Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι δεξιοί γιατροί την «έπεσαν» στον ακροδεξιό Πλεύρη – Εξαδάκτυλος: Λογικές… Μαρίας Αντουανέτας

Οι δεξιοί γιατροί την «έπεσαν» στον ακροδεξιό Πλεύρη – Εξαδάκτυλος: Λογικές… Μαρίας Αντουανέτας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Θάνος Πλεύρης, Υπουργείο Υγείας,

Σκηνές… σκληρού ροκ διαδραματίστηκαν μεταξύ της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και των εκπροσώπων των ιατρικών συλλόγων κατά τη διάρκεια ανοικτής ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, το απόγευμα της Τρίτης, με θέμα τον θεσμό του προσωπικού γιατρού, καθώς τα αίματα άναψαν με το… καλημέρα και η συζήτηση μετατράπηκε σε μπρα ντε φερ μεταξύ των δύο πλευρών.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι πως ο «γαλάζιος» πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος έκανε λόγο για λογικές… Μαρίας Αντουανέτας στη σύνταξη της σύμβασης, ενώ εκπρόσωποι των παθολόγων και των γενικών ιατρών υποστήριξαν πως οι αμοιβές τους θα είναι… αστείες!

Συγκεκριμένα, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος έκανε λόγο για πολλά αδιευκρίνιστα σημεία, κυρίως στη σύμβαση του προσωπικού γιατρού, η οποία -όπως είπε- έχει γραφεί διά χειρός της βασίλισσας της Γαλλίας και συζύγου του Λουδοβίκου ΙΣΤ’!

«Δεν φαντάζομαι πώς θα γραφόταν η σύμβαση αν χιλιάδες γιατροί ήταν έξω από τον ΕΟΠΥΥ και ζητούσαν να ενταχθούν στο σύστημα», σχολίασε και πρόσθεσε:

«Σε μια εποχή που προσκαλεί τους γιατρούς να εγγραφούν, γράφεται με έναν τρόπο ο οποίος αποπνέει σνομπισμό και δεν έχει το παραμικρό ίχνος διαλόγου μαζί μας.

»Δείχνει μια συμπεριφορά προς τους γιατρούς αφ’ υψηλού.

»Κι αυτό, σε ό,τι αφορά τον καινούργιο θεσμό, δεν θεωρώ ότι θα λειτουργήσει σε καμία περίπτωση εποικοδομητικά».

Μάλιστα, προανήγγειλε πως ο ΠΙΣ θα προσφύγει δικαστικά κατά της διάταξης που προβλέπει αυξημένη συμμετοχή στα φάρμακα όσων ασθενών δεν θα επιλέξουν προσωπικό γιατρό.

«Οι νομικές μας υπηρεσίες εκτιμούν ότι αυτό δεν είναι συνταγματικό και, κατανοώντας βεβαίως τη σκοπιμότητά του, για λόγους αρχής θα το προσβάλουμε στο ΣτΕ», είπε.

«Δεν πρέπει οι γιατροί να γυρίσουν την πλάτη σε αυτή την προσπάθεια»

Με στόχο να κατευνάσει το κλίμα, παρενέβη ο «οικοδεσπότης» της εκδήλωσης, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νικόλαος Νίτσας, λέγοντας στον υπουργό Υγείας ότι ο ιατρικός κόσμος επιθυμεί την επιτυχία του εγχειρήματος και ότι οι όποιες παρατηρήσεις του υπηρετούν αυτό τον στόχο.

«Δεν θέλουμε και δεν πρέπει οι γιατροί να γυρίσουν την πλάτη σε αυτή την προσπάθεια, όπως έγινε στο παρελθόν», είπε χαρακτηριστικά, ενώ παρέθεσε τα ευρήματα της Ετήσιας Έρευνας του ΙΣΘ για τη δημόσια υγεία που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη.

Σύμφωνα με αυτά, το 55,9% των πολιτών σκοπεύει να εγγραφεί σε προσωπικό γιατρό, αλλά το 29,6% απάντησε αρνητικά.

Τέσσερις στους δέκα δεν γνωρίζουν για την ποινή της αυξημένης συμμετοχής σε φάρμακα αν δεν εγγραφούν, ενώ το 18,9% από όσους το γνωρίζουν απάντησε πως το γεγονός αυτό δεν θα επηρεάσει την απόφασή του να εγγραφεί.

Τέλος, το 88,7% των ερωτηθέντων επισκέπτεται σταθερά τον ίδιο γιατρό.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ηγεσία του υπουργείου έκλεισε κάθε «παράθυρο» στη δυνατότητα αμοιβής του προσωπικού γιατρού από εγγεγραμμένο ασθενή σε έκτακτες καταστάσεις, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν ενεργοποιείται η ρήτρα για υποχρεωτικές εφημερίες στο δημόσιο σύστημα.

Απαντώντας, μάλιστα, στο αίτημα για ειδική πρόβλεψη αμοιβής του προσωπικού γιατρού όταν ο ασθενής τον επισκέπτεται χωρίς ραντεβού ή εκτός ωραρίου, ο υπουργός Υγείας και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ξεκαθάρισαν με κατηγορηματικό τρόπο πως απαγορεύεται σε κάθε περίπτωση η αμοιβή προσωπικού γιατρού από εγγεγραμμένο ασθενή, με μοναδική εξαίρεση την επίσκεψη κατ’ οίκον.

Σημειώνεται πως το σύστημα για την εγγραφή των γιατρών κλείνει στις 31 Ιουλίου.

Ωστόσο, ο Θάνος Πλεύρης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση, αν αυτό ζητηθεί από τους ιατρικούς συλλόγους.

Έντονη αντιπαράθεση και για τις αμοιβές

Πηγή έντονης αντιπαράθεσης, όμως, αποτέλεσε και το ζήτημα των αμοιβών των γιατρών.

Ο πρόεδρος της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ευάγγελος Τούλης υποστήριξε πως «τα 60.000 ευρώ μεσοσταθμικά, αν ήταν μισθός, θα ήταν ένας πολύ καλός μισθός.

»Στην ουσία, όμως, μιλάμε για ένα μικρό Κέντρο Υγείας που θα έχει πολλά έξοδα, χρειάζεται γραμματειακή υποστήριξη, χώρο, εργαλεία, αναλώσιμα.

»Κι αν αφαιρέσουμε τον φόρο και τις ασφαλιστικές μας εισφορές, όσα παίρνει η γραμματέας θα μένουν και για τον γιατρό».

Στο ίδιο πνεύμα, ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής / Οικογενειακής Ιατρικής Ιωάννης Λέντζας είπε πως η «μεσοσταθμική αμοιβή θα είναι 31 ευρώ ανά επίσκεψη και ότι θα φτάσουμε στο σημείο η γραμματειακή υποστήριξη να παίρνει ίσως περισσότερα από τον γιατρό».

Οι αναφορές των δύο προέδρων στο μισθολογικό κομμάτι των προσωπικών γιατρών προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση του Θάνου Πλεύρη.

«Δεν μπορώ να καταλάβω πώς βγαίνουν αυτοί οι υπολογισμοί», απάντησε ο υπουργός Υγείας και αντέτεινε πως μετά την πληρωμή ενοικίου, γραμματείας και φόρου, προκύπτει ένα ποσό μετά φόρων άνω των 2.000 ευρώ τον μήνα, με 7ωρο.

«Με συγχωρείτε, στο ελεύθερο επάγγελμα ζείτε και εργάζεστε οι περισσότεροι πάνω από επτά ώρες», συμπλήρωσε, προσθέτοντας πως ο γιατρός έχει την επιλογή να μπει στην πρώτη κλίμακα, δίνοντας στον ΕΟΔΥ μόνο 15 ώρες την εβδομάδα και να εισπράττει 25.000-26.000 ευρώ, κάνοντας ιδιωτικό ιατρείο τις υπόλοιπες τρεις ημέρες.

Σε ό,τι αφορά τον χρόνο καταβολής, προανήγγειλε πως ο προσανατολισμός του υπουργείου είναι ένα εμπροσθοβαρές μοντέλο, με προπληρωμή ανά τρίμηνο.

Αυτή είναι και η βούληση του Υπουργείου Οικονομικών, με το οποίο γίνονται συζητήσεις και σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις.

Σχετικά άρθρα