Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Θρασύτατο τουρκικό διάβημα στον Έλληνα πρεσβευτή στην Άγκυρα – Ηχηρή απάντηση ΥΠΕΞ και πρεσβευτή μας

Θρασύτατο τουρκικό διάβημα στον Έλληνα πρεσβευτή στην Άγκυρα – Ηχηρή απάντηση ΥΠΕΞ και πρεσβευτή μας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Διπλωματικό Σώμα, Ελληνικά Νησιά, Ελληνική Πρεσβεία Άγκυρα, Νησιά Αιγαίου, Συνθήκη της Λωζάνης, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών, Χριστόδουλος Λάζαρης,

Σύμφωνα με τα τουρκικά Μέσα, η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε σε Ελλάδα και ΗΠΑ για την ανάπτυξη αμερικανικών τεθωρακισμένων στα νησιά της Λέσβου και της Χίου.

Ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο ζήτησε «να σταματήσουν οι παραβιάσεις στα νησιά και να αποκατασταθεί το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς».

Σύμφωνα με το τουρκικό δίκτυο NTV, «η Ελλάδα έχει αναπτύξει τεθωρακισμένα αμερικανικής κατασκευής σε Λέσβο και Σάμο, νησιά που σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα.

»Το υλικό καταγράφηκε από UAV της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων».

Ο τουρκικός ισχυρισμός περί τεθωρακισμένων στα δύο ελληνικά νησιά εδράζεται σε φωτογραφίες από drone.

Απαντώντας σε σχετικό διάβημα, στο οποίο προέβη νωρίτερα σήμερα η τουρκική πλευρά προς τον Έλληνα Πρέσβη στην Άγκυρα Χριστόδουλο Λάζαρη, η ελληνική πλευρά απέρριψε εν τω συνόλω τις τουρκικές αιτιάσεις, καθώς είναι παντελώς αβάσιμες και δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο, αναφέρουν διπλωματικές πηγές και συνεχίζουν:

«Ο Έλληνας Πρέσβης υπογράμμισε ότι οι ελληνικές θέσεις έχουν αναπτυχθεί ενδελεχώς στις δύο επιστολές που εστάλησαν στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

»Η Ελλάδα σέβεται απολύτως τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης.

»Ο Πρέσβης μας στην Άγκυρα επεσήμανε ότι δεν είναι η Ελλάδα η χώρα η οποία απειλεί με πόλεμο τη γείτονα της (casus belli), ούτε έχει συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στα παράλια της, όπως έχει κάνει η Τουρκία.

»Προσέθεσε, ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας, με τις συνεχείς παραβιάσεις του εναερίου χώρου, καθώς και τις υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους».

Σχετικά άρθρα