Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ελληνικά BMP-1 στην Ουκρανία, γερμανικά Marder στην Ελλάδα – «Δεν αρέσει σε κανέναν»

Ελληνικά BMP-1 στην Ουκρανία, γερμανικά Marder στην Ελλάδα – «Δεν αρέσει σε κανέναν»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Bild, Deutsche Welle, Handelsblatt, Βίντεο, Γερμανία, Γιώργος Τσίπρας, Εξοπλιστικά Προγράμματα, Εφημερίδα Bild, Θοδωρής Δρίτσας, Κυριάκος Μητσοτάκης, Όλαφ Σολτς, Ουκρανία, Προοδευτική Συμμαχία, ΣΥΡΙΖΑ, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας,

Η αποστολή τεθωρακισμένων από την Ελλάδα προς στην Ουκρανία, με αντάλλαγμα να πάρει η Αθήνα τα γερμανικά Marder, μετά τη συμφωνία Μητσοτάκη-Σολτς, είναι θέμα που απασχολεί και τον γερμανικό Τύπο, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η γερμανική Bild, είναι ότι η συμφωνία αυτή «μάλλον δεν αρέσει σε κανέναν».

Στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα στο πρωτοσέλιδο της γερμανικής εφημερίδας, σχετικά με τη συμφωνία κυκλικής παράδοσης οπλικών συστημάτων από τη Γερμανία στην Ελλάδα και από την Ελλάδα στην Ουκρανία, αναφέρεται:

«Ο καγκελάριος Σολτς ανακοίνωσε ότι η Γερμανία θα παραδώσει στην Ελλάδα 50 επισκευασμένα τεθωρακισμένα Marder.

»Πρόκειται όμως για τα Marder για τα οποία η εξοπλιστική βιομηχανία Rheinmetall υπέβαλε αίτηση έγκρισης εξαγωγών προς την Ουκρανία τον περασμένο Απρίλιο, κάτι που η κυβέρνηση αγνόησε.

»Αντ‘ αυτού η γερμανική συγκυβέρνηση στέλνει στο Αιγαίο, τα τεθωρακισμένα που χρειάζονται επειγόντως στο Ντονμπάς.

»Το Κίεβο θα πρέπει να αποκτήσει έτσι σοβιετικά άρματα μάχης τύπου “BMP-1A1 Ost” σχεδόν 50 ετών, τα οποία η Γερμανία πώλησε στην Ελλάδα πριν από 28 χρόνια σε τιμή μονάδας 50.000 γερμανικών μάρκων.

»“Για την Ουκρανία θα ήταν πιο σημαντικά τα Marder, τα οποία η ίδια ζήτησε, από τον σοβιετικό στρατιωτικό εξοπλισμό” δήλωσε στην Bild o Ουκρανός πρέσβης στο Βερολίνο Αντρίι Μέλνικ».

Στο ίδιο φύλλο της εφημερίδας και στο ρεπορτάζ από την Αθήνα, με την υπογραφή της Λιάνας Σπυροπούλου, αναφέρεται επίσης:

«Το σχέδιο Σολτς έχει λιγότερο θετική αποδοχή στην Ελλάδα.

»Πρώην κορυφαίος Έλληνας υπουργός μιλά χωρίς περιστροφές στην Βild:

»“Eίναι τσίρκο. Μια κοροϊδία για την Ουκρανία και την Ελλάδα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για όλο αυτό”.

»Ο πρώην υπουργός θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του.

»Η κυκλική ανταλλαγή αρμάτων μάχης με τους Γερμανούς δημιούργησε μεγάλα ερωτήματα στην πολιτική και στρατιωτική σκηνή της Ελλάδας.

»Εντούτοις ουδείς εκπρόσωπος της κυβέρνησης θέλει να σχολιάσει κάτι δημόσια, πριν διαβάσει τη συμφωνία μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας.

»Ένα είναι σίγουρο: δεν αρέσει σε κανέναν».

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και ο Άρμιν Πάπεμεργκ, επικεφαλής του γερμανικού εξοπλιστικού κολοσσού Rheinmetall, σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Όπως λέει για τη συμφωνία Ελλάδας-Γερμανίας για τεθωρακισμένα τύπου Marder:

«Δεν έχουμε μιλήσει γι’ αυτό ακόμα. Είμαστε φυσικά ανοιχτοί σε κάτι τέτοιο».

BMP-1: Πώς βρέθηκαν στην κατοχή μας τα σοβιετικής κατασκευής τεθωρακισμένα που θα στείλουμε τώρα στην Ουκρανία

Με τη σύμφωνη γνώμη του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας θα παραχωρήσει το προσεχές χρονικό διάστημα η χώρα μας τα αμφίβια σοβιετικά τεθωρακισμένα BMP-1 που διαθέτει στην Ουκρανία, παραλαμβάνοντας την ίδια ώρα νέα τανκς Marder από τη Γερμανία, όπως συνεννοήθηκαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς στις Βρυξέλλες.

Έχει επικοινωνήσει μάλιστα τηλεφωνικά επ’ αυτού και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τη Γερμανίδα ομόλογό του Κριστίνε Λάμπρεχτ για τον καθορισμό των λεπτομερειών.

Πώς βρέθηκαν όμως τα τεθωρακισμένα άρματα μάχης σοβιετικής κατασκευής στην κατοχή μας;

Όλα ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Μετά την επανένωση της Ανατολικής με τη Δυτική Γερμανία.

Στη πρώτη, δηλαδή στη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας, όπως ήταν η επίσημη ονομασία της, υπήρξε ένα τεράστιο απόθεμα όπλων και πυρομαχικών.

Μιλάμε για τόνους οβιδοβόλων, σφαιρών, τυφεκίων, μυδραλίων αλλά και τανκς, ελικοπτέρων, τζιπ, φορτηγών και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς.

Σχεδόν όλα σοβιετικής κατασκευής.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του υλικού πουλήθηκε σε τιμές ευκαιρίας.

Σχεδόν 70 χώρες ενδιαφέρθηκαν να εμπλουτίσουν το οπλοστάσιό τους, μεταξύ των οποίων συγκαταλεγόταν και η Ελλάδα που τότε πήρε τα αμφίβια τεθωρακισμένα BMP-1, τα οποία τα είχαμε πάρει προς 50.000 γερμανικά μάρκα το ένα.

Μιλάμε δηλαδή για τανκς ηλικίας τουλάχιστον 50 ετών, τα οποία όμως θεωρούνταν αξιόπιστα.

Αυτά είναι που θα στείλουμε τώρα στην Ουκρανία και θα τα αντικαταστήσουμε με νέα, γερμανικής κατασκευής.

ΣΥΡΙΖΑ: «Όχι» στην αποστολή ελληνικών αρμάτων στην Ουκρανία – Θεωρεί τα BMP-1 ανώτερα από τα γερμανικά Marder

Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσαν οι τομεάρχες Εθνικής Άμυνας, Θοδωρής Δρίτσας και Γιώργος Τσίπρας, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημείωσε ότι διαφωνεί με την αποστολή των ελληνικών αρμάτων BMP-1 στο πόλεμο της Ουκρανίας, ώστε να αντικατασταθούν από τα γερμανικά τεθωρακισμένα Marder.

Σύμφωνα με τους ίδιους, «ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά έχει αναλάβει να παίρνει αποφάσεις μόνος του για την εξωτερική πολιτική αλλά και κρίσιμες και ενίοτε πανάκριβες και εκτός προτεραιοτήτων εξοπλιστικές επιλογές.

»Επιβεβαιώνονται πλέον οι φόβοι μας ότι αυτή η κυβέρνηση είναι τόσο ανεύθυνη ώστε είναι διατεθειμένη να υπονομεύσει την άμυνα της χώρας μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει τις επιθυμίες τρίτων, εφαρμόζοντας στην πράξη πολιτικές αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

»Κατά τα άλλα “η άμυνα είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός”».

Η ανακοίνωση των Θοδωρή Δρίτσα και Γιώργου Τσίπρα

«Τι μάθαμε σήμερα (1/6) από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Οικονόμου για τη νέα αποστολή βαρέος οπλισμού στην Ουκρανία, ο οποίος υποτίθεται θα αντικατασταθεί με γερμανικό, που το πληροφορηθήκαμε από τον Γερμανό Καγκελάριο;

»Πρώτον, ότι δεν υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης και ότι “όταν θα έρχονταν τα καινούρια και θα φύγουν τα παλιά θα γινόταν η ανακοίνωση”!

»Μάλλον πρέπει να ζητήσουμε και συγνώμη από την κυβέρνηση για την καλοσύνη της να ενημερώσει τους ιθαγενείς όταν πια θα ήταν αδύνατον να κρύψει την παράδοση τεθωρακισμένων οχημάτων στην Ουκρανία.

»Δεύτερον, ότι με τα γερμανικά Marder “διώχνεις παλιά και παίρνεις καινούρια” και ότι “παίρνουμε πολύ πιο σύγχρονα”.

»Ας ενημερώσει κάποιος τον κυβερνητικό εκπρόσωπο από το υπουργείο Άμυνας ότι τα ΒΜΡ 1 που έχουμε είναι της δεκαετίας ’60 και τα “πολύ πιο σύγχρονα» και «καινούργια” Marder είναι της δεκαετίας ’70.

»Τρίτον, ότι “δεν θα μας λείψουν αυτά τα τεθωρακισμένα”.

»Από πού προκύπτει αυτό; Τα “καινούργια” Marder για να καταστούν επιχειρησιακά προϋποθέτουν συντήρηση, αναβάθμιση, ανταλλακτικά, πυρομαχικά (τα οποία έχουν σταματήσει να παράγονται στη Γερμανία) και κυρίως εκπαίδευση του προσωπικού.

»Όλα αυτά θα χρειαστούν χρόνο, που μετριέται τουλάχιστον σε μήνες.

»Τα δικά μας ΒΜΡ 1 τα γνωρίζουμε τέλεια, έχουν τα προβλήματά τους, αλλά επί τόσες δεκαετίες γνωρίζουμε πώς να τα συντηρήσουμε και κυρίως πώς να τα χειριστούμε.

»Συνεπώς, είτε θα στείλουν τα δικά μας ΒΜΡ 1 στην Ουκρανία αφού έχει τελειώσει ο πόλεμος εκεί, ώστε στο μεταξύ να έχουν αντικατασταθεί επιχειρησιακά και όχι για το θεαθήναι από τα γερμανικά.

»Είτε λογαριάζουν να παραδώσουν τα ΒΜΡ 1 πριν καταστούν επιχειρησιακά τα γερμανικά, αποδυναμώνοντας έτσι την άμυνα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη περίοδο όπως το παραδέχεται και η ίδια η κυβέρνηση.

»Στην πρώτη περίπτωση δεν υπάρχει καμιά λογική, στη δεύτερη περίπτωση έχουμε έγκλημα!

»Τέταρτον, “δεν μας κοστίζει τίποτα”.

»Από πού προκύπτει και αυτό; Πυρομαχικά έχουν διαφορετικά.

»Θα μας δώσει η Γερμανία δωρεάν αντίστοιχους φόρτους;

»Ανταλλακτικά και επαναφορά σε λειτουργική κατάσταση ποιος θα πληρώσει;

»Να σημειώσουμε ότι τα γερμανικά έχουν πιο μικρό πυροβόλο 20 χιλιοστών έναντι 73 και μεταφέρουν λιγότερο προσωπικό.

»Και αιωρείται αναπάντητο το ερώτημα, ιδιαίτερα αν τα Marder είναι “πολύ πιο σύγχρονα” κατά την κυβέρνηση, γιατί δεν τα στέλνει απευθείας η Γερμανία στην Ουκρανία.

»Δεν φτάνει που η κυβέρνηση χωρίς καμιά ντροπή επιμένει να κρύβεται και να μην ενημερώνει λαό και Βουλή για τις αποστολές όπλων στην Ουκρανία.

»Δεν φτάνει που ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά έχει αναλάβει να παίρνει αποφάσεις μόνος του για την εξωτερική πολιτική αλλά και κρίσιμες και ενίοτε πανάκριβες και εκτός προτεραιοτήτων εξοπλιστικές επιλογές.

»Επιβεβαιώνονται πλέον οι φόβοι μας ότι αυτή η κυβέρνηση είναι τόσο ανεύθυνη ώστε είναι διατεθειμένη να υπονομεύσει την άμυνα της χώρας μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει τις επιθυμίες τρίτων, εφαρμόζοντας στην πράξη πολιτικές αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

»Κατά τα άλλα “η άμυνα είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός”…

»Καταθέτουμε άμεσα αίτημα για επείγουσα συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων».

Σχετικά άρθρα