Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Τούρκοι θέλουν πόλεμο – Ερντογάν: «Δεν αστειεύομαι, μιλάω σοβαρά» – Τσελίκ: «Θα έρθουμε νύχτα ξαφνικά»

Οι Τούρκοι θέλουν πόλεμο – Ερντογάν: «Δεν αστειεύομαι, μιλάω σοβαρά» – Τσελίκ: «Θα έρθουμε νύχτα ξαφνικά»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αιγαίο Πέλαγος, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ελληνικά Νησιά, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Νησιά Αιγαίου, Ομέρ Τσελίκ, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες,

Με προεξάρχοντα τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και συνοδεία Τούρκων αξιωματούχων, η Άγκυρα φέρνει σε νέα ύψη τις προκλητικές διεκδικήσεις της στο Αιγαίο, έπειτα από τη σταδιακή κλιμάκωση του τελευταίου μήνα.

Ο Τούρκος πρόεδρος, που παρακολούθησε τη στρατιωτική άσκηση «Έφες» επιτέθηκε στην Αθήνα λέγοντας ότι «μερικοί Έλληνες πολιτικοί προσπαθούν να διατηρήσουν στην ατζέντα ρητορική που «απέχει από την πραγματικότητα, έρχεται σε αντίθεση με τη λογική και το δίκαιο».

Και πρόσθεσε ότι «είναι άπειρα τα παραδείγματα ότι αυτά τα θέματα είναι ευαίσθητα και μπορεί να έχουν πολύ σοβαρές συνέπειες», ενώ κάλεσε την Ελλάδα «να σταματήσει να εξοπλίζει τα νησιά και να ενεργεί στο πλαίσιο των διεθνών συμφωνιών.

»Δεν αστειεύομαι, μιλάω σοβαρά.

»Το έθνος μας είναι αποφασισμένο, εάν πει κάτι, το φέρει εις πέρας.

»Ο κ. Μητσοτάκης πιθανώς να κάνει τουριστικές επισκέψεις στα νησιά.

»Δεν μπορεί να πετύχει τίποτα με αυτό».

Επίσης είπε ότι «ως σύμμαχος που πληρώνει το υψηλότερο τίμημα στους κόλπους του ΝΑΤΟ, με ψυχραιμία αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις της Ελλάδας, η οποία δεν έχει καν απαντήσει στις προσκλήσεις για συναντήσεις στρατιωτικών αντιπροσωπειών εδώ και δυο χρόνια».

Και πρόσθεσε ότι «διαπιστώνουμε ότι η υπομονή μας έχει παρεξηγηθεί από τον συνομιλητή μας.

»Η Τουρκία δεν παραβιάζει τα δικαιώματά της και τους νόμους της για χάρη κανενός.

»Στην πραγματικότητα αυτή η χώρα [σ.σ. η Ελλάδα] πάντα έκανε παρόμοιες κινήσεις βασιζόμενη στις πλάτες άλλων, από την ημέρα που ιδρύθηκε».

«Προειδοποιούμε την Ελλάδα, όπως και πριν από έναν αιώνα, να κρατηθεί μακριά από όνειρα, ρητορική και πράξεις, που θα καταλήξουν σε οδύνη.

»Συμπεριφερθείτε σωστά. Η Τουρκία δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις που απορρέουν από τα διεθνή δικαιώματά της σχετικά με τον εξοπλισμό των νησιών, όταν είναι απαραίτητο.

»Θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητες εξόρυξης στην ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο των πρακτικών του ΟΗΕ».

Και συνέχισε ισχυριζόμενος ότι η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι είναι μέλος της Ε.Ε. συνεχίζει να ασκεί πιέσεις στη μειονότητα που ζει στη Δυτική Θράκη, τη Ρόδο και την Κω -κάνοντας λόγο για «τουρκική μειονότητα»- αγνοώντας, όπως, είπε «τις αξίες της ΕΕ, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διεθνείς συμφωνίες».

Τσελίκ: «Θα έρθουμε νύχτα ξαφνικά»

Νωρίτερα, εξαιρετικά προκλητική ήταν η δήλωση μέσω Twitter του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος AKP, Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος επανέλαβε μια φράση που είχε χρησιμοποιηθεί και πριν από τις επιχειρήσεις στη Συρία.

«Μια νύχτα θα έρθουμε ξαφνικά» έγραψε σε ανάρτησή του.

Η απάντηση Οικονόμου

Σχολιάζοντας το νέο κρεσέντο επιθετικής ρητορικής από την Άγκυρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου είπε ότι η Ελλάδα το αντιμετωπίζει «με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, αποδομούμε τους ανιστόρητους και ανυπόστατους ισχυρισμούς και δεν παρακολουθούμε τις προσωπικές αναφορές.

»Η χώρα έχει αναβαθμίσει το γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό της αποτύπωμα, ενώ έχει ενισχύσει την αποτρεπτική της ικανότητα ώστε να μπορεί να υπερασπιστεί την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ως παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή».

Πρόσθεσε επίσης ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, βάσει στοιχείων και πραγματικών περιστατικών δημοσιοποιούν τις προκλητικές συμπεριφορές της Άγκυρας, αναδεικνύουν την τουρκική παραβατικότητα με τεκμήρια, και η διεθνής κοινότητα γνωρίζει το διεθνές δίκαιο με αποτέλεσμα να καταδικάζει την τακτική του τουρκικού αναθεωρητισμού.

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα 16 χάρτες με τους οποίους αναδεικνύεται ο τουρκικός αναθεωρητισμός στο Αιγαίο από το 1973 έως σήμερα.

Σχετικά άρθρα