Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

BFM Business: Η Ελλάδα αγοράζει 40 F-35

BFM Business: Η Ελλάδα αγοράζει 40 F-35
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εξοπλιστικά Προγράμματα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Πολεμική Αεροπορία, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας,

Στην ιστοσελίδα BFM Business, άρθρο με υπογραφή του Pascal Samama και τίτλο: Μαχητικά αεροσκάφη: Η Ελλάδα επισημοποίησε την πρόθεσή της να αγοράσει 20 F-35… και ίσως κι άλλα 20 αναφέρει ότι μετά την αγορά 24 Rafale (6 καινούργια και 18 μεταχειρισμένα), η Ελλάδα συνεχίζει τον εκσυγχρονισμό του στόλου των πολεμικών αεροσκαφών της.

Πριν από λίγες μέρες, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αντικαταστήσει τα γερασμένα F-16 με περίπου είκοσι F-35 ενώ εξετάζεται η επιλογή και μιας δεύτερης μοίρας 20 αεροσκαφών.

Η Αθήνα έστειλε επιστολή στην Ουάσιγκτον για να επισημοποιήσει την πρόθεσή της, διευκρινίζοντας ότι οι παραδόσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν «το 2027 ή το 2028», σύμφωνα με το Reuters.

Αυτή η επιστολή είναι η αφετηρία για μια διαπραγμάτευση που θα μπορούσε να είναι «μακρόχρονη» σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Μια πώληση F-35 στην Ελλάδα θα μπορούσε να πυροδοτήσει την Άγκυρα, όπου υπάρχει αυξανόμενη ρητορική ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως πιόνι για να ελέγξουν την Τουρκία», λέει ο ειδικός γεωστρατηγικής Nicholas Danforth στο Breaking Defense.

Σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν (Biden) αντίθετα με τη θέση του Κογκρέσου δήλωσε υπέρ της πώλησης F-16 στην Άγκυρα.

Η απόκτηση των F-35 εγείρει ένα άλλο ερώτημα, αυτό της διαλειτουργικότητας με τα Rafales.

Εάν από στρατηγική άποψη, τα δύο αεροσκάφη μπορούν να είναι συμπληρωματικά, δεν είναι πλήρως συμβατά -καταλήγει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα.

Πληροφορίες από BFM Business

Σχετικά άρθρα