«Είναι ζήτημα πολιτικής επιλογής της κυβέρνησης να μην αξιοποιεί το μέτρο για την μείωση του Ενιαίου Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, όπως έχουμε ζητήσει ήδη από τον Σεπτέμβρη» τόνισε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, στον Real fm 97.8.
«Ένα μέτρο με δημοσιονομικό κόστος 1,5 δισ. ετησίως, που έχει υλοποιηθεί στις περισσότερες χώρες της ΕΕ και θα έδινε μεγάλη ανάσα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις» συνέχισε ο ίδιος.
«Την στιγμή μάλιστα που το κόστος των καυσίμων έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο ιστορικό υψηλό, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 7η θέση παγκοσμίως και στην 3η στην EE στην τιμή της βενζίνης» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Η κατάσταση για την ελληνική οικονομία είναι εκρηκτική» πρόσθεσε.
«Η χώρα μας αντιμετωπίζει στο πολλαπλάσιο της επιπτώσεις της κρίσης ακρίβειας σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης: Με τον υψηλότερο πληθωρισμό σε όλη την Δ. Ευρώπη, το κόστος της ενέργειας να έχει αυξηθεί κατά 60% –στο διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο-, το κόστος παραγωγής στην βιομηχανία να έχει εκτιναχθεί κατά 48,8% μέσα σε έναν μήνα, ενώ το διαθέσιμο εισόδημα παραμένει στάσιμο.
»Είναι απαραίτητο να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης της κοινωνίας σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες.
»Μέτρα που δυστυχώς η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να λάβει», υπογράμμισε ο ίδιος.
«Η κυβέρνηση θυμήθηκε τώρα να επικαλεστεί την δημοσιονομική ισορροπία» τόνισε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας ότι «δεν το έκανε όταν προχωρούσε σε φοροαπαλλαγές στην μεγάλη ακίνητη περιουσία και στις γονικές παροχές, ούτε με τις απευθείας αναθέσεις 7 δισ. μέσα στην πανδημία», ενώ επισήμανε ότι «η εκτόξευση της τιμής των καυσίμων ζημιώνει και τα δημόσια ταμεία, αφού μόνο κατά το 1ο 4μηνο του 2022 είχαμε μείωση εσόδων από τον ΕΦΚ κατά 112 εκ. ευρώ».
Σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική, ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να λειτουργεί ως ο πιο πρόθυμος σύμμαχος της Δύσης σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την Νοτιανατολική Μεσόγειο, χωρίς να έχει παρουσιάσει μια σαφή εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας».
«Δεν διαθέτει μια ενεργητική πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική με την Ελλάδα υπερασπιστή του διεθνούς δικαίου και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή, όπως διαχρονικά έκανε η χώρα μας» επισήμανε ο κ. Χαρίτσης.
«Είναι αδιανόητο να ενημερωνόμαστε από ξένους αξιωματούχους για την αποστολή βαρέος οπλισμού στην Ουκρανία, κίνηση που μας εμπλέκει με πολύ επικίνδυνο τρόπο στον πόλεμο», κατέληξε ο κ. Χαρίτσης.