Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μπέρμποκ: Τα νησιά του Αιγαίου είναι αδιαμφισβήτητα ελληνικό έδαφος

Μπέρμποκ: Τα νησιά του Αιγαίου είναι αδιαμφισβήτητα ελληνικό έδαφος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αιγαίο Πέλαγος, Ανναλένα Μπέρμποκ, Γερμανία, Ελληνικά Νησιά, Νησιά Αιγαίου, Νίκος Δένδιας, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών,

Την αδιαμφισβήτητη ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου τόνισε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Ανναλένα Μπέρμποκ, στις κοινές δηλώσεις της με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δένδια στην Αθήνα.

Ωστόσο, η Γερμανίδα, που τις προηγούμενες ημέρες δέχθηκε πυρά για «ίσες αποστάσεις» μεταξύ της επιτιθέμενης Τουρκίας και της αμυνόμενης Ελλάδας, έκανε μία αμφιλεγόμενη δήλωση για «αμοιβαίο συμβιβασμό της κυριαρχίας».

Ποιον αμοιβαίο συμβιβασμό; Τα θέματα κυριαρχίας έχουν ρυθμιστεί από διεθνείς συνθήκες, τις οποίες η «πράσινη» μάλλον αγνοεί και όχι μόνο λόγω νεότητας αλλά και επειδή σε όλες τις συνθήκες η χώρα της ήταν ηττημένη και παραδομένη.

κα. Μπέρμποκ δήλωσε:

«Αγαπητέ Νίκο, ξέρω ότι από τη δική σας πλευρά οι γείτονές σας η Τουρκία σας δημιουργούν μεγάλους προβληματισμούς.

»Συζητήσαμε επί μακρόν επ΄ αυτού, διότι τα πράγματα είναι διαφορετικά σήμερα από ότι πριν 15 χρόνια.

»Για εμένα είναι σαφές ότι οι συγκρούσεις μεταξύ εταίρων στο ΝΑΤΟ πρέπει να επιλύονται μέσω της συζήτησης.

»Και αυτό άλλωστε, η διένεξη στους κύκλους της συμμαχίας είναι αυτό που επιθυμεί ο Πούτιν.

»Είναι σημαντικό λοιπόν να υπάρχει αμοιβαίος συμβιβασμός της κυριαρχίας και σήμερα όταν μιλάμε για το διεθνές δίκαιο τότε αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει ακόμα και όταν είναι πολύ περίπλοκα τα ζητήματα διεθνούς δικαίου κάποια ζητήματα είναι πάρα πολύ σαφή.

»Τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό.

»Χρειαζόμαστε ενότητα, διάλογο και αυτές τις δύσκολες στιγμές χρειαζόμαστε να ενεργούμε με σύνεση όπως πράττετε εσείς ως κυβέρνηση.

»Η δική μου κυβέρνηση, λοιπόν, δεν θα επιτρέψει να υπάρξει καμία αμφιβολία ότι στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο πλευρό της Ελλάδας προς όφελος ολόκληρης της ευρωπαϊκής οικογένειας», είπε.

Σχετικά άρθρα