Στην εξαγγελία μέτρων για την στήριξη των πολιτών εν μέσω του τυφώνα της ενεγρειθακής κρίσης και της γενικότερης ακρίβειας που πλήττει τα νοικοκυριά, θα προβεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην από το βήμα της ΔΕΘ στην Θεσσαλονίκη, το βράδυ του Σαββάτου, στην προγραμματισμένη η ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς.
Εκτός των οικονομικών μέτρων, στην ομιλία του που θα πραγματοποιηθεί στις 20:00, ο πρωθυπουργός θα κάνει απολογισμό του κυβερνητικού έργου και να παρουσιάσει το σχεδιό του για το 2023 και το πρόγραμμά του για την επόμενη τετραετία.
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η ενεργειακή κρίση που πλήττει άπαντες αναπροσαρμόζει σημαντικά την κυβερνητική ατζέντα και θα αποτελέσει βασικό σημείο των εξαγγελιών του πρωθυπουργού.
Μέχρι τώρα έχει γίνει γνωστό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξαγγείλει:
-Στήριξη για τους λογαριασμούς ρεύματος με κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας (με πριμ για όσους μειώνουν την κατανάλωση κατά 10%).
-Διεύρυνση κριτηρίων για επίδομα θέρμανσης.
-Επιταγή ακρίβειας με επίκεντρο τους πιο ευάλωτους.
-Σχέδιο για φθηνή στέγη με έμφαση στους νέους.
-Αύξηση συντάξεων.
-Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης.
«Αγκάθι Νο 1» οι επιδοτήσεις στο φυσικό αέριο
Σε ό,τι αφορά πάντως το επίδομα θέρμανσης, ακόμη δεν έχει βρεθεί αν και πως θα υπάρξει επιδότηση και στο φυσικό αέριο για θέρμανση το χειμώνα, καθώς τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα βρεθούν μπροστά σε υπέρογκες αυξήσεις. Μόλις χθες η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε αύξηση 260% στην τιμή φυσικού αερίου μέσα σε ένα χρόνο. Στο τραπέζι του κυβερνητικού επιτελείου έχει τεθεί το θέμα της οικονομικής ενίσχυσης και των νοικοκυριών που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για να αντεπεξέλθουν στον δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας επισημαίνοντας ότι «η εντολή του Πρωθυπουργού είναι να εξετάσουμε σενάρια στήριξης των νοικοκυριών, γιατί δεν μπορούμε να τα αφήσουμε να μην μπορούν να θερμάνουν τα σπίτια τους στην καρδιά του χειμώνα».
Ακόμη το σχέδιο της επιδότησης ή της έκπτωσης δεν είναι ξεκάθαρο, ενώ το προηγούμενο χρονικό διάστημα υπήρχαν πληροφορίες για εγκατάλειψη του φυσικού αερίου και επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης. Ωστόσο βρισκόμαστε σε προεκλογική χρονιά και οι καταστάσεις με την ακρίβεια πιέζουν την κυβέρνηση.
«Αγκάθι Νο 2» η αλλαγή εκλογικού νόμου
Στο καθαρά πολιτικό πεδίο, ο πρωθυπουργός, όπως τουλάχιστον αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, δεν έχει αποφαίσει αν θα εξαγγείλει από το βήμα της ΔΕΘ την αλλαγή του δικού του τελευταίου εκλογικού νόμου.
Ο κ. Μητσοτάκης έχει δεχθεί εισηγήσεις και για αλλαγή και για μη αλλαγή του νόμου και δεν έχει δώσει «στίγμα» για την τελική του απόφαση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι προβληματίζεται για την εξαγγελία αλλαγής του εκλογικού νόμου από τη μια γιατί έτσι θα αποδειχθεί ότι δεν είναι πιστός στη θεσμική οδό που ο ίδιος δηλώνει ότι είναι υπέρμαχος, αλλά από την άλλη οι καταστάσεις με τον υφιστάμενο νόμο μάλλον του αποκλείουν την αυτοδυναμία.
Δεδομένο είναι πάντως ότι θα κρατήσει το θέμα «ανοιχτό» και θα υπογραμμίσει την ανάγκη αυτοδύναμης κυβέρνησης, εξηγώντας το βασικό διακύβευμα των επόμενων εκλογών.
«Αγκάθι Νο 3 οι υποκλοπές»
Υπάρχει βέβαια και ακόμη ένα μεγάλο αγκάθι που αφορά το σκάνδαλο των υποκλοπών , αλλά αυτό ο πρωθυπουργός θα το αντιμετωπίσει όχι σήμερα στην ομιλία τους στους παραγωγικούς φορείς,αλλά αύριο Κυριακή κατά την καθιερωμένη σύντευξη τύπου στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που σίγουρα θα ερωτηθεί σχετικά. Ωστόσο και στην βραδινή ομιλία του είναι πιθανό να αναφερθεί στις παρακολουθήσεις και κατά την προσφιλή του τακτική να υπεραμυνθεί των χειρισμών της κυβέρνησης του, κρατώντας τον εαυτό του … μακρυά.