Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νίκος Δένδιας: Ελλάδα και Κύπρος στο πλευρό της Αρμενίας – Έντονη ικανοποίηση από την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο

Νίκος Δένδιας: Ελλάδα και Κύπρος στο πλευρό της Αρμενίας – Έντονη ικανοποίηση από την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αραράτ Μιρζογιάν, Αρμενία, Ιωάννης Κασουλίδης, Κύπρος, Νίκος Δένδιας, Υπουργείο Εξωτερικών,

Στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ ο Νίκος Δένδιας είχε συνάντηση με τον ομόλογό του της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ιωάννη Κασουλίδη. Είχε προηγηθεί τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Αρμενίας, Αραράτ Μιρζογιάν.

Και έχει μεγάλη σημασία και οπωσδήποτε βαρύτατο συμβολισμό ότι οι τριμερείς συναντήσεις του Νίκου Δένδια και της Κύπρου ξεκίνησαν με την Αρμενία. Ο Ελληνισμός δεν εγκαταλείπει τους αρχαίους συμμάχους του. Συμμαχίες αιώνων δεν μεταβάλλονται.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας εξέφρασε την πιο έντονη ικανοποίηση της Ελλάδας για την άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

«Νομίζω ότι αξίζουν ευχαριστίες και στον [Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ] Άντονι Μπλίνκεν, αλλά και στους Γερουσιαστές Μενέντεζ και Ρούμπιο», επεσήμανε ο Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε ότι, «θα ήθελα όμως να πω ότι στην ουσία αυτό αποτελεί επιβράβευση της συνεπούς στάσης της Κυπριακής Δημοκρατίας όλα αυτά τα χρόνια.

»Της νέας αντίληψης, η οποία υπάρχει, συνολικής συμπόρευσης απέναντι σε οποιασδήποτε μορφής επιθετικότητα».

Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε και στην τριμερή του ελληνισμού με την Αρμενία.

«Στο πλαίσιο αυτό, είχαμε μαζί την ευκαιρία να έχουμε μια τριμερή συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας.

»Μας ανέλυσε τι συμβαίνει στον Νότιο Καύκασο, και είχαμε την ευκαιρία να διατυπώσουμε από κοινού τη σταθερή θέση μας υπέρ της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Αρμενίας.

»Οποιοσδήποτε αναθεωρητισμός, από οπουδήποτε και αν προέρχεται, από οποιαδήποτε χώρα και αν ξεκινάει -και, μάλιστα, με την προσπάθεια η ενεργειακή κατάσταση να λειτουργήσει ως όπλο εις βάρος ορισμένων κρατών και να επιχειρηθούν αλλαγές επί του εδάφους- θα μας βρίσκει αντίθετους.

»Η Ελλάδα και η Κύπρος συμπορεύονται πάντα με έναν άξονα και ένα κοινό ευαγγέλιο: την προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, στα δικαιώματα ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών, και, βέβαια, και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

Σε ερώτημα δημοσιογράφου σε σχέση με τις επαφές που θα έχει ο Νίκος Δένδιας στον ΟΗΕ, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απάντησε:

«Θα έχω πάνω από 30 επαφές εγώ, και αν λάβετε υπόψη σας και έναν μεγάλο αριθμό επαφών που θα έχει και ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έρχεται αύριο στη Νέα Υόρκη, νομίζω ότι συνολικά θα έχουμε πάνω από 40-45 συναντήσεις.

»Νομίζω ότι είναι μία λαμπρή ευκαιρία να εμβαθύνουμε σχέσεις που ήδη έχουμε, αλλά επίσης να εξηγήσουμε σε όλους τους συνομιλητές μας τον εποικοδομητικό ρόλο που η Ελλάδα παίζει στην ευρύτερη περιοχή της -και στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο.

»Και, βέβαια, να προωθήσουμε το μεγάλο εθνικό θέμα της Κύπρου».

Δένδιας και Κασουλίδης εξέφρασαν την ανησυχία τους όπως είπαν για τις απειλές του Ερντογάν ότι «θα έρθει νύχτα».

Ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ικανοποιημένος με την άρση του εμπάργκο των όπλων στην Κύπρο ενώ εξέφρασε την αλληλεγγύη της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τον Αρμενικό λαό που, όπως είπε, δοκιμάζεται για ακόμη μια φορά.

Κατά τη διάρκεια της τριμερούς συζητήθηκαν ζητήματα ασφαλείας που έχουν να κάνουν με τον Νότιο Καύκασο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Αρμένιος Υπουργός Εξωτερικών Αραράτ Μιρζογιάν παρουσίασε την κατάσταση ως αποτέλεσμα της πρόσφατης επιθετικής συμπεριφοράς κατά της Αρμενίας από πλευράς Αρζεμπαϊτζάν, προστίθεται.

Η ανακοίνωση συνεχίζει ότι ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στην κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας κατά της Ελλάδας ενώ ο κ. Κασουλίδης ενημέρωσε τους ομολόγους του για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την διαδικασία επανένωσης της Κύπρου.

Οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Κύπρου εξέφρασαν την αλληλεγγύη και υποστήριξή τους στο λαό της Αρμενίας.

«Οι τρεις Υπουργοί εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να συνεχίσουν ενεργά τις επαφές τους στο πλαίσιο του τριμερούς σχηματισμού για να τον φέρουν σε ένα νέο ποιοτικό επίπεδο και να επεκτείνουν το εύρος της συνεργασίας», σημειώνεται.

Συζητήθηκαν επίσης ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εταιρική σχέση Αρμενίας – ΕΕ.

Σχετικά άρθρα