Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Λιβύη και Τουρκία υπέγραψαν έρευνες φυσικού αερίου και πετρελαίου

Λιβύη και Τουρκία υπέγραψαν έρευνες φυσικού αερίου και πετρελαίου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Ιμπραήμ Καλίν, Λιβύη, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Νάτζλα Μανγκούς, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες, Φατίχ Ντονμέζ, Χουλουσί Ακάρ,

Η Λιβύη και η Τουρκία υπέγραψαν τη Δευτέρα μνημόνια για επενδύσεις πετρελαίου, μετέδωσε μέσω Twitter η ιστοσελίδα The Libya Observer.

Η τουρκική υπουργική αποστολή αποτελείται από τους Μεβλούτ Τσαβούσογλου (υπουργό Εξωτερικών), Φατίχ Ντονμέζ (Ενέργειας), Χουλουσί Ακάρ (Αμύνης), Μεχμέτ Μους (Εμπορίου), Φαχρετίν Αλτούν (Επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της Προεδρίας) και Ιμπραήμ Καλίν (Εκπρόσωπος της Προεδρίας).

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι, «υπογράψαμε -με την κυβέρνηση Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά- μνημόνια συνεννόησης στον τομέα των υδρογονανθράκων/ερευνών φυσικού αερίου και πετρελαίου».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παραχώρησε κοινή συνέντευξη Τύπου με την υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης Νάτζλα Μανγκούς.

Έρευνες σε θάλασσα και έρημο

Στην ομιλία του ο Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε την υπογραφή συμφωνίας για έρευνες και γεωτρήσεις σε θάλασσα και ξηρά μεταξύ τουρκικών και λιβυκών εταιρειών.

«Η συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που μόλις υπογράψαμε στοχεύει στη συνεργασία με τουρκικές εταιρείες και λιβυκές εταιρείες, για την εξερεύνηση και γεώτρηση, με μια αμοιβαία συνεργασία τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, σημείωσε ότι όλες οι «παρόχθιες χώρες» πρέπει να επωφεληθούν εξίσου από τη Μεσόγειο.

Η Λιβύη και η Τουρκία υπέγραψαν τη Δευτέρα δύο μνημόνια κατανόησης για τους υδρογονάνθρακες, μεταδίδει το LibyaUpdate.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έφτασε τη Δευτέρα στην Τρίπολη, επικεφαλής αντιπροσωπείας που περιλάμβανε τους υπουργούς Άμυνας, Ενέργειας και Εμπορίου της χώρας του, δηλαδή Χουλουσί Ακάρ, Φατίχ Ντονμέζ, Μεχμέτ Μους, τον προεδρικό εκπρόσωπο Ιμπραήμ Καλίν και τον διευθυντή επικοινωνίας Φαχρετίν Αλτούν.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Τσαβούσογλου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Λιβύης Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά στην έδρα της κυβέρνησης, όπου έπεσαν και οι υπογραφές.

«Φαγώθηκε» ο υπουργός Ενέργειας της Λιβύης πριν υπογραφεί η συμφωνία

Η συμφωνία πυροδότησε διαμάχη πριν από την άφιξη του Τσαβούσογλου, όταν ο υπουργός Πετρελαίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Αούν, αποκάλυψε ότι τα δικά του υπουργικά καθήκοντα είχαν ανατεθεί στον υπουργό Οικονομίας, Μουχάμαντ αλ Χουγάιτζι από τον Ντμπεϊμπά.

Σύμφωνα με πηγές του The Libya Update, ο Αούν ισχυρίζεται ότι ο Λίβυος πρωθυπουργός έκανε αυτή την κίνηση «για να περάσει ύποπτη συμφωνία πετρελαίου με την Τουρκία για εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου σε υπεράκτια περιοχή κοντά στο Τομπρούκ στην ανατολική Λιβύη».

Οι εικόνες της τελετής που αναρτήθηκαν από τον Τσαβούσογλου δείχνουν τον Μουχάμαντ αλ Χουγάιτζι να υπογράφει τη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες για λογαριασμό της λιβυκής κυβέρνησης αντί του Αούν.

Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε τη Δευτέρα στο υπουργείο Εξωτερικών με τον πρεσβευτή της Γαλλίας στην Αθήνα, Πατρίκ Μεσονάβ, εν μέσω διπλωματικού πυρετού εξαιτίας της νέας τουρκικής πρόκλησης, αυτή τη φορά στα νότια σύνορά μας, σε συνεργασία με το φιλοϊσλαμιστικό καθεστώς της Τρίπολης που παριστάνει την κυβέρνηση της Λιβύης.

Η Δυτική Λιβύη, η Κυρηναϊκή, δεν αναγνωρίζει την κυβέρνηση του Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά στην Τρίπολη, η Βουλή της Λιβύης τον έχει καθαιρέσει κι εκλέξει νέο πρωθυπουργό, τον Φάτι Μπασάγκα.

Ενημέρωση Συμμάχων

«…η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

»Το υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε ενημέρωση συμμάχων και εταίρων», σημείωσαν μεταξύ άλλων ελληνικές διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Τουρκία και Λιβύη ετοιμάζονται να υπογράψουν διμερή συμφωνία για την παραχώρηση μέρους της Λιβυκής ΑΟΖ σε τουρκικές εταιρείες για έρευνα κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν ότι «ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας.

»Δεν θα επιτραπεί η παραβίαση της και η πυροδότηση ακόμη μίας εστίας έντασης στην Μεσόγειο».

Και τουρκικός ναύσταθμος

«Η Τουρκία θα έχει ναυτική βάση επιμελητείας στη Λιβύη», μεταδίδει το TurkishFacts4u αναφορικά με την επίσκεψη Τσαβούσογλου στη Λιβύη τη Δευτέρα και τις πληροφορίες σχετικά με «μίσθωση» της λιβυκής ΑΟΖ από την Τουρκία.

Δεν είναι νέο ότι η Τουρκία θέλει ναύσταθμο στη Λιβύη, νότια της Κρήτης, για να απειλεί την Κρήτη και να επεκτείνει τις πειρατείες της στο Νότιο Κρητικό Πέλαγος.

Διαβάστε σχετικά: 21 Αυγούστου 2020: Η Μισράτα -Ν/Α της Κρήτης- τουρκική βάση και ναύσταθμος για 99 χρόνια

Έχει γραφεί τουλάχιστον εδώ και δύο χρόνια ότι ο τουρκικός ναύσταθμος θα βρίσκεται στη Μισράτα, ένα λιβυκό λιμάνι που ελέγχεται από τους ισλαμιστές και ο πληθυσμός της πόλης είναι κατά 2/3 Τουρκολίβυοι, δηλαδή Λίβυοι οθωμανικής καταγωγής.

Ο υπουργός Εξωτερικών έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter:

«Συναντήθηκα με τον Πρέσβη της Γαλλίας P.Maisonnave στο υπουργείο Εξωτερικών, με τον οποίο συζητήσαμε σχετικά με τις εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Λιβύη».

Σχετικά άρθρα