Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Δένδιας «ευθυγράμμισε» την Ανναλένα – Έθεσε γερμανικές αποζημιώσεις και υποβρύχια

Ο Δένδιας «ευθυγράμμισε» την Ανναλένα – Έθεσε γερμανικές αποζημιώσεις και υποβρύχια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ανναλένα Μπέρμποκ, Γερμανία, Γερμανικές Αποζημιώσεις, Γερμανικές Οφειλές, Εξοπλιστικά Προγράμματα, Κατοχικό Δάνειο, Νίκος Δένδιας, Τουρκία, Υποβρύχια, Υποβρύχιο, Υπουργείο Εξωτερικών,

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ανναλένα Μπέρμποκ, ήρθε στην Αθήνα με διάθεση να τηρήσει «ίσες αποστάσεις» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Είχαν προηγηθεί δηλώσεις της, όπως μετέδωσε η DW, στις οποίες επίσης χαρακτήριζε την Τουρκία «απαραίτητο εταίρο». Η Αθήνα ενοχλήθηκε από αυτή τη στάση. Ήταν λοιπόν αναμενόμενο ότι ο Νίκος Δένδιας θα την επανέφερε στον δρόμο του Διεθνούς Δικαίου, της αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών της ΕΕ και βεβαίως της λογικής.

Πολεμικές Αποζημιώσεις

Ζήτημα γερμανικών αποζημιώσεων, αλλά και των εξαγωγών των γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία έθεσε ξεκάθαρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα.

«Για την ελληνική κυβέρνηση και την ελληνική κοινωνία το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων παραμένει ανοιχτό», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Σημείωσε δε πως η ρύθμισή του είναι ζήτημα αρχής, θα είναι αμοιβαία επωφελής και για τις δύο χώρες και θα βελτιώσει σημαντικά τις ελληνογερμανικές σχέσεις.

Γερμανικά Υποβρύχια

Ακόμη ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι έθεσε το ζήτημα των εξαγωγών γερμανικού πολεμικού υλικού και κυρίως των υποβρυχίων.

Σημείωσε πως η ελληνική θέση είναι σαφής:

«Τα υποβρύχια αυτά κινδυνεύουν να αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων».

Υπενθύμισε δε πως η Τουρκία παρότι μέλος του ΝΑΤΟ απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο, παραβιάζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, κατέχει παράνομα έδαφος κράτους μέλους ΕΕ, της Κύπρου.

Ανέφερε δε πως η Ελλάδα έχει τα ίδια υποβρύχια, αλλά δεν απειλεί τους γείτονές της και δεν είναι αναθεωρητική δύναμη.

Ανναλένα: Τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος

«Τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος και κανένας δεν έχει δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό», ξεκαθάρισε από την πλευρά της η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών.

«Η δική μου κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να υπάρξει καμία αμφιβολία ότι στεκόμαστε αλληλέγγυοι», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Με τα μνημόνια «δεν τα κάναμε όλα σωστά»

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών αναγνώρισε επίσης ότι ο ελληνικός λαός έχει τραύματα από τη μνημονιακή περίοδο που τα προκάλεσε η μερκελική Γερμανία, παραδεχόμενη ότι οι Γερμανοί «δεν τα κάναμε όλα σωστά».

«Και είναι αισθητή η ιδιαίτερη φιλία που συνδέει την Ελλάδα και τη Γερμανία, χθες είχα την ευκαιρία να δω την πόλη και είναι πράγματι μία φιλία εγκάρδια και βαθιά ριζωμένη, ταυτόχρονα όμως δεν της λείπουν τα τραύματα και οι ουλές.

»Εν μέρει αυτό οφείλεται στην περίοδο της κρίσης του ευρώ.

»Και εμείς σε εκείνη την περίοδο δεν τα κάναμε όλα σωστά και αυτό θα ήθελα να το υπογραμμίσω.

»Πολλές φορές νομίζαμε ότι γνωρίζαμε καλύτερα τις απαντήσεις των προβλημάτων σας και νομίζω ότι ακούγαμε λιγότερο την άλλη πλευρά», είπε και σημείωσε:

«Για τη γερμανική κυβέρνηση μπορώ να υποσχεθώ ότι μάθαμε περισσότερο και προτιθέμεθα να επουλώσουμε στο μέλλον τα τραύματα».

Σχετικά άρθρα