Ο Γιώργος Γεραπετρίτης απάντησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Στην ευρύτερη πολιτική συζήτηση περί εκλογών, υπό τη γενική αρχή «οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας», ο υπουργός Επικρατείας επέμεινε ότι «η παρούσα κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται τους θεσμούς ως ένα πιόνι για την πολιτική επικράτησή της αλλά ως ένα συνταγματικό πλαίσιο».
Τελικώς, «ο πρωθυπουργός έχει πει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το λέει και το εννοεί, ξέρετε γιατί;
»Γιατί είναι ένας βαθύτατα θεσμικός πρωθυπουργός», είναι η εξήγηση που έδωσε ο Γ. Γεραπετρίτης.
Αναγνωρίζοντας, ωστόσο, ότι «επειδή υπάρχει αυτή η περιρρέουσα ατμόσφαιρα περί εκλογών, υπάρχει και ένας γενικότερος δηλητηριασμός της πολιτικής σκέψης, όχι μόνο των πολιτών αλλά και των πολιτικών», συμπλήρωσε:
«Εκείνο που δεν αντέχει ο τόπος είναι να πάμε σε προεκλογική περίοδο ενός έτους -και δεν το αντέχει γιατί οι όροι διεξαγωγής της πολιτικής αντιπαράθεσης είναι εξαιρετικά τοξικοί και γιατί τη στιγμή αυτή βρίσκονται σε μείζονα διακύβευση πάρα πολύ σημαντικά αγαθά για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία».
Ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ενδεικτικώς την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία και την ένταξη σε επενδυτική βαθμίδα, κατ’ εκτίμηση στις αρχές του 2023.
Εν τέλει, «η λύση δεν είναι να κάνεις εκλογές για να αποφύγεις το κλίμα παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, η λύση είναι να κόψεις το σενάριο περί εκλογών -και αυτό το κάνουμε σε όλους τους τόνους.
»Εμείς είμαστε εδώ για να κάνουμε δουλειά», δήλωσε ο Γ. Γεραπετρίτης.
Επικαλούμενος, μάλιστα, την ιστορική ρήση της Ίντιρα Γκάντι, «υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων, εκείνοι που κάνουν τη δουλειά και εκείνοι που την καρπώνονται», σημείωσε:
«Αυτό που έχει για μας πρώτιστη σημασία σήμερα είναι να κάνουμε τη δουλειά».
Στο προκείμενο, «διεκδικούμε την πολιτική αυτοδυναμία όχι από πολιτική έπαρση, θεωρούμε ότι μπορούμε να προσφέρουμε στη χώρα και κυρίως θεωρούμε ότι αυτό που έχει ανάγκη η χώρα είναι μια σταθερή διακυβέρνηση.
»Δεν μπορούμε να πάμε σε μια λογική όπως αυτή της προηγούμενης διακυβέρνησης, μια περίοδο πολιτικών πειραματισμών» υποστήριξε, και πρόσθεσε:
«Σταθερή διακυβέρνηση σημαίνει μια κυβέρνηση που έχει γρήγορα αντανακλαστικά και είναι συνεκτική.
»Γι’ αυτό ζητούμε την αυτοδυναμία, είναι η επιτομή και η εγγύηση της κυβερνητικής σταθερότητας».
Στην περίπτωση, δε, που ο λαός δεν δώσει αυτοδυναμία στη Νέα Δημοκρατία, «θα ακολουθήσουμε αυτό που επιτάσσουν η πολιτική ηθική και η συνταγματική τάξη», συνομιλώντας «με εκείνους με τους οποίους μπορεί να υπάρξει συζήτηση στις προγραμματικές αρχές και αξίες» είπε ακόμη, και επανέλαβε την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, «όποιος κερδίσει τις εκλογές θα πρέπει να είναι ο πρωθυπουργός της χώρας».
Σε κάθε περίπτωση, διευκρίνισε, «με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει μια πολύ μεγάλη πολιτική διαφορά, μας χωρίζει ένα πολιτιστικό και πολιτικό χάσμα, όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός».