Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αμανατίδης: Η συμφωνία των Πρεσπών λειτούργησε ως καταλύτης στην απόδοση διοικητικού καθεστώτος στην τοπική Εκκλησία

Αμανατίδης: Η συμφωνία των Πρεσπών λειτούργησε ως καταλύτης στην απόδοση διοικητικού καθεστώτος στην τοπική Εκκλησία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βόρεια Μακεδονία, Γιάννης Αμανατίδης, Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας, Ορθόδοξη Εκκλησία, Προοδευτική Συμμαχία, Σκόπια, ΣΥΡΙΖΑ, Τριήμερο Αγίου Πνεύματος, Χριστιανισμός, Χριστιανοί,

Ημέρα της Πεντηκοστής, ημέρα γενέθλια της Εκκλησίας και της επιφοίτησης του Αγίου Πνεύματος, ο γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) Μάξιμος Χαρακόπουλος απευθυνόμενος προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη σημειώνει πως: «Η αναγνώριση της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος επουλώνει μια πληγή δεκαετιών».

«Χαιρετίζοντας τη θέση αυτή», αναφέρει ο Γιάννης Αμανατίδης, «όπως και το ότι: “η έως προσφάτως υφιστάμενη κατάσταση αποτελούσε την αιτία πλήθους αρνητικών παρενεργειών”, θα ήθελα να θυμίσω ότι όλα αυτά δεν ήρθαν ως “μάννα εξ ουρανού”, αλλά “είωθε τα εκκλησιαστικά συμμεταβάλεσθαι τοις πολιτικοίς”, σύμφωνα με την αρχή του Μεγάλου Φώτιου.

»Η συμφωνία των Πρεσπών», τονίζει ο κ. Αμαντίδης, «”συμμετέβαλε” την εκκλησιαστική πτυχή και λειτούργησε ως καταλύτης, ώστε να προχωρήσει σε υγιείς βάσεις η διαδικασία απόδοσης διοικητικού καθεστώτος στην τοπική Εκκλησία, που για επτά δεκαετίες παρέμενε σε πλήρη απομόνωση.

»Αξίζει να αναφερθεί πως από το 2016 στο υπουργείο Εξωτερικών εξετάζαμε με μεγάλη σοβαρότητα τις εκκλησιαστικές πτυχές των σχέσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και συμβάλλαμε στο μέτρο των δυνατοτήτων, που παρέχει η διάκριση σε αυτά τα ζητήματα, στην εκκίνηση του διαλόγου των εμπλεκομένων μερών.

»Η ιστορία δεν μπορεί να παραβλέπεται ή να αγνοείται, ακόμη και αν ένα κομμάτι της ΝΔ θέλει να ξεχαστεί η στάση της απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών, όταν ήταν αντιπολίτευση.

»Η συνολική, η πλήρης και όχι η λειψή τοποθέτηση επί των γεγονότων είναι αυτή που λειτουργεί προωθητικά στη σωστή πλευρά της Ιστορίας», καταλήγει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

Σχετικά άρθρα