Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αποστολάκης για υπερπτήσεις: Η Τουρκία επιδιώκει να διατηρεί την ένταση με οποιοδήποτε τρόπο

Αποστολάκης για υπερπτήσεις: Η Τουρκία επιδιώκει να διατηρεί την ένταση με οποιοδήποτε τρόπο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευάγγελος Αποστολάκης, Παραβιάσεις Εθνικού Εναέριου Χώρου, Τουρκία,

O πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, μίλησε στις «Συνδέσεις» για την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων με τις νυχτερινές υπερπτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών ενώ στο στούντιο της ΕΡΤ βρέθηκε και ο δημοσιογράφος Φάνης Παπαθανασίου για να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.

Λίγες ώρες μετά την απάντηση του Zοζέπ Μπορέλ ότι «οι τουρκικές υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους είναι αντίθετες με την αποκλιμάκωση» ένα νέο σκηνικό στο διπλωματικό επίπεδο διαμορφώνεται.

«Έχει σημασία το timing της απάντησης του κ. Μπορέλ προς τον κ. Τσαβούσογλου, την ώρα που ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στις ΗΠΑ όπου θα συμμετάσχει μαζί τον Νίκο Δένδια στη Γενική Συνέλευση (του ΟΗΕ) όπου θα έχει πληθώρα επαφών για να προωθήσουν τον επικοδομητικό ρόλο της Ελλάδας και ταυτόχρονα αναδείξουν την τουρκική προκλητικότητα» σχολίασε ο δημοσιογράφος Φάνης Παπαθανασίου.

»Συνολικά ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο ΥΠΕΞ θα έχουν 45 επαφές κατά τη διάρκεια της συμμετοχής τους στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

«Η Τουρκία ξέρει μέχρι που θα το φτάσουμε – Κινείται στα όρια της νομιμότητας»

Mιλώντας για τις νυχτερινές υπερπτήσεις τουρκικών Bayraktar πάνω από τα ελληνικά νησιά o επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος ε.α. και ο πρώην υπηρεσιακός υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε πως είναι φθηνό να κάνουν τέτοιου τύπου πτήσεις.

«Είναι πάρα πολλές οι πτήσεις το βράδυ και δημιουργούν την αίσθηση ότι κάτι πρέπει να γίνει.

»Δεν είναι σωστό να γίνονται τέτοιου είδους παραβιάσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Αποστολάκη, «εφόσον η Τουρκία επιδιώκει να διατηρεί την ένταση την κάνει με τον οποιοδήποτε τρόπο.

»Όλα αυτά τα κάνει με μια αίσθηση ασφαλείας.

»Έχει έναν τρόπο να κινείται στα όρια της νομιμότητας.

»Ξέρει μέχρι που θα το φτάσουμε και εκμεταλλεύεται αυτό το γεγονός».

Σχολιάζοντας τη νέα τακτική των τουρκικών παραβιάσεων επεσήμανε ότι οι πτήσεις ενός UAV είναι μια απλή υπόθεση ενώ η αναχαίτιση είναι ολόκληρη ιστορία και πολύ μεγάλος κόστος και μας αναγκάζει να πετάμε αεροπλάνα με πολύ μεγάλο κόστος.

Σε εγρήγορση η Πολεμική Αεροπορία λόγω των UAV

«Το UAV καταγράφεται και όταν μπει σε περιοχές που πρέπει να αναχαιτιστεί αναχαιτίζεται» δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Αποστολάκης τονίζοντας ότι «κρατάει όλο το μηχανισμό της πολεμικής αεροπορίας σε εγρήγορση».

Όπως τόνισε με την χαμηλού κόστους -από την τουρκική πλευρά τακτική- των υπερπτήσεων καταφέρνουν να δημιουργούν το κλίμα που θέλουν οι Τούρκοι και να παρενοχλούν τις Ελληνικές Ένοπλες δυνάμεις.

Και ο ίδιος εστίασε στον μεγάλο αριθμό των παραβιάσεων με στόχο, όπως είπε, «να δείχνουν οι Τούρκοι ότι μπορούν να ελέγχουν την περιοχή και να έχουν πτήσεις όπου θέλουν γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι δεν θα φτάσουμε εύκολα στο σημείο να κάνουμε κατάρριψη».

Η Τουρκία δημιουργεί την αναστάτωση στην περιοχή

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Άμυνας «εφόσον η Τουρκία επιδιώκει να διατηρεί την ένταση την κάνει με τον οποιοδήποτε τρόπο.

»Όλα αυτά τα κάνει με μια αίσθηση ασφαλείας.

»Έχει έναν τρόπο να κινείται στα όρια της νομιμότητας.

»Ξέρει μέχρι που θα το φτάσουμε και εκμεταλλεύεται αυτό το γεγονός».

Αναλύοντας την επόμενη ημέρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Αποστολάκης έκανε την εκτίμηση ότι δεν συμφέρει την Τουρκία να κλιμακώσει και άλλο τις προκλήσεις γιατί διαπραγματεύεεται αυτή την περίοδο εξαιρετικά σοβαρά θέματα.

«Η Τουρκία ψάχνει τον ρόλο της»

«Η σημασία που έχει αυτήν την περίοδο η συνοχή του ΝΑΤΟ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο πώς συμπεριφέρεται η Τουρκία, που δημιουργεί την αναστάτωση στην περιοχή», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το τι μπορούμε να περιμένουμε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο κ. Παπαθανίου τόνισε ότι φέτος δεν έχει προγραμματιστεί κάποια συνάντηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν.

Και όπως είπε, όλο αυτό ανησυχεί, προβληματισμό. Mε αυτή την άποψη συμφώνησε και ο κ. Αποστολάκης λέγοντας ότι «δεν υπάρχει ένα κανάλι επικοινωνίας».

Ο ίδιος τόνισε ότι ενόψει των σημαντικών γεωπολιτικών αλλαγών δείχνει ότι η Τουρκία ψάχνει τον ρόλο της και ενδεχομένως πρέπει να λάβει κάποιες αποφάσεις.

«Το επικίνδυνο να είναι να φύγει τελείως η Τουρκία από το δυτικό μπλόκο και να πάει από την άλλη μεριά.

»Τότε τα πράγματα γίνονται πολύ πιο δύσκολα και οι αντιδράσεις της Τουρκίας μπορεί να είναι ανεξέλεγκτες.

»Η Ελλάδα θα πρέπει να έχει την ετοιμότητα που χρειάζεται να αντιμετωπίσει την όποια ενέργεια μπορεί να προκύψει από την Τουρκία».

Ο πρώην υπουργός Άμυνας σχολίασε ότι αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν είναι πολύ φρόνιμο να στείλουμε τα άρματα μάχης που έχουμε στην Ουκρανία χωρίς να αντικατασταθούν από αντίστοιχα τεθωρακισμένα οχήματα προσωπικού.

Σε άλλη αποστροφή του λόγου του δήλωσε ότι «η Τουρκία έχει φτάσει την προκλητική της στάση στα όρια του γελοίου.

»Οι προκλήσεις είναι εντεινόμενες και δεν υπαναχωρεί.

»Δεν μπορείς να μην έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου να μην λειτουργήσει λογικά.

»Επομένως, εσύ πρέπει να είσαι έτοιμος».

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Σχετικά άρθρα