Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

The Guardian: Το «Τουρκoαιγαίο» θεωρείται από την Ελλάδα σφετερισμός του πολιτισμού της

The Guardian: Το «Τουρκoαιγαίο» θεωρείται από την Ελλάδα σφετερισμός του πολιτισμού της
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για The Guardian, Αιγαίο Πέλαγος, Τουρισμός, Τουρίστες, Τουρκία,

Η βρετανική εφημερίδα «The Guardian» σε άρθρο της ασχολείται με την τουρκική τουριστική καμπάνια «Turkaegean» και τις ενστάσεις της Ελλάδας, καθώς και τις συνέπειες που έχει στις ήδη τεταμένες σχέσεις των χωρών- μελών του ΝΑΤΟ η έγκριση του σλόγκαν «Turkaegean» από την ΕΕ.

Η λέξη αυτή χρησιμοποιήθηκε στα πλαίσια μιας επίσημης τουριστικής καμπάνιας για την Τουρκία για πρώτη φορά το 2021, ενώ υποτίθεται πως μιλά για τα τουρκικά παράλια στο Αιγαίο.

Η Ελλάδα ωστόσο, όπως επισημαίνεται και στο άρθρο της Guardian, βλέπει πίσω από τον όρο τον σφετερισμό του πολιτισμού της.

Στην Αθήνα προκαλούν «οργή» και «αμηχανία» οι προσπάθειες της Άγκυρας να προσελκύσει τουρίστες μέσω μιας καμπάνιας με τον συγκεκριμένο τίτλο και φόντο ιστορικές ελληνικές τοποθεσίες, υπό τους ήχους του μπουζουκιού.

Η Τουρκία, θεωρώντας ότι το «Αιγαίο» σαν λέξη δεν πρέπει να συνδέεται μόνο με την Ελλάδα, κατέθεσε τον περασμένο Δεκέμβριο ένα αίτημα στο γραφείο πνευματικής ιδιοκτησίας της ΕΕ για το εμπορικό σήμα «TurkAegean».

Η έγκριση του αιτήματος, που γνωστοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, ξάφνιασε τους Έλληνες πολιτικούς.

«Κάποιοι… πολύ απλά, δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εν μέσω έντονων αντιδράσεων για τον σφετερισμό του πολιτισμού τους, οι Έλληνες αξιωματούχοι πέρασαν στην επίθεση, αναφέρει η Guardian.

«Προφανώς η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε νομική δυνατότητα για να αντιμετωπίσει αυτή την εξέλιξη», υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στους δημοσιογράφους στο τέλος της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Ο Έλληνας αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ζήτησε επίσης να αναθεωρηθεί η απόφαση.

Σε μια σύντομη επιστολή προς τον Τιερί Μπρετόν, Ευρωπαίο επίτροπο για την Εσωτερική Αγορά, ο Σχοινάς επέπληξε το όργανο της ΕΕ επειδή δεν δημοσιοποίησε σωστά το αίτημα της Άγκυρας να χρησιμοποιήσει τον όρο στην τουριστική της εκστρατεία.

Στο μεταξύ, η καμπάνια «Turkagean» συνεχίζεται κανονικά και φέτος, με το…Τουρκαιγαίο να αποκαλείται στα αντίστοιχα βίντεο «η ακτή της ευτυχίας».

«Το Τουρκαιγαίο είναι μια από τις πιο εκλεκτές περιοχές που έχει να προσφέρει η Τουρκία», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της χώρας, Μεχμέτ Νούρι Ερσόι, στους «Financial Times», αναφερόμενος σε μια περιοχή με ερείπια που περιλαμβάνει την αρχαία Τροία και το λιμάνι της Εφέσου, μία περιοχή που κάποτε θεωρούνταν από τους Έλληνες ως το σημαντικότερο εμπορικό κέντρο στην Μεσόγειο.

«Μπορεί να υπερηφανεύεται για ακτές με καταγάλανα νερά, πολυάριθμες ιστορικές τοποθεσίες που χρονολογούνται από τον δεύτερο αιώνα π.Χ. και ειδυλλιακές παραλίες για να απολαύσετε τον ήλιο που ακτινοβολεί», είπε ο Ερσόι.

Σχετικά άρθρα