Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γιαν. Μανιάτης: Αυτονόητο ότι πρέπει να απαλλαγούμε από τους παλαιούς καταναγκασμούς των Χρηματιστηρίων Ενέργειας

Γιαν. Μανιάτης: Αυτονόητο ότι πρέπει να απαλλαγούμε από τους παλαιούς καταναγκασμούς των Χρηματιστηρίων Ενέργειας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Gazprom, Γιάννης Μανιάτης, Ενέργεια, Ρωσία, Φυσικό Αέριο,

Ως ένα καθαρό εκβιασμό εκ μέρους του Πούτιν, «που θα έπρεπε να είναι αναμενόμενος από τις ευρωπαϊκές ηγεσίες», χαρακτήρισε την επίδειξη ενεργειακής ισχύος της Ρωσίας με την Gazprom να ανοιγοκλείνει την κάνουλα του φυσικού αερίου, ο Γιάννης Μανιάτης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη.

«Αναρωτιέμαι, όταν πήραμε τις πρώτες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, δεν ήταν προφανές ότι και ο Πούτιν θα χρησιμοποιούσε το μοναδικό όπλο που έχει, το φυσικό αέριο, προκειμένου να αμυνθεί και αντεπιτεθεί;», είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι σε παγκόσμιο επίπεδο δεν υπάρχει έλλειψη φυσικού αερίου, αλλά υπάρχει «στενότητα» λόγω των πολεμικών γεγονότων και της αυτονόητης αντίδρασης της Ευρώπης, η οποία έπρεπε να επιβάλει κυρώσεις για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Για πολλές δεκαετίες είχε υπάρξει η στρατηγική συνεργασία ανάμεσα στη Ρωσία και τη Γερμανία, με αμοιβαίο όφελος και για τις δυο χώρες, όπου η Ρωσία προμήθευε φυσικό αέριο σε πολύ πιο φθηνές τιμές από αυτές που αγόραζαν άλλες χώρες και έναντι αυτού η Ρωσία και σε αντάλλαγμα η Γερμανία προμήθευε τους σωλήνες για τους αγωγούς.

»Τα γερμανικά οφέλη δεν επεκτάθηκαν στα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

»Αυτή είναι και μια εξήγηση του πώς η Γερμανία πήγε τόσο μπροστά», διευκρίνισε.

Ο κ. Μανιάτης μίλησε για μια «τρομακτική καθυστέρηση» εκ μέρους των ευρωπαϊκών ηγεσιών, τονίζοντας ότι η ευθύνη ανήκει κυρίως σε κεντρικές χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλες, οι οποίες μέχρι πρότινος είχαν ένα είδος ενεργειακής αλαζονείας ότι θα μπορέσουν να ξεπεράσουν την κρίση μόνο με τις δικές τους δυνάμεις.

«Τώρα που “τσουρουφλίζονται” και οι δικές τους οικονομίες και κοινωνίες, έστω και καθυστερημένα ελπίζω ότι θα πάρουν τις αποφάσεις που ο ευρωπαϊκός Νότος ζητά εδώ και πολλούς μήνες.

»Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, καταθέτουν αυτονόητες προτάσεις: να υπάρξει πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, να απεξαρτηθεί η τιμή του φυσικού αερίου από την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, να υπάρξουν φθηνές προμήθειες φυσικού αερίου για όλα τα κράτη – μέλη», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για το ζήτημα της ακρίβειας στο ηλεκτρικό ρεύμα, ο κ. Μανιάτης εξήγησε ότι είχε συμφωνηθεί δε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με βασικό εργαλείο το Χρηματιστήριο Ενέργειας, ο προσδιορισμός της τιμής του ηλεκτρικού να γίνεται με βάση το ακριβότερο μέσο.

Πριν λίγα χρόνια τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά ήταν τα πιο ακριβά. Πολύ πιο φθηνός ήταν ο άνθρακας. Το φυσικό αέριο επίσης ήταν πολύ φθηνό.

«Ενώ τα προηγούμενα χρόνια δούλευαν σχετικά ομαλά τα χρηματιστήρια Ενέργειας και οι ανταλλαγές ενέργειας ανάμεσα στα κράτη μέλη, τώρα η εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου, το οποίος είναι πλέον το πιο ακριβό μέσο, συμπαρασύρει προς τα πάνω και τις τιμές του ηλεκτρικού.

»Οι χώρες του νότου ζητούν να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίον τιμολογούμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», επισήμανε.

Ο πρώην υπουργός Ενέργειας είπε πως είναι αυτονόητο ότι θα έπρεπε να το έχουμε κάνει από τις πρώτους μήνες, αλλά αντιδρούσαν πολλές χώρες.

«Θέλω να ελπίζω στο έκτακτο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας και στο συμβούλιο κορυφής θα ληφθούν οι αυτονόητες αποφάσεις για να απαλλαγούμε από τους παλαιούς καταναγκασμούς των χρηματιστηρίων Ενέργειας», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μανιάτης.

Σχετικά άρθρα