Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Παπαϊωάννου κονιορτοποίησε την Τουρκία αναφορικά με τη μουσουλμανική μειονότητα

Ο Παπαϊωάννου κονιορτοποίησε την Τουρκία αναφορικά με τη μουσουλμανική μειονότητα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Έλληνες Μουσουλμάνοι, Συνθήκη της Λωζάνης, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών,

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με αιτιάσεις του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών για τη μειονοτική εκπαίδευση στη Θράκη, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου επεσήμανε τα ακόλουθα:

«Δυστυχώς, για άλλη μία φορά, η Άγκυρα αντιστρέφει πλήρως την πραγματικότητα, προκειμένου να προβάλει θέσεις που δεν αντέχουν στην κριτική.

»Τις απορρίπτουμε στο σύνολό τους.

»Επισημαίνουμε ότι η απόφαση αναστολής λειτουργίας σχολείων λαμβάνεται με τα ίδια ακριβώς κριτήρια σε όλη την Ελλάδα, όταν δηλαδή ο αριθμός των μαθητών πέφτει κάτω από το ελάχιστο κατώφλι των εννέα (9) μαθητών.

»Για το εκπαιδευτικό έτος 2022-2023, μόνο στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, πέραν των τεσσάρων (4) μειονοτικών δημοτικών σχολείων, αναστέλλεται η λειτουργία και άλλων είκοσι εννέα (29) μη μειονοτικών σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

»Ως εκ τούτου, κανείς δεν μπορεί να κάνει λόγο για δυσμενή μεταχείριση των μαθητών της μειονότητας.

»Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν με σαφήνεια ότι οι εκπαιδευτικές επιλογές της Ελληνικής Πολιτείας γίνονται ισότιμα και χωρίς διακρίσεις για όλους τους Έλληνες πολίτες, με αποκλειστικό γνώμονα την παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης προς όφελος των ίδιων των μαθητών.

»Η Τουρκία οφείλει να βάλει τέλος στην παραπλανητική της ρητορική και να κατανοήσει την πραγματικότητα που καταδεικνύει ότι η Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη, ζώντας σε μία ελεύθερη και δημοκρατική και Ευρωπαϊκή χώρα, απολαμβάνει πλήρως τις ελευθερίες και τα δικαιώματά της, όπως άλλωστε το σύνολο των Ελλήνων πολιτών.

»Αντιθέτως, τα ελάχιστα πλέον σχολεία της Ελληνικής Μειονότητας στην Τουρκία μαρτυρούν τον βίαιο και συστηματικό ξεριζωμό των Ελλήνων από τα πατρογονικά τους εδάφη.

»Υπενθυμίζουμε ότι για την ευημερούσα Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη θα λειτουργήσουν κατά το επόμενο εκπαιδευτικό έτος ενενήντα εννέα (99) δημοτικά σχολεία.

»Στην Κωνσταντινούπολη θα λειτουργήσουν μόνο τρία (3), στην Ίμβρο ένα (1) και στην Τένεδο κανένα.

»Η Μουσουλμανική Μειονότητα στη Θράκη αριθμεί περίπου 120.000 μέλη.

»Η Ελληνική Μειονότητα στην Τουρκία δεν υπερβαίνει τα 3.000 άτομα, την στιγμή που την εποχή της Λωζάννης ήταν ισάριθμες.

»Δυστυχώς για την Τουρκία, οι αριθμοί διακινούν τη δική τους αναντίρρητη αλήθεια σχετικά με το ποιος σέβεται και εφαρμόζει την Συνθήκη της Λωζάννης.

»Η Ελληνική Δημοκρατία αποτελεί ευρωπαϊκό κράτος δικαίου που προστατεύει στο ακέραιο και εγγυάται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών της».

Έντονη αντίδραση του τουρκικού Υπ. Εξωτερικών για κλείσιμο μειονοτικών σχολείων στη Θράκη

Γραπτή Δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβη Τανζού Μπιλγκίτς, σχετικά με το κλείσιμο τεσσάρων ακόμη Δημοτικών Σχολείων που ανήκουν στην Μουσουλμανική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης από την Ελλάδα για το 2022- Σχολικό Έτος 2023, μεταδίδει η ΕΡΤ.

«Καταδικάζουμε την απόφαση της Ελλάδας να κλείσει άλλα τέσσερα δημοτικά σχολεία της «Τουρκικής» Μειονότητας στη Δυτική Θράκη, με τα ετήσια προσχήματα για μέτρα λιτότητας και ανεπαρκή αριθμό μαθητών.

»Με την τελευταία αυτή απόφαση έκλεισαν περισσότερα από τα μισά μειονοτικά δημοτικά σχολεία.

»Έτσι, η πολιτική της Ελλάδας να κλείνει τα δημοτικά σχολεία που ανήκουν στην «Τουρκική» Μειονότητα της Δυτικής Θράκης μέσω «προσωρινής αναστολής» έχει αποδειχθεί συστηματική.

»Όπως έχουμε δηλώσει επανειλημμένα, οι προαναφερθείσες αποφάσεις που παραβιάζουν το δικαίωμα της «Τουρκικής» Μειονότητας να ιδρύει, να διαχειρίζεται και να επιθεωρεί τα δικά της σχολεία, σύμφωνα με τις διατάξεις της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης, αποτελούν ενδείξεις της μεροληπτικής και καταπιεστικής πολιτικής που ακολουθείται κατά των «ομογενών» μας της Δυτικής Θράκης στο χώρο της εκπαίδευσης.

»Ενώ η Ελλάδα κλείνει τα δημοτικά σχολεία με το πρόσχημα του ανεπαρκούς αριθμού μαθητών, αγνοεί, από την άλλη, τα αιτήματα για άνοιγμα νέων μειονοτικών γυμνασίων/λυκείων παρά την προφανή ανάγκη και παραβιάζει τα εκπαιδευτικά δικαιώματα των παιδιών της Μειονότητας.

»Καλούμε την Ελλάδα να βάλει τέλος στις μεροληπτικές πολιτικές της προς τα μειονοτικά σχολεία, που επαναλαμβάνονται κάθε σχολική χρονιά.

»Η Τουρκική Δημοκρατία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον αγώνα της Μειονότητας για τα δικαιώματα και τη δικαιοσύνη τόσο στις διμερείς επαφές όσο και στις διεθνείς πλατφόρμες».

Σχετικά άρθρα