα οποία προτίθεται να υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

»Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει προβεί σε οριοθέτηση της ΑΟΖ της με την Αίγυπτο, συμφωνία, η οποία έχει συναφθεί με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

»Παράλληλα, η Ελλάδα διατηρεί, όπως ορίζει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, δικαίωμα ipso facto et ad initio σε υφαλοκρηπίδα, η οποία, ελλείψει διμερούς συμφωνίας ορίζεται με τη μέση γραμμή».

Επίσης, το ελληνικό ΥΠΕΞ επισημαίνει ότι «το τουρκο-λιβυκό “μνημόνιο” του 2019 είναι παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο.

»Ως εκ τούτου, ουδείς έχει κανένα δικαίωμα να το επικαλείται.

»Οποιαδήποτε αναφορά ή ενέργεια σε εφαρμογή του εν λόγω “μνημονίου” θα είναι εκ των πραγμάτων παράνομη και αναλόγως της βαρύτητας της, θα υπάρξει αντίδραση τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ».

Καταλήγοντας, το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενημερώνει τους εταίρους και συμμάχους της για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας.

»Εκφράζεται η ικανοποίηση για τις δηλώσεις του Προέδρου, καθώς και της Επιτροπής Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, αναφορικά με την ακυρότητα και έλλειψη νομιμότητας του μνημονίου που υπεγράφη σήμερα στην Τρίπολη».

Στο μεταξύ όπως έγινε γνωστό στο πλαίσιο της ενημέρωσης συμμάχων και εταίρων, ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρέσβη Τζορτζ Τσούνη για να συζητήσουν τις τελευταιές εξελίξεις στη Λιβύη.

Νωρίτερα συνάντηση με τον πρέσβη της Γαλλίας, Πατρίκ Μεζονάβ, πραγματοποίησε στο υπουργείο Εξωτερικών, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σχετικά με εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Λιβύη, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Σχετικά άρθρα