Τις επόμενες εβδομάδες θα γίνει εξειδίξευση των μέτρων στήριξης των νοκοκυριών που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για να θερμανθούν, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός στις επίμονες ερωτήσεις που του τέθηκαν για το θέμα στη συνέντευξη τύπου που παραχωρεί στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της ΔΕΘ.
Αρχικά ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να αποφύγει την απάντηση συγκεκριμένα για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιούν περισσότερες από 700.000 οικογένειες και μίλησε γενικά για την ενεργειακή ακρίβεια λέγοντας πως η κυβέρνηση εξετάζει έναν τρόπο στήριξης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, που να δίνει κίνητρο στους πολίτες για την εξοικονόμηση ενέργειας.
Τα μέτρα θα εξειδικευθούν τις επόμενες εβδομάδες, ανέφερε. Σε κάθε περίπτωση, κάθε ελληνικό νοικοκυριό, ασχέτως κατανάλωσης, θα λάβει σημαντική στήριξη, διαβεβαίωσε.
«Θα κάνουμε διπλή παρέμβαση: αφενός θα επεκτείνουμε το επίδομα θέρμανσης στα 300 εκατ. και αφετέρου θα επιχειρήσουμε παρέμβαση στην αντλία, ώστε σε πρώτη φάση να μειώσουμε την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και να ενθαρρύνουμε περισσότερα νοικοκυριά να κάνουν μετάπτωση από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο θέρμανσης.
»Θα υπάρχει και επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου» τόνισε και διαβεβαίωσε ότι δεν θα φτάσει η σημερινή υψηλότατη τιμή στον τελικό καταναλωτή, αλλά σε κάθε περίπτωση η τιμή του φυσικού αερίου θα είναι κατά πολύ ακριβότερη από του πετρελαίου θέρμανσης.
Θύμισε ακόμη πως «η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών που εισηγήθηκαν πλαφόν συνολικά στις εισαγωγές του φυσικού αερίου, δηλαδή στον δείκτη TTF, και όχι μόνο στο ρωσικό φυσικό αέριο.
»Δεν ξέρουμε αν θα γίνει δεκτή η πρόταση αυτή. Υπάρχει όμως ευρεία συμφωνία για τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών» είπε.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι χρειαστεί για να εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.
«Αυτό αφορά και το φυσικό αέριο, σε περίπτωση που διακοπεί πλήρως η τροφοδοσία από τον Turk Stream
»Έχουμε φροντίσει να δεσμεύσουμε πολλά φορτία LNG, έχουμε διπλασιάσει τη χωρητικότητα της Ρεβυθούσας και προωθούμε πρωτοβουλίες για να μειώσουμε την κατανάλωση του φυσικού αερίου και να αυξήσουμε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη» ανέφερε.