Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι New York Times κονιορτοποιούν τον Μητσοτάκη – Ούτε οι Αμερικανοί ΔΕΝ τον αντέχουν – Φύγε ΤΩΡΑ!

Οι New York Times κονιορτοποιούν τον Μητσοτάκη – Ούτε οι Αμερικανοί ΔΕΝ τον αντέχουν – Φύγε ΤΩΡΑ!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γρηγόρης Δημητριάδης, ΕΥΠ - Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, Εφημερίδα New York Times, Κυριάκος Μητσοτάκης, Τηλεφωνικές Παρακολουθήσεις,

Ένα πολύ σκληρό άρθρο που ασκεί σφοδρή κριτική προσωπικά στον πρωθυπουργό δημοσιεύουν σήμερα Δευτέρα οι New York Times και επανέρχονται στο σκάνδαλο των υποκλοπών και τον ορυμαγδό αντιδράσεων που έχουν προκαλέσει.

Το άρθρο φέρει τον τίτλο «Η σαπίλα στην καρδιά της Ελλάδας είναι τώρα καθαρή για να τη δει ο καθένας» και το υπογράφει ο δημοσιογράφος Αλεξάντερ Κλαπ, ο οποίος ζει στην Αθήνα και γράφει ρεπορτάζ για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που η αμερικανική εφημερίδα «χτυπά» το Μαξίμου και τον πρωθυπουργό, μετά το δημοσίευμα που συνέκρινε το σκάνδαλο παρακολουθήσεων με πρακτικές που θυμίζουν τις εποχές της στρατιωτικής χούντας στην Ελλάδα.

Το κείμενο ξεκινά με αναφορές στον Απρίλιο του 2018 και τις «δεσμεύσεις» του τότε αρχηγού της αξιωματικής για μια «κυβέρνηση που θα υπηρετεί τα συμφέροντα του πολίτη» και για την εξάλειψη πρακτικών του παρελθόντος περί νεποτισμού και διαφθοράς.

Υπενθυμίζει, ακόμη, τη δήλωσή του όταν εξελέγη πρωθυπουργός ότι η Ελλάδα «μπορεί να σηκώσει υπερήφανα και πάλι το κεφάλι».

Ο Κλαπ επισημαίνει ότι μετά από τρία χρόνια αρκετοί εκτός συνόρων είναι πεπεισμένοι για την μεταρρύθμιση, επισημαίνοντας τις κινήσεις εταιρειών όπως η Microsoft, η Pfizer και η JP Morgan στη χώρα και σημειώνει την επιθετική διεκδίκηση μεγάλης μερίδας από τον τουρισμό, όμως τα… καλά λόγια σταματούν κάπου εδώ.

«Όμως στο εσωτερικό της χώρας, κυριαρχεί μια πιο σκοτεινή πραγματικότητα» γράφουν οι New York Times και συνεχίζουν «η διαφθορά και οι συγκρούσεις συμφερόντων που υποσχέθηκε να ξεριζώσει ο κ. Μητσοτάκης, όχι μόνο συνεχίζουν να υπάρχουν, αλλά, σε αρκετές περιπτώσεις, δείχνουν να έχουν συγκεντρωθεί και να βαθαίνουν.

»Τις τελευταίες εβδομάδες ένα σκάνδαλο υποκλοπών έχει αποκαλυφθεί, καταγράφοντας την σήψη.

»Έχει ονομαστεί το Watergate της Ελλάδας και έχει αποκαλύψει το μέγεθος της παρακολούθησης κάτω από την… αστραφτερή επιφάνεια.

»Το “Ελλάδα 2.0” που υποσχέθηκε ο κ. Μητσοτάκης, αποδεικνύεται ότι είναι μια από τα ίδια».

Έπειτα από μια εκτενή αναφορά στην υπόθεση παρακολούθησης του Θανάση Κουκάκη και στην απόπειρα παγίδευσης του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, ο αρθρογράφος υπογραμμίζει ότι εδώ και δεκαετίες είναι συνηθισμένη πρακτική η παρακολούθηση τηλεφώνων στο ελληνικό κράτος.

«Όπως υπό τον κ. Μητσοτάκη, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών έχει μετατραπεί σε μια γραφειοκρατική υπηρεσία χωρίς λογοδοσία.

»Μια από τις πρώτες ενέργειές του ως πρωθυπουργός ήταν να θέσει υπό τον έλεγχο του γραφείου του την ΕΥΠ και στη συνέχεια να βάλει, μέσω τροπολογίας, ως διοικητή της ένα πρώην στέλεχος μεγάλης εταιρείας ασφάλειας.

»Από τότε ο αριθμός των παγιδευμένων τηλεφώνων έχει σταθερά αυξηθεί.

»Κατά μέσο όρο, πέρυσι, 42 συσκευές παγιδεύονταν κάθε ημέρα και συνολικά 15.000 ελληνικά τηλέφωνα βρέθηκαν υπό κυβερνητική παρακολούθηση» γράφει η εφημερίδα.

Ο Αλεξάντερ Κλαπ υπογραμμίζει ακόμη: Το πρόβλημα δεν είναι εάν η διαφθορά υπό τον κ. Μητσοτάκη είναι μεγαλύτερη από προηγούμενες κυβερνήσεις ή άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά η μεγάλη αντίθεση ανάμεσα στην πραγματικότητα της χώρας και σε εκείνη που ο Μητσοτάκης επιμένει να δείχνει στο εξωτερικό.

Η Intellexa, ο Δημητριάδης και τα ερωτήματα

Σε άλλο σημείο ο αρθρογράφος κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον Γρηγόρη Δημητριάδη και τις αποκαλύψεις για τις ενέργειές του:

Οι παρακολουθήσεις και ο Μεγάλος… Ανιψιός

Θα μπορούσε η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη να βρίσκεται πίσω από όλα αυτά;

Δεν γνωρίζουμε, αλλά ένα στοιχείο βγαίνει μέσα από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Την τέταρτη ημέρα της θητείας του ο κ. Μητσοτάκης διόρισε τον Γρηγόρη Δημητριάδη, πρώην επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας και ανιψιός του, ως προσωπικό του γραμματέα.

Η θέση είναι κρίσιμη στην Ελλάδα, καθώς αποτελεί το σύνδεσμο του πρωθυπουργού με άλλους κρατικούς φορείς και την υπηρεσία εθνικής ασφάλειας.

Τους τελευταίους μήνες Έλληνες δημοσιογράφοι έχουν κάνει σημαντικές αποκαλύψεις για τον κ. Δημητριάδη, κυρίως πως όταν ήταν στο πρωθυπουργικό γραφείο πραγματοποίησε συναλλαγές με μια ομάδα επιχειρηματιών που είχαν σχέσεις με τον ιδιοκτήτη της Intellexa, της εταιρείας που έχει το λογισμικό Predator.

Μένει να φανεί το μέγεθος, εάν υπάρχει, της γνώσης που είχε ο πρωθυπουργός για τη χρήση του Predator στην Ελλάδα.

Δεν έχει απαντήσει ευθέως για το ζήτημα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το σκάνδαλο που έχει φέρει αναταραχή στην κυβέρνησή του μπορεί να προέρχεται από «σκοτεινές δυνάμεις εκτός χώρας».

Μέλη της κυβέρνηση αρνούνται ότι έχει αγοραστεί το κακόβουλο λογισμικό, όμως το ερώτημα εάν η κυβέρνηση αγόρασε δεδομένα που αντλήθηκαν από τέτοιου είδους παρακολουθήσεις παραμένει ανοιχτό.

Άλλη μια ερώτηση: Τα γραφεία της Intellexa δεν έχουν τεθεί υπό έρευνα ακόμη και φέρονται να συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά. Γιατί;

«Τον Μάιο, όταν άρχισαν να έρχονται στη δημοσιότητα τα πρώτα στοιχεία του σκανδάλου παρακολουθήσεων, ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε στην Ουάσιγκτον για να μιλήσει στο Κογκρέσο για τη σημασία των δημοκρατικών αξιών και την μάχη κατά του αυταρχισμού.

»Για 40 λεπτά μιλούσε για την ανάγκη της κοινωνικής εμπιστοσύνης και για τους δυνατούς θεσμούς.

»“Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι η αλαζονεία, ο εξτρεμισμός και οι υπερβολές είναι οι μεγαλύτερες απειλές για τη δημοκρατία”.

»Το ερώτημα προς τον κύριο Μητσοτάκη είναι: Γιατί δεν αισθάνεται κι εκείνος το ίδιο;» καταλήγει με νόημα ο αρθρογράφος.

Σχετικά άρθρα