Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

North Press: Η Ελλάδα γίνεται πιο σημαντική για το ΝΑΤΟ και οι Τούρκοι το αντιλαμβάνονται

North Press: Η Ελλάδα γίνεται πιο σημαντική για το ΝΑΤΟ και οι Τούρκοι το αντιλαμβάνονται
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ελληνικά Νησιά, ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Νησιά Αιγαίου, Τουρκία,

Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας διαμορφώνονταν πάντα από αιώνια εχθρότητα. Η πρόσφατη διαμάχη μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών ξεκίνησε όταν η Τουρκία κατηγόρησε τον γείτονά της ότι κλείδωσε στις αρχές Σεπτεμβρίου τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη με τα ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικά συστήματα πυραύλων S-300 που έχουν αναπτυχθεί στο νησί της Κρήτης, μεταδίδει το συροκουρδικό North Press και συνεχίζει:

Η Άγκυρα είπε ότι Έλληνες πιλότοι έθεσαν τουρκικά αεροσκάφη κάτω από κλείδωμα ραντάρ πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο κατά τη διάρκεια αποστολής του ΝΑΤΟ τον περασμένο μήνα. Κάτι που διέψευσε κατηγορηματικά ο ιστορικός αντίπαλος της Τουρκίας.

Μετά τη διαμάχη και οι δύο χώρες έστειλαν αντίστοιχες επιστολές στο ΝΑΤΟ διαμαρτυρόμενοι η μία για την άλλη.

Ενώ η Αθήνα χαρακτήρισε ότι η τουρκική ενέργεια καταδικάζεται ως παραβίαση του εναέριου χώρου της, η Τουρκία, στην επιστολή της που έστειλε στο ΝΑΤΟ, ανέφερε ότι η Ελλάδα κατείχε τουρκικά εδάφη και χαρακτήρισε τον λαό των Ελλήνων ως «κακό».

Οι Τούρκοι διεκδικούν είκοσι νησιά και δύο νησίδες, που λένε ότι βρίσκονται υπό ελληνική κατοχή.

Ωστόσο, η Αθήνα απορρίπτει την «εξωφρενική» ρητορική που ενστερνίζονται οι Τούρκοι αξιωματούχοι.

Η Ελλάδα λέει ότι πρέπει να υπερασπιστεί τα ανατολικά της νησιά — συμπεριλαμβανομένης της Ρόδου και της Κω, ενάντια στον μεγαλύτερο και στρατιωτικά ισχυρότερο γείτονά της.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν και τους δύο συμμάχους του ΝΑΤΟ να επιλύσουν τις διαφορές τους διπλωματικά.

Αναφερόμενος στις εχθροπραξίες του παρελθόντος, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε δημόσια εκδήλωση είπε στις 3 Σεπτεμβρίου:

«Ελλάδα, κοιτάξτε την ιστορία, γυρίστε τον χρόνο πίσω. αν πας πολύ μακριά, το τίμημα θα είναι βαρύ. Ένα πράγμα έχουμε να πούμε στην Ελλάδα: Θυμηθείτε τη Σμύρνη».

Η Σμύρνη είναι μια επαρχία στη δυτική ακτή της Τουρκίας στο Αιγαίο Πέλαγος που φέρει οδυνηρές αναμνήσεις για τις ελληνικές δυνάμεις στη μάχη που δόθηκε το 1922. Ήταν μια αποφασιστική και κομβική μάχη που δόθηκε στο πλαίσιο του τουρκικού απελευθερωτικού πολέμου για την ανεξαρτησία.

Οι Έλληνες υπέστησαν μια από τις ταπεινωτικές ήττες τους.

Η Άγκυρα κατηγορεί την Αθήνα ότι παραβιάζει τις διεθνείς συμφωνίες διατηρώντας στρατιωτική παρουσία σε νησιά κοντά στις ακτές του Αιγαίου της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, είναι η πρώτη φορά που Τούρκος πρόεδρος κατηγορεί την Ελλάδα για κατοχή νησιών στο Αιγαίο.

Ωστόσο, αν και ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι η Τουρκία θα μπορούσε «να έρθει ξαφνικά μια νύχτα», μια φράση που σχετίζεται με τις συριακές επιχειρήσεις, οι τουρκικές απειλές φαίνονται απλώς ρητορικές.

Η πιθανότητα ελληνοτουρκικής σύγκρουσης φαίνεται πολύ χαμηλή.

Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν φτάσει κοντά σε πόλεμο τρεις φορές τον τελευταίο μισό αιώνα.

Πριν από τρεις ημέρες, πλοία της ελληνικής ακτοφυλακής άνοιξαν πυρ εναντίον φορτηγού πλοίου που έπλεε σε διεθνή ύδατα στο Αιγαίο Πέλαγος, προκαλώντας φόβους για μεγαλύτερη κλιμάκωση των εντάσεων με την Τουρκία που έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Ερωτηθείς για το εάν οι τουρκικές απειλές μπορεί να εξελιχθούν σε δράση επί του πεδίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε «Δεν πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί ποτέ. Η Τουρκία γνωρίζει την ικανότητα των ελληνικών δυνάμεων».

Την τελευταία δεκαετία, η μετανάστευση έχει γίνει ένα ακανθώδες ζήτημα μεταξύ των δύο χωρών.

Η Αθήνα λέει ότι η Άγκυρα χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως πιεστικό χαρτί κατά της Ευρώπης.

Για την Ελλάδα, αυτό είναι ένα βαρύ φορτίο καθώς είναι ο δρόμος για τους πρόσφυγες που έρχονται στην Ευρώπη.

Πρόσφατα, οι ελληνικές Αρχές επρόκειτο να επεκτείνουν έναν φράχτη στα σύνορα ως μέτρο προστασίας, σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Η μακροχρόνια συριακή κρίση φαίνεται να έχει τις επιπτώσεις της στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Είναι η συριακή κρίση που ωθεί την Τουρκία προς τη Ρωσία και είναι η κρίση των Σύρων προσφύγων που προσθέτει τριβές στις ήδη αμαυρωμένες σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Ωστόσο, υπάρχει ένα πολύ ευαίσθητο σημείο στις σχέσεις των δύο χωρών που εντείνει την τριβή.

Η Ελλάδα γίνεται πιο σημαντική για το ΝΑΤΟ καθώς η Τουρκία οδεύει πρόσφατα στην αγκαλιά της Ρωσίας.

Η Τουρκία έχει αποβληθεί από το κοινό πρόγραμμα των μαχητών κρούσης F-35 εξαιτίας της αγοράς των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400, ενώ η Ελλάδα έχει κινηθεί προς ένταξη στο πρόγραμμα, επιδιώκοντας να αποκτήσει έως και 40 αεροσκάφη F-35.

Οποιαδήποτε ελληνική επικράτηση στην περιοχή θα μπορούσε να είναι δαπανηρή για την Τουρκία που συνήθιζε να γέρνει προς όφελός της την ισορροπία μεταξύ Ανατολής και Δύσης, τουλάχιστον τον περασμένο αιώνα. Οι Τούρκοι το αντιλαμβάνονται.

Σχετικά άρθρα