Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Προβληματισμένη η αντιπολίτευση από τη στήριξη του ΝΑΤΟ στην Τουρκία – Ενημερώθηκε από Δένδια

Προβληματισμένη η αντιπολίτευση από τη στήριξη του ΝΑΤΟ στην Τουρκία – Ενημερώθηκε από Δένδια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ανδρέας Λοβέρδος, Γιώργος Κατρούγκαλος, Γιώργος Μαρίνος, Δημήτρης Καιρίδης, Ελληνική Λύση, Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ | Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Κώστας Γκιουλέκας, ΜέΡΑ25 | DiEM25 Κίνηση για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη 2025, ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Νέα Δημοκρατία, Νίκος Δένδιας, ΠΑΣΟΚ, Προοδευτική Συμμαχία, Σοφία Σακοράφα, ΣΥΡΙΖΑ, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών,

Προβληματισμό εκφράζει η αντιπολίτευση για τη στήριξη από την πλευρά του ΝΑΤΟ στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της Συνόδου της Συμμαχίας στη Μαδρίτη καθώς και για τις επιπτώσεις που αυτή θα έχει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Νωρίτερα σήμερα έγινε η ενημέρωση των εκπροσώπων των κομμάτων για θέματα εξωτερικής πολιτικής από τον Νίκο Δένδια.

Την παράκληση τα εθνικά θέματα να μείνουν έξω από το πεδίο του κομματικού ανταγωνισμού, απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών σε δήλωσή του μετά το πέρας της ενημέρωσης των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τα τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

«Θα ήθελα ενόψει της εισόδου μας στον τελευταίο χρόνο της κυβερνητικής θητείας να διατυπώσω μια ευρύτερη παράκληση:

»Τα εθνικά θέματα να μείνουν έξω από το πεδίο του κομματικού ανταγωνισμού, όπως έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό μέχρι σήμερα.

»Να διατηρηθεί, δηλαδή, η ωριμότητα και η ομόνοια που μας έφερε ως εδώ.

»Είναι σωστό να θυμόμαστε πάντα ότι ο Ελληνισμός διχάστηκε ιστορικά για θέματα εξωτερικής πολιτικής και θα πρέπει να θυμόμαστε ότι φέτος είναι το 2022, 100 χρόνια μετά την εθνική καταστροφή του 1922.

»Μια εθνική καταστροφή που σε μεγάλο βαθμό την προκάλεσε ο εθνικός διχασμός» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών χορήγησε στους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων αντίγραφα της συμφωνίας μεταξύ Φινλανδίας, Σουηδίας και Τουρκίας κι ανέφερε ότι αυτή δεν δημιουργεί για την Τουρκία υπερκέρδη.

«Αντίθετα, η Τουρκία δεν πέτυχε στη συμφωνία αυτή ούτε τον χαρακτηρισμό του YPG ή του FETO ως τρομοκρατικών οργανώσεων ούτε, όπως δεν ήταν δυνατόν και να συμβεί, την υπαγωγή της διαδικασίας έκδοσης σε ένα ειδικό καθεστώς πέρα από την ευρωπαϊκή σύμβαση για την έκδοση.

»Όσον αφορά δε το ζήτημα της συμμετοχής στα προγράμματα της PESCO, εκεί η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν τη σχετική δυνατότητα αρνησικυρίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

»Κατά συνέπεια, αυτά τα οποία λέγοντα στην Ελλάδα περί υπερκερδών και θριάμβων της Τουρκίας, δεν ανταποκρίνονται ιδιαίτερα στην πραγματικότητα» υπογράμμισε.

«Αυτό που πρέπει να βγει ως συμπέρασμα είναι ένα: Η Ελλάδα οχυρώνει την ειρήνη της, διευρύνει συμμαχίες, υπογράφει νέες συμμαχίες και θωρακίζει την άμυνα της» τόνισε o πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Κωνσταντίνος Γκιουλέκας.

Από εκεί και πέρα, σημείωσε, «στέλνει ένα μήνυμα παντού σε εταίρους, φίλους, συμμάχους και γείτονες, ότι η εθνική κυριαρχία, η εθνική μας ανεξαρτησία και η ασφάλεια του ελληνικού λαού είναι αδιαπραγμάτευτα, και αυτό αποτελεί και την εθνική γραμμή της χώρας, που είναι και η κόκκινη γραμμή την οποία θέτουν όλοι οι Έλληνες».

Ιστορική χαρακτήρισε τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών.

«Με ενημέρωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας για τα αποτελέσματα της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

»Πρόκειται για μια ιστορική σύνοδο, που κλήθηκε να απαντήσει στις μεγάλες προκλήσεις που απορρέουν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

»Με ιδιαίτερη ικανοποίηση σημειώνει η ελληνική πλευρά την υπογράμμιση του σταθερού πλαισίου της νομιμότητας, του Διεθνούς Δικαίου, στο οποίο πρέπει να κινείται η Συμμαχία και όλα τα κράτη-μέλη της.

»Αποτέλεσμα αυτού ήταν η ευθυγράμμιση εν τέλει και της Τουρκίας, τουλάχιστον εκεί, με αυτές τις βασικές αρχές του ΝΑΤΟ» σημείωσε ο Δ. Καιρίδης.

Τέλος, υπογράμμισε ότι δεν είναι χρήσιμο και καλό «να αναπαράγεται μια τουρκική προπαγάνδα για δήθεν επιτυχία της άλλης πλευράς» και επισήμανε ότι η Φινλανδία και η Σουηδία είναι χώρες δικαίου, παραμένουν χώρες δικαίου και η συμμετοχή τους στο ΝΑΤΟ εξυπηρετεί το εθνικό ελληνικό συμφέρον ως φίλες χώρες που ενισχύουν τον ευρωπαϊκό πυλώνα της Συμμαχίας.

Η ενημέρωση του υπουργού Εξωτερικών άρχισε με τη συνάντηση με τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Κατρούγκαλο.

Σε δηλώσεις του ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ είπε πως η εξωτερική πολιτική του Πρωθυπουργού χαρακτηρίζεται από ανατροπή παγίων δογμάτων της διπλωματίας μας, εγκατάλειψη της πολυδιάστατης και ενεργητικής πολιτικής και επιστροφή στο δόγμα που χρησιμοποιούσε η ελληνική δεξιά την περίοδο του εμφυλίου, της Ελλάδας ως προκεχωρημένου φυλακίου.

«Η απόφαση για να λάβουν η Φινλανδία και η Σουηδία το καθεστώς της υποψήφιας χώρας και να εναπόκειται τώρα στα εθνικά κοινοβούλια να κυρώσουν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, έχει χαρακτηριστικά ιστορικής απόφασης» δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος.

Προσέθεσε ότι «είναι λάθος η συζήτηση να παρεκκλίνει προς άλλα θέματα και επειδή ενημερώθηκα για το ακριβές κείμενο της Συμφωνίας που υπεγράφη στη Μαδρίτη, ειδικά για αυτά τα θέματα, και ειδικά σε ό,τι αφορά τη στάση της Τουρκίας, κανείς πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός και πολύ ενημερωμένος πριν λέει οτιδήποτε στο δημόσιο διάλογο».

Την κατηγορηματική αντίθεση του κόμματος του στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης εξέφρασε ο αρμόδιος τομεάρχης, μέλος του Π.Γ της Κ.Ε του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος, στον ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής συνάντησης που είχαν για τη Σύνοδο της Μαδρίτης.

Ανέφερε δε μετά την συνάντηση ότι η εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς βάζουν τον λαό μας σε μεγάλους κινδύνους.

Έκανε επίσης λόγο για επικίνδυνες εξελίξεις και πως στην πράξη έχει καταρριφθεί ο μύθος ότι ΗΠΑ,ΝΑΤΟ και ΕΕ παρέχουν προστασία.

Επικριτικός στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης εμφανίσθηκε ο τομεάρχης της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης, μετά την ενημέρωση που είχε από τον Νίκο Δένδια.

Σε δηλώσεις του τόνισε πως ο κ Ερντογάν κέρδισε αρκετά στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και επεσήμανε πως είχαμε μια περίεργη στροφή του ΝΑΤΟ υπέρ της Τουρκίας.

Επικριτικός ήταν και για το θέμα που προέκυψε με το σήμα ΤurkAegian και τους χειρισμούς για να αντιμετωπισθεί από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τη Σοφία Σακοράφα, εκπρόσωπο του ΜέΡΑ25, η Τουρκία πήρε όσα ζήτησε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ενώ σημείωσε πως η Ελλάδα πρέπει να βάλει τα όρια της.

Ακόμη εξέφρασε τις ανησυχίες του κόμματος της για τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας από την Αθήνα καθώς και για το ζήτημα του εμπορικού σήματος TurkAegian.

Περαιτέρω, κατά τη διάρκεια των σημερινών συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας συζήτησε με τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων για την κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής και των διάφορων παραβιάσεων επί του πεδίου, ενημερώνοντάς τους για τη «σαφέστατη ελληνική θέση».

Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές πως η προκλητικότητα δεν γίνεται δεκτή και ότι η χώρα μας θα απαντά.

«Αλλά πέραν αυτού ότι η Ελλάδα δεν παρασύρεται σε μια διαρκή κλιμάκωση.

»Αντιθέτως, επιδιώκει την αποκλιμάκωση.

»Θεωρεί ότι οι ρητορικές εξάρσεις από την άλλη πλευρά του Αιγαίου δεν μπορούν να προκαλέσουν τίποτα θετικό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» υπογράμμισε και διαμήνυσε:

«Η Ελλάδα δεν προτίθεται να ακολουθήσει αυτή τη διαρκή κλιμάκωση.

»Αντίθετα, θα έχει μια διαρκή στάση σοβαρότητας, μια στάση που υπαγορεύεται από τη δική μας πίστη και αφοσίωση στο Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων»

Πηγές: ΕΡΤ – Ρεπορτάζ: Κατερίνα Φρύσσα/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα