Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Θα πάρουμε μέτρα αλλά όχι οριζόντια

Θα πάρουμε μέτρα αλλά όχι οριζόντια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άνγκελα Μέρκελ, Αντώνης Σαμαράς, Μέγαρο Μαξίμου,

Με τη φράση «είμαστε σε διαπραγμάτευση όχι σε πόλεμο», κυβερνητικές πηγές επιχείρησαν να ρίξουν τους τόνους εν όψει της άφιξης της Τρόικα στις αρχές Νοεμβρίου, επαναλαμβάνοντας για μία ακόμη φορά τη διαβεβαίωση ότι δεν τίθεται θέμα λήψης νέων οριζόντιων μέτρων.

Αυτό που εξετάζεται, διευκρίνισαν από τις Βρυξέλλες οι ίδιες πηγές, είναι η λήψη διαρθρωτικών μέτρων που αφορούν ζητήματα όπως για παράδειγμα η μείωση της σπατάλης, η αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυφής και να μην υπάρχει υπέρβαση ορισμένων ορίων στις δαπάνες των ΔΕΚΟ.

Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος συνιστά «διαβατήριο», ανέφεραν χαρακτηριστικά και παράλληλα εξέφρασαν την αισιοδοξία ότι «με τα διαρθρωτικά μέτρα που θα ληφθούν, θα προχωρήσουμε και όλα θα πάνε καλά στις διαβουλεύσεις με την Τρόικα».

Όσον αφορά το περίφημο δημοσιονομικό κενό για το 2014, εκτιμάται στα 500 εκατ. ευρώ, «με το χειρότερο δυνατό σενάριο» -όπως επεσήμαιναν – και η κάλυψή του είναι δυνατή με στοχευμένες παρεμβάσεις μείωσης δαπανών. Ως παράδειγμα, ανέφεραν την καθολική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σε όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης, χωρίς καμία εξαίρεση.

Όπως εξάλλου έκαναν γνωστό οι ίδιες πηγές, στο τέλος του μήνα το υπουργείο Εργασίας θα καταθέσει νομοσχέδιο το οποίο φιλοδοξεί να «νοικοκυρέψει» τις δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων και κυρίως των επικουρικών συντάξεων και να συλλέξει μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές. Με το νομοσχέδιο αυτό, υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθούν 500 εκατ. ευρώ για το 2014.

Σύμφωνα πάντα με πηγές της κυβέρνησης, σε αυτό το στάδιο, δεν προβλέπονται περικοπές στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, ενώ μέχρι τις 15 Νοεμβρίου θα συσταθεί επιτροπή τεχνοκρατών, η οποία θα αναζητήσει τις στρεβλώσεις στο ασφαλιστικό σύστημα.

Σχετικά με το φόρο ακινήτων, θέση της κυβέρνησης είναι «να πληρώνουν όλοι και λιγότερα» και στόχος είναι να μειωθεί περαιτέρω η επιβάρυνση.

Σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών, το οποίο αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης, ύψους 1 δισ. ευρώ, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία με τη Τρόικα για την ΕΛΒΟ, ενώ παραμένουν διαφωνίες για την ΕΑΣ. Για τη ΛΑΡΚΟ αναμένεται η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις κρατικές ενισχύσεις, ύψους 137 εκατ. ευρώ.

Τέλος, όσον αφορά το τετ α τετ Σαμαρά – Μέρκελ στις Βρυξέλλες, οι ίδιες πηγές αρκέστηκαν να πουν πως ήταν μια σύντομη συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου του ΕΛΚ. Όπως είπαν οι δύο ηγέτες είναι «σε τακτική επαφή» και ήδη συμφωνήθηκε να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία τις επόμενες ημέρες.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, η Γερμανίδα καγκελάριος ρωτήθηκε εάν στη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά συζητήθηκε η πιθανότητα χαλάρωσης του ελληνικού προγράμματος και εάν υπάρχει αλλαγή στη στάση της γερμανική πλευράς.

Η κ. Μέρκελ είπε πως συνομίλησε με τον Αντώνη Σαμαρά για 5 λεπτά, αλλά όπως έκανε γνωστό, δεν έγινε καμία συζήτηση για το θέμα αυτό, για να συμπληρώσει λέγοντας πως δεν υπάρχει αλλαγή στη στάση του Βερολίνου.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει τον Πρωθυπουργό «υπάκουο μαθητή της Μέρκελ» και με αφορμή την ολιγόλεπτη συνάντησή τους στο περιθώριο της συνεδρίασης του ΕΛΚ, σημειώνει ότι ο κ. Σαμαράς ούτε θέλει ούτε μπορεί να διεκδικήσει κάτι για την αλλαγή της μνημομονιακής πολιτικής

Σχετικά άρθρα