Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Jerusalem Post: Η Τουρκία απειλεί την ασφάλεια Κύπρου και Αν. Μεσογείου για το ζήτημα των όπλων

Jerusalem Post: Η Τουρκία απειλεί την ασφάλεια Κύπρου και Αν. Μεσογείου για το ζήτημα των όπλων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισραήλ, Κύπρος, Κυριάκος Μητσοτάκης, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Σεθ Φράντζμαν, Τουρκία,

Στην εφημερίδα Jerusalem Post, δημοσιεύεται ανάλυση του Σεθ Φράντζμαν (Seth Frantzman) με τίτλο «Με αφορμή το ζήτημα των εξοπλισμών, η Τουρκία απειλεί την Κύπρο και την Μέση Ανατολή», και υπότιτλο «Το πιο πρόσφατο ζήτημα που εγείρει η Τουρκία αφορά τώρα την Κύπρο, μία χώρα που τα τελευταία χρόνια εργάζεται βαθμηδόν όλο και περισσότερο με το Ισραήλ και την Ελλάδα».

«Η Τουρκία απειλεί Κύπρο και Ανατολική Μεσόγειο και εσχάτως καταδίκασε και τις ΗΠΑ γιατί οι τελευταίες επέβαλαν άρση του εμπάργκο όπλων που είχαν επιβάλει στην Κύπρο.

»Οι ΗΠΑ είχαν προβεί σε αυτήν την ενέργεια στο παρελθόν προκειμένου να εξευμενίζουν την Τουρκία την οποία θεωρούσαν πολύτιμο μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά και σταθερό σύμμαχο των ΗΠΑ».

Ωστόσο, η άνοδος του ακροδεξιού [εθνοϊσλαμιστικού – νεο-οθωμανικού] AKP στην Τουρκία, καθώς και η στενή συμμαχία της Άγκυρας με Ρωσία, Ιράν, Κίνα και άλλα αυταρχικά καθεστώτα, έχουν δημιουργήσει συνθήκες αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ, ενώ, ταυτόχρονα, πλήττονται και σύμμαχοι τους, όπως η Κύπρος, το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Αρμενία.

Και ενώ η Τουρκία ευαγγελίζεται την μεταστροφή της, εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για την σταθερότητα στην Αν. Μεσόγειο.

Η Τουρκία έχει μακρύ ιστορικό στην εφαρμογή της πολιτικής «διαίρει και βασίλευε».

Χώρισε την Κύπρο στα δύο τη δεκαετία του ‘70, «ξεπάστρεψε» το ελληνικό στοιχείο από εκεί που ήθελε και αργότερα, δυναμίτισε οποιαδήποτε σοβαρή προσπάθεια για ειρήνη και συμφιλίωση.

Ερχόμενοι στο σήμερα, ο αναλυτής αναφέρει πως η απόφαση των ΗΠΑ για την Κύπρο ανακοινώθηκε δια στόματος Μπλίνκεν και βασίζεται στο σκεπτικό πως η Κυπριακή Δημοκρατία πληροί πλέον τις προϋποθέσεις άρσης του εμπάργκο στο εμπόριο όπλων προς αυτή.

Ο Φράντζμαν επισημαίνει ότι το σκεπτικό βασίζεται εν πολλοίς στα δεδομένα που προκύπτουν μετά την κύρωση του νόμου περί Ασφάλειας και Ενεργειακής Συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, το 2019.

Στην Τουρκία δεν άρεσε αυτή η απόφαση των ΗΠΑ. Από το Ουζμπεκιστάν, όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους της Ρωσίας, του Ιράν και της Κίνας, ο Τούρκος Πρόεδρος καταδίκασε τις ΗΠΑ και κατήγγειλε την Κύπρο για ανένδοτη στάση, σημείωσε πως τα τεκταινόμενα θα πάνε το κυπριακό ζήτημα πίσω, ενώ τόνισε πως η τελευταία εξέλιξη θα δημιουργήσει «κούρσα εξοπλισμών» στην Αν. Μεσόγειο.

Ο αναλυτής δίνει μία εξήγηση της τουρκικής στρατηγικής: Η Τουρκία αποσκοπεί αφενός να αποσταθεροποιήσει την Ελλάδα και την συμμετοχή της τελευταίας ως ισότιμος εταίρος στο ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα επιχειρεί να σύρει και το Ισραήλ σε μία μάχη όπου ή θα θυσιαστεί το τρίγωνο συμμαχίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, ή που οι φιλοτουρκικές φωνές εντός Ισραήλ θα αναβαθμίσουν την Τουρκία στα μάτια των ΗΠΑ.

Η ενέργεια διαδραματίζει βασικό ρόλο, αφού η Τουρκία αποσκοπεί στο να δημιουργήσει τις συνθήκες, υπό τις οποίες, το Ισραήλ θα εξαρτάται μόνο από την Τουρκία σε αυτό το θέμα και όχι άλλη χώρα.

Τονίζεται επίσης ότι η Τουρκία βιάζεται γιατί είναι ισχυρό το ενδεχόμενο να έρθει στην εξουσία ο Νετανιάχου, για τον οποίο, -ο Φράντζμαν επισημαίνει- «το τουρκικό καθεστώς τρέφει πηγαία απέχθεια».

Ο αναλυτής προβλέπει περαιτέρω κλιμάκωση από πλευράς Τουρκίας το φθινόπωρο.

Και αυτό ίσως επειδή –όπως εξηγεί- το τρίγωνο Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου έχει πλέον δεθεί αρκετά σφικτά, με τη συμμετοχή μάλιστα και άλλων χωρών, όπως η Γαλλία, η Αίγυπτος και τα ΗΑΕ, γεγονός που θα κάνει τα διακυβεύματα όλων των συμμετεχόντων ακόμα πιο απαιτητικά.

Σχετικά με τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Ο εβραϊκός Τύπος αναφέρεται στην επικείμενη συνάντηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Γιαΐρ Λαπίντ με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Στα δημοσιεύματα ανακοινώνεται ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με τον Έλληνα ομόλογο του, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ωστόσο, τα δημοσιεύματα αφιερώνουν το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης τους στον σχολιασμό του γεγονότος ότι, όταν η συνάντηση πραγματοποιηθεί μεταξύ Ισραηλινού πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου, θα είναι η πρώτη σε αυτό το επίπεδο, εδώ και δεκατρία χρόνια (2008).

Αναφέρεται επίσης ότι οι δύο χώρες –Ισραήλ και Τουρκία- πρόκειται πολύ σύντομα να αποκαταστήσουν πλήρως τις διπλωματικές τους σχέσεις, καθώς επίκειται ανταλλαγή Πρέσβεων σε Άγκυρα και Ιερουσαλήμ.

Στα αγγλόφωνα ισραηλινά δημοσιεύματα γίνεται αναλυτικότερη παρουσίαση της ανακοίνωσης.

Παρατίθενται τα γεγονότα που οδήγησαν Ισραήλ και Τουρκία στα άκρα, το 2008, με αφορμή τον αποκλεισμό της Γάζας και τον χειρισμό της Τουρκίας επί του θέματος.

Αναφορικά με την Ελλάδα, αμφότερα τα αγγλόφωνα δημοσιεύματα επισημαίνουν ότι το Ισραήλ δεν προτίθεται να προκαλέσει βλάβη στην εδραιωμένη σχέση συμμαχίας που έχει διαμορφώσει με την Ελλάδα.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι η Τουρκία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και πως τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν την χώρα έχουν υποχρεώσει τον Τούρκο Πρόεδρο να ανακρούσει πρύμναν και να αναθερμάνει τις σχέσεις του με αρκετές χώρες που μέχρι τώρα θεωρούσε εχθρικές.

Σχετικά άρθρα