Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τα Εμιράτα φέρνουν 4 δισ. επενδύσεις – Σουλτάν Αλ Τζάμπερ: «Σημαντική χώρα» η Ελλάδα

Τα Εμιράτα φέρνουν 4 δισ. επενδύσεις – Σουλτάν Αλ Τζάμπερ: «Σημαντική χώρα» η Ελλάδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Enterprise Greece, Άδωνις Γεωργιάδης, Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Γιάννης Τσακίρης, Ενέργεια, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιωάννης Σμυρλής, Κώστας Σκρέκας, Κώστας Φραγκογιάννης, Σουλτάν Αλ Τζαμπέρ, Υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υπουργείο Εξωτερικών, Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής,

Τη σημασία που αποδίδουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στη συνεργασία με την Ελλάδα, ανέδειξε ο Εμιρατινός υπουργός Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας Δρ Σουλτάν Αλ Τζάμπερ (Sultan Al Jaber), εγκαινιάζοντας από κοινού με τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη το ελληνοεμιρατινό Επιχειρηματικό Φόρουμ, που ολοκληρώνεται σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Στη δήλωσή του κατά την έναρξη των εργασιών του Φόρουμ, ο Εμιρατινός υπουργός, επικεφαλής πολυπληθούς επιχειρηματικής αποστολής, διαμήνυσε πως η στρατηγική σχέση με την Ελλάδα είναι κορυφαίας προτεραιότητας για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και εξέφρασε τη βούληση για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, καθώς και την ανάγκη αναζήτησης πεδίων συνεργασίας.

Μάλιστα, αποτιμώντας την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του, ο Σουλτάν Αλ Τζάμπερ είπε πως υπάρχουν πάρα πολλές ευκαιρίες συνεργασίας μεταξύ ΗΑΕ και Ελλάδας και προέταξε την ανάγκη απτών αποτελεσμάτων το συντομότερο.

Εστιάζοντας στην επίσκεψή του στην Αθήνα, είπε πως σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στην εταιρική σχέση «με αυτή τη σημαντική χώρα», την Ελλάδα, και σημείωσε ότι έρχεται λίγες εβδομάδες μετά τη «σημαντική επίσημη επίσκεψη» που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Άμπου Ντάμπι.

Αναφερόμενος στη σύνθεση της πολυπληθούς εμιρατινής επιχειρηματικής αποστολής, σημείωσε πως στην Αθήνα είναι οι κορυφαίοι των ΗΑΕ, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον κρατικό βιομηχανικό και επενδυτικό Ταμείο Αμπού Ντάμπι ADQ για την πραγματοποίηση επενδύσεων 4 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε το ενδιαφέρον των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για επενδύσεις στην Ελλάδα και έκανε ειδική μνεία στους τομείς ασφάλειας τροφίμων, ενέργειας, υποδομών και υγείας.

Στο Φόρουμ συμμετέχουν εκ των μεγαλύτερων επενδυτικών ταμείων και σημαντικές επιχειρήσεις των Εμιράτων που δραστηριοποιούνται στους τομείς, μεταξύ άλλων, του τουρισμού, της ενέργειας, της γεωργίας, της υγείας, των μεταφορών, των υποδομών, όπως: Mubadala Investment Company, Abu Dhabi Investment Authority – ADIA, Abu Dhabi National Energy Company – TAQA, Masdar, AD Ports, Adnoc, Edge και άλλες.

Τέλος, ο Δρ Σουλτάν Αλ Τζάμπερ αναφερθείς στις επαφές του κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του, οι οποίες ξεκίνησαν το πρωί της Τετάρτης με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και συνεχίστηκαν με τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, καθώς και τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη, είπε πως ήταν πλούσιες και ουσιαστικές.

Στο περιθώριο του Φόρουμ, διεξάγονται διμερείς επιχειρηματικές συναντήσεις (Β2Β), που έχουν προγραμματιστεί από το Enterprise Greece, υπό τον συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας.

Στο πλαίσιο των εργασιών της πρώτης ημέρας, παρουσιάστηκαν προς τα εμιρατινά επενδυτικά Ταμεία και τους επιχειρηματικούς ομίλους, ενεργειακά επενδυτικά σχέδια στην Ελλάδα, οργανωμένα σε 5 θεματικές ενότητες: ηλιακή, αιολική ενέργεια και αποθήκευση, υδρογόνο, εξόρυξη και παραγωγή, προμήθεια φυσικού αερίου, FSRU και ηλεκτρικές διασυνδέσεις.

Το επιχειρηματικό Φόρουμ διοργανώνεται με πρωτοβουλία της εμιρατινής πλευράς και ειδικότερα του κρατικού επενδυτικού ταμείου του Άμπου Ντάμπι ADQ, καταδεικνύοντας το μεγάλο ενδιαφέρον των ΗΑΕ για την ενίσχυση και εμβάθυνση των οικονομικών και επιχειρησιακών σχέσεων με την Ελλάδα.

Κατά τα εγκαίνια παρέστησαν οι υπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Επίσης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών Γιάννης Σμυρλής και η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου.

Υπενθυμίζεται πως η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ) υπέγραψαν τον Μάιο με τον κρατικό βιομηχανικό και επενδυτικό όμιλο Αμπού Ντάμπι ADQ συμφωνία-πλαίσιο για την πραγματοποίηση επενδύσεων ύψους 4 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος είναι ότι στη φετινή 86η διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα είναι η «τιμώμενη χώρα».

Σχετικά άρθρα