Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Συναγερμός! Η Τουρκία «μισθώνει» τη λιβυκή ΑΟΖ και αποκτά ναύσταθμο νότια της Κρήτης

Συναγερμός! Η Τουρκία «μισθώνει» τη λιβυκή ΑΟΖ και αποκτά ναύσταθμο νότια της Κρήτης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Λιβύη, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Μισράτα, Νότιο Κρητικό Πέλαγος (Λιβυκό), Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών,

«Η Τουρκία θα έχει ναυτική βάση επιμελητείας στη Λιβύη», μεταδίδει το TurkishFacts4u αναφορικά με την επίσκεψη Τσαβούσογλου στη Λιβύη τη Δευτέρα και τις πληροφορίες σχετικά με «μίσθωση» της λιβυκής ΑΟΖ από την Τουρκία.

Δεν είναι νέο ότι η Τουρκία θέλει ναύσταθμο στη Λιβύη, νότια της Κρήτης, για να απειλεί την Κρήτη και να επεκτείνει τις πειρατείες της στο Νότιο Κρητικό Πέλαγος.

Διαβάστε σχετικά: 21 Αυγούστου 2020: Η Μισράτα -Ν/Α της Κρήτης- τουρκική βάση και ναύσταθμος για 99 χρόνια

Έχει γραφεί τουλάχιστον εδώ και δύο χρόνια ότι ο τουρκικός ναύσταθμος θα βρίσκεται στη Μισράτα, ένα λιβυκό λιμάνι που ελέγχεται από τους ισλαμιστές και ο πληθυσμός της πόλης είναι κατά 2/3 Τουρκολίβυοι, δηλαδή Λίβυοι οθωμανικής καταγωγής.

Η Ελλάδα έχει ήδη προειδοποιήσει: Διπλωματικές πηγές για Τουρκία-Λιβύη: Δεν θα επιτραπεί η πυροδότηση ακόμη μίας εστίας έντασης στην Μεσόγειο

«…η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

»Το υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε ενημέρωση συμμάχων και εταίρων», σημείωσαν μεταξύ άλλων ελληνικές διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Τουρκία και Λιβύη ετοιμάζονται να υπογράψουν διμερή συμφωνία για την παραχώρηση μέρους της Λιβυκής ΑΟΖ σε τουρκικές εταιρείες για έρευνα κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν ότι «ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας.

»Δεν θα επιτραπεί η παραβίαση της και η πυροδότηση ακόμη μίας εστίας έντασης στην Μεσόγειο».

Σχετικά άρθρα