Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ερντογάν: Στην Ελλάδα «τριγυρνούν τρομοκρατικές οργανώσεις»

Ερντογάν: Στην Ελλάδα «τριγυρνούν τρομοκρατικές οργανώσεις»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κουρδιστάν, Κούρδοι, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Συρία, Τουρκία,

Αιχμές κατά του ΝΑΤΟ και της Ελλάδας περιελάβανε η σαββατιάτικη ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συγκέντρωση του κυβερνώντος κόμματος στην Άγκυρα.

«H Ελλάδα επιτρέπει στο έδαφός της την ίδρυση αμερικανικών βάσεων ενώ εκεί τριγυρνούν τρομοκρατικές οργανώσεις.

»Κανείς δεν πρέπει να περιμένει από εμάς να κάνουμε το ίδιο λάθος», υποστήριξε.

Για τις στρατιωτικές ενέργειες στη βόρεια Συρία:

«Διαλύσαμε τον διάδρομο τρομοκρατίας [κουρδικός διάδρομος] που επιχειρείται να δημιουργηθεί στα νότια σύνορά μας», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν και παραδέχτηκε ότι είναι σε εξέλιξη «νέες επιχειρήσεις στο έδαφος, στον αέρα και στη θάλασσα με όλες τις δυνάμεις σε ετοιμότητα».

Μήνυμα σε ΗΠΑ και Ρωσία

«Αμερικανοί και Ρώσοι να ξέρουν ότι σε βάθος 30 χιλιομέτρων μέσα στη βόρεια Συρία είναι η περιοχή ασφαλείας μας και δεν θέλουμε πια να μας ενοχλούν», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν επανήλθε και στις κατηγορίες για «βανδάλους» και «τσούλες», αναφορικά με τους διαδηλωτές στο πάρκο Γκεζί:

«Μέχρι σήμερα μιλάμε πάντα στη γλώσσα του λαού μας, μεταφέραμε τους καημούς μας απευθείας στο λαό μας, δεν θα διστάσουμε να ονομάσουμε τον βάνδαλο βάνδαλο, τον προδότη προδότη και τον αλήτη αλήτη», είπε.

Νωρίτερα ο Ερντογάν κατηγόρησε τον επικεφαλής του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Κεμάλ Κιλιντζάρογλου «ότι όσον αφορά στην πολιτική που ακολουθείται στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο υποστηρίζει τους Έλληνες και τους συμμάχους τους».

Ο Κεμάλ Κιλιντζάρογλου πριν από μερικές μέρες είχε ζητήσει από τον Ταγίπ Ερντογάν να σκληρύνει τη στάση του στο Αιγαίο σημειώνοντας χαρακτηριστικά «αν τολμάς κάνε ένα βήμα για τα καταληφθέντα και εξοπλισθέντα νησιά. Εμείς θα σε στηρίξουμε».

Ιμπραήμ Καλίν: «Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ δεν συνιστά χρονικό περιορισμό»

Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στα τέλη Ιουνίου δεν αποτελεί προθεσμία για τη λήψη απόφασης για τις υποψηφιότητες ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία, στις οποίες αντιτίθεται η Τουρκία, δήλωσε στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στη Συμμαχία τον περασμένο μήνα ορμώμενοι από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Εντούτοις οι αιτήσεις τους βρίσκουν εμπόδια από την Άγκυρα που κατηγορεί τις δύο αυτές σκανδιναβικές χώρες ότι υποστηρίζουν Κούρδους μαχητές.

Ενώ Στοκχόλμη και Ελσίνκι αναφέρουν οι συνομιλίες θα συνεχιστούν για την επίλυση των διαφορών με την Τουρκία, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε την Τετάρτη ότι η Άγκυρα δεν έχει λάβει καμία απάντηση στα αιτήματά της, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής υποστήριξης για ομάδες που η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατικές, για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Άγκυρα και της έκδοσης υπόπτων που η Τουρκία ζητά.

Μιλώντας στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Μαδρίτη, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν και επικεφαλής σύμβουλος ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής, ο Ιμπραήμ Καλίν επανέλαβε ότι η πρόοδος στις υποψηφιότητες για ένταξη εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο η Σουηδία και η Φινλανδία θα απαντήσουν στα τουρκικά αιτήματα.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ – Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου

Σχετικά άρθρα