Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δημοσκόπηση: Στο 5% η διαφορά Ν.Δ.- ΣΥΡΙΖΑ – Να παραιτηθεί ο Μητσοτάκης ζητά το 51%

Δημοσκόπηση: Στο 5%  η διαφορά Ν.Δ.- ΣΥΡΙΖΑ  – Να παραιτηθεί ο Μητσοτάκης ζητά το 51%
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ακρίβεια, Δημοσκοπήσεις, Κυριάκος Μητσοτάκης, Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, Υποκλοπές,

Στο 5% μειώθηκε η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τον «Σφυγμό» Σεπτεμβρίου, την τακτική μέτρηση πολιτικών τάσεων και εκλογικής επιρροής των κομμάτων από την Prorata που δημοσιεύει η efsyn.gr.

Η Ν.Δ. (30%) καταγράφει απώλειες της τάξης του 1% συγκριτικά με τη μέτρηση του Ιουλίου λόγω των επιπτώσεων του κύματος της ακρίβειας, το οποίο σύμφωνα με την κοινή γνώμη δεν αντιμετωπίζεται με ικανοποιητικό τρόπο, αλλά και δευτερευόντως λόγω της υπόθεσης των υποκλοπών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. (25%), το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛΛ. (11%) και το ΚΚΕ (5%) καταγράφουν οριακές απώλειες της τάξης του 0,5%, ενώ η δεξαμενή των αναποφάσιστων φουσκώνει διαμορφώνοντας έναν κρίσιμο όγκο μετέωρων ψηφοφόρων, οι οποίοι σκέφτονται εκ νέου τις επιλογές τους, χωρίς να μετακινούνται -προσώρας- προς κάποιο συγκεκριμένο κόμμα.

Στη μεγάλη εικόνα το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα σήμερα είναι η ακρίβεια στην ενέργεια και στα καταναλωτικά αγαθά και δευτερευόντως τα εθνικά θέματα, οι χαμηλοί μισθοί, οι συνθήκες εργασίες, καθώς και τα ζητήματα διαφθοράς και διαφάνειας. Την ίδια στιγμή το κλίμα στους κόλπους της κοινωνίας είναι εξαιρετικά αρνητικό, χρωματιζόμενο από συναισθήματα όπως η απογοήτευση, ο θυμός, η απελπισία και η αποστροφή.

Σε σχέση με το κυρίαρχο θέμα της περιόδου, δηλαδή τις παρακολουθήσεις, η στάση της κοινής γνώμης είναι σαφής: για την πλειοψηφία της κοινωνίας «κακώς» έγιναν οι παρακολουθήσεις και πλήττουν τη δημοκρατία (54%). Για μια άλλη, σημαντική ωστόσο, μερίδα είτε υπάρχει μια «υπερβολή» γύρω από το ζήτημα (21%), είτε «καλώς» έγιναν καθώς «προέχει η εθνική ασφάλεια» (22%).

Παράλληλα το 68% εκτιμάει ότι, είτε ήταν νόμιμες είτε όχι, δεν έπρεπε να γίνουν. Τέλος, για την πλειονότητα (70%) ο πρωθυπουργός γνώριζε ότι παρακολουθούνταν ο Νίκος Ανδρουλάκης. Εν τούτοις η υπόθεση των παρακολουθήσεων καταγράφεται μεταξύ των λιγότερο σημαντικών θεμάτων της περιόδου, απασχολώντας -και μάλιστα όχι με ιδιαίτερη ένταση πλέον- μόνο μια μικρή μερίδα κεντροαριστερών και αριστερών ψηφοφόρων, εξηγώντας έτσι και τη μειωμένη επιδραστικότητά του στην εκλογική συμπεριφορά.

Πώς αξιολογούν όμως τη δραστηριότητα των κομμάτων οι πολίτες; Η ικανοποίηση από το κυβερνητικό έργο ανιχνεύεται στο 35%, από το αντιπολιτευτικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στο 22%, ενώ αυτή που αφορά το έργο του ΠΑΣΟΚ μειώνεται περαιτέρω στο 14%.

Ως προς τα επιθυμητά σενάρια για σχηματισμό κυβέρνησης οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. είναι σαφείς: συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛΛ. ή προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Ακόμα πιο ξεκάθαροι είναι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ: συγκυβέρνηση με μη δεξιές δυνάμεις, η οποία -ιδανικά- θα πλαισιώνεται και από το ΜέΡΑ25. Αντίθετα, οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛΛ. μοιάζουν πιο διχασμένοι από ποτέ: το 30% αυτών προτιμάει μια συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ., ενδεχομένως όχι όμως υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, το 24% με τις προοδευτικές δυνάμεις και κατά προτίμηση χωρίς το ΜέΡΑ25, ενώ το 27% προκήρυξη νέων εκλογών.

Τέλος, αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης (41%) υπερτερεί του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης (34%) στο bras de fer της εμπιστοσύνης για το αξίωμα του πρωθυπουργού, για πρώτη φορά από την αρχή του εκλογικού κύκλου ένα οριακά πλειοψηφικό ρεύμα (51%) εκτιμάει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να παραιτηθεί, το 45% δεν πρέπει να παραιτηθεί και 4% δεν ξέρω/ / δεν απαντώ.

ΠΗΓΗ: efsyn.gr

Σχετικά άρθρα