Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πυρά έριξε ο Τσίπρας για αγωγό EastMed, TurkAegean και πόλεμο στην Ουκρανία

Πυρά έριξε ο Τσίπρας για αγωγό EastMed, TurkAegean και πόλεμο στην Ουκρανία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Βουλή των Ελλήνων, Προοδευτική Συμμαχία, ΣΥΡΙΖΑ, Τουρκία, Υποθαλάσσιος Αγωγός EastMed,

«Ποιος αισθάνεται ασφαλής με την πορεία των εθνικών μας θεμάτων; Το BBC ανακοίνωσε πως είμαστε η 4η χώρα στην ΕΕ και 8η στον κόσμο που έχουν δώσει τα περισσότερα όπλα στην Ουκρανία. Περισσότερα από τη Γαλλία, την Ιταλία. Γιατί βάζετε τη χώρα σε περιπέτειες, γιατί μας εμπλέξετε; Δεν μπορούσατε να είστε εναντίον της εισβολής και του Πούτιν χωρίς να γίνουμε μέρος της κρίσης;», είπε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη και συνέχισε:

«Αυτό δεν είναι ΙΧ εξωτερική πολιτική; Πότε ενημερώσατε τα κόμματα, τη Βουλή;

»Αποφασίσατε μόνος σας να αλλάξετε δόγμα εξωτερικής πολιτικής που είχαν όλες οι κυβερνήσεις από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή μέχρι σήμερα.

»Υιοθετείτε ένα δόγμα πιστού και δεδομένου συμμάχου που δεν διεκδικεί εγγυήσεις και στήριξη, αλλά παραχωρεί δικαιώματα ελπίζοντας πως η υπακοή του θα εκτιμηθεί.

»Δίνετε χωρίς αντάλλαγμα στις ΗΠΑ έξι στρατιωτικές εγκαταστάσεις και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης επ’ αόριστον.

»Εμπλέκετε την Ελλάδα άμεσα στον πόλεμο.

»Δίνετε 15 δισ. σε εξοπλιστικά σε τρία χρόνια στις ΗΠΑ και τη Γαλλία, χωρίς να παράγεται ούτε βίδα από την ελληνική αμυντική βιομηχανία.

»Και την ίδια ώρα βλέπετε την Τουρκία να αναβαθμίζει ραγδαία το ρόλο της, τις ΗΠΑ να ακυρώνουν τον EastMed.

»Και ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει ικανοποιημένος που Σουηδία και Φινλανδία άρουν περιορισμούς από την πώληση όπλων στην Τουρκία.

»Όλα αυτά έγιναν στη Μαδρίτη και εσείς βγάζατε φωτογραφίες τους πίνακες κ. Μητσοτάκη.

»Αναρωτιέμαι γιατί φύγατε πανευτυχής από τη Σύνοδο και με δηλώσεις θριάμβου.

»Πριν προσγειωθεί το αεροπλάνο σας ακούσαμε ότι θα υπάρξει πώληση και εκσυγχρονισμός των F16 της Τουρκίας.

»Εμείς στέλνουμε όπλα στην Ουκρανία κατόπιν απαίτησης των ΗΠΑ και αυτοί δίνουν αεροπλάνα στην Τουρκία για να κάνει υπερπτήσεις και μας λένε «να τα βρούμε.

»Αξίζετε συγχαρητήρια για τη διαχειριστική ικανότητα των αρίστων υπουργών σας.

»Πώς το καταφέρατε αυτό με το TurkAegean;

»Με τόσα άριστα στελέχη, το αίτημα είχε κατατεθεί από τον Ιούλιο του 21, έξι μήνες στο συρτάρι και δεν βρέθηκε ένας υφυπουργός να το σταματήσει;

«Δεν σας κατηγορούμε για προδοσία, δεν πέφτουμε στο έσχατο σημείο λαϊκισμού όπως κάνατε εσείς που λέγατε ότι αντάλλαξα τις συντάξεις με το Μακεδονικό, σας κατηγορούμε για διαχειριστική και επικίνδυνη ανικανότητα. Ακόμα και στα εθνικά μας θέματα.

»Η χώρα πρέπει να γυρίσει σε πιο ασφαλή μονοπάτια στην εξωτερική πολιτική».

Ο Αλέξης Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι, ανεξάρτητα από τις εσωτερικές διαφορές, απέναντι στην επιθετική Τουρκία και στην προσπάθειά της να αναμιχθεί στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας, όλοι οι Έλληνες είμαστε ενωμένοι.

Σχετικά άρθρα