Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Τουρκία διορίζει τους μουφτήδες ενώ ζητά από εμάς να τους εκλέγουμε

Η Τουρκία διορίζει τους μουφτήδες ενώ ζητά από εμάς να τους εκλέγουμε
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ισλάμ, Μουσουλμάνοι, Μουφτής, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών,

Με Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην τουρκική εφημερίδα της κυβερνήσεως πριν από μερικές ημέρες (7 Ιουνίου 2022) διορίσθηκαν 3 Μουφτήδες, μετατέθηκαν άλλοι 7 και παύτηκε από τα καθήκοντα του 1.

Διπλωματικές πηγές σχολιάζουν ότι, «το ενδιαφέρον μας συγκρατεί το γεγονός ότι στην Τουρκία, οι Μουφτήδες είναι δημόσιοι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet), η οποία είναι κρατική υπηρεσία.

»Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα ασκήσει κριτική στην χώρα μας περί δήθεν παραβίασης των θρησκευτικών δικαιωμάτων της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη, ζητώντας την εκλογή των Μουφτήδων και όχι τον διορισμό τους, όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

»Αυτό που αποσιωπάται επιμελώς από την τουρκική πλευρά είναι ότι η ίδια πρακτική (διορισμός Μουφτήδων) ακολουθείται στην Τουρκία, κάτι που αν μη τι άλλο υποδηλώνει τον υποκριτικό χαρακτήρα της κριτικής εναντίον της χώρας μας», καταλήγουν οι διπλωματικές πηγές.

Να σημειωθεί ότι, επειδή η Τουρκία προσπαθεί να εξομοιώσει τους Μουφτήδες στη Θράκη με το ιερατείο του Οικ. Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης, ο Μουφτής δεν είναι ιερέας. Το Ισλάμ δεν έχει ιερείς.

Είναι ένας θεολόγος ιεροδικαστής, είναι ο ερμηνευτής του Κορανίου για την απόδοση Δικαιοσύνης.

Είναι ο μουσουλμάνος θεολόγος εντεταλμένος να εκδίδει φετφάδες, δηλαδή γνωμοδοτήσεις, βάσει της Σαρία (θρησκευτικός νόμος) – στους πιστούς, κατόπιν ερωτήσεως.

Σχετικά άρθρα