Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα για υπόθαλψη τρομοκρατών – Τι σχολιάζουν πηγές του ΥΠΕΞ

Η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα για υπόθαλψη τρομοκρατών – Τι σχολιάζουν πηγές του ΥΠΕΞ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για DHKP-C (Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο), Διπλωματικό Σώμα, Ελληνική Πρεσβεία Άγκυρα, Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν PKK, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών, Χριστόδουλος Λάζαρης,

«Αναφορικά με πρόσφατες κατηγορίες της Τουρκίας για δήθεν υπόθαλψη τρομοκρατικών οργανώσεων στην Ελλάδα, τις απορρίπτουμε εν τω συνόλω τους καθώς είναι αβάσιμες και αναληθείς», σχολίαζαν διπλωματικές πηγές από την Αθήνα μετά την κλήση, αργά την Παρασκευή το βράδυ, του Έλληνα πρέσβη στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως «η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Οικονόμου: «Η Τουρκία βρίσκεται σε βαθύ αδιέξοδο»

Την κλήση του Έλληνα πρέσβη στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας το Σάββατο πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Καλημέρα».

Συγκεκριμένα, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι είναι τελείως ανυπόστατες οι κατηγορίες, δεν έχει καμία σχέση η χώρα με όλα αυτά για τα οποία την κατηγορεί η Άγκυρα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε βαθύ αδιέξοδο, το τελευταίο διάστημα έχει συναντήσει την καταδίκη από όλο τον δυτικό κόσμο, παρά τα προσωρινά φάλτσα κάποιων.

«Η στάση της Τουρκίας αντανακλά την απογοήτευση και την ανησυχία τους Ερντογάν για την αναβάθμιση της Ελλάδας και την αναγνώριση του γεωστρατηγικού της ρόλου», σημείωσε.

Για τα νησιά δήλωσε ότι η ελληνική κυριαρχία δεν αμφισβητείται από κανέναν, και πως όποιος φέρνει τέτοιους ισχυρισμούς δεν έχει καμία τύχη να τους κάνει αποδεκτούς από τρίτους.

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει όλες τις προκλήσεις με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία», σημείωσε ο κ. Οικονόμου.

Οι νέοι τουρκικοί ισχυρισμοί

Αργά την Παρασκευή το βράδυ ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα, Χριστόδουλος Λάζαρης, κλήθηκε για εξηγήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Ως αιτία για την κλήση αναφέρεται «η παροχή διευκολύνσεων στην Ελλάδα σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το PKK, η FETÖ και η DHKP-C, τις οποίες η Τουρκία καταπολεμά, καθώς και η δράση του PKK που οργανώθηκε κοντά στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα».

Ο κ. Λάζαρης ενημερώθηκε ότι οι προαναφερθείσες οργανώσεις διεξάγουν «δραστηριότητες προπαγάνδας, χρηματοδότησης και στρατολόγησης στην Ελλάδα» καθώς και ότι η Ελλάδα θεωρείται ασφαλές καταφύγιο για «κύκλους που συνδέονται με την τρομοκρατία».

Στον κ. Λάζαρη παρουσιάστηκε το παράδειγμα του στρατοπέδου του Λαυρίου, όπου οι «τρομοκράτες που απειλούν την ασφάλεια της Τουρκίας επωφελούνται από κάθε είδους υλικοτεχνική υποδομή και εγκαταστάσεις εκπαίδευσης».

Οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι το στρατόπεδο του Λαυρίου έχει μετατραπεί σε τρομοκρατική «φωλιά», ανάλογη με τα στρατόπεδα του PKK στο Ιράκ και τη Συρία, ενώ η αντίδραση και οι απόψεις της Τουρκίας επί του θέματος μεταφέρθηκαν στον κ. Λάζαρη λόγω της δράσης που ξεκίνησε από τον εν λόγω καταυλισμό και εξελίχθηκε σε διαδήλωση του PKK κοντά στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα.

Σχετικά άρθρα