Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας Τουρκίας: Ανοιχτές απειλές κατά Ελλάδας και Κύπρου

Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας Τουρκίας: Ανοιχτές απειλές κατά Ελλάδας και Κύπρου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ελληνικά Νησιά, Κύπρος, Νησιά Αιγαίου, Τουρκία,

Ολοκληρώθηκε ύστερα από 4ωρη συνεδρίαση, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας. Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, στην συνεδρίαση «συζητήθηκαν οι προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας που έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα», ενώ η δήλωση του Εθνικού Συμβουλίου βάσει των πρώτων πληροφοριών αναφέρει:

«Οι κύκλοι που ενθαρρύνουν την Ελλάδα να εξοπλίσει τα νησιά σε ένα μη στρατιωτικό καθεστώς καλούνται να επανέλθουν στην κοινή λογική».

Το Συμβούλιο της γείτονος αναφέρθηκε επίσης και στην απόφαση των ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο όπλων κατά της «ελληνοκυπριακής» διοίκησης, λέγοντας ότι «έχει γίνει έκκληση να ανατραπεί αυτή η απόφαση, η οποία είναι ενάντια στο πνεύμα της συμμαχίας».

Πιο αναλυτικά:

«Οι κύκλοι που ενθαρρύνουν την Ελλάδα να εξοπλίσει τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς καλούνται να επιστρέψουν στην κοινή λογική», αναφέρει μεταξύ άλλων το ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης το οποίο λέει ότι «αναλυτικά συζητήθηκαν οι προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας, η οποία δεν έχει εγκαταλείψει τις παράνομες πρακτικές της παρά τις εκκλήσεις μας να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες».

Κλιμακώνοντας μάλιστα την απειλητική ρητορική, το ανακοινωθέν αναφέρει ότι η Τουρκία «δεν θα αποφύγει να χρησιμοποιήσει κάθε είδους νόμιμες μεθόδους και μέσα ενάντια στην παράλογη στάση της Ελλάδας».

Το Συμβούλιο ασχολήθηκε και με το θέμα της Κύπρου και την άρση του εμπάργκο από τις ΗΠΑ:

«Έχει γίνει έκκληση να ανατραπεί αυτή η απόφαση [σ.σ. η απόφαση των ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο όπλων κατά της Κύπρου], η οποία είναι ενάντια στο πνεύμα της συμμαχίας».

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (MGK) της Τουρκίας συνεδρίασε στο Μπεστεπέ της Άγκυρας υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ήταν το πρώτο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, του οποίου την ατζέντα κάλυψαν κυρίως θέματα που αφορούν την Ελλάδα.

Σχετικά άρθρα