Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΗΠΑ: Ο Χρυσουλάκης απέτισε φόρο τιμής στους φιλέλληνες Samuel Gridley Howe και Εdward Everett

ΗΠΑ: Ο Χρυσουλάκης απέτισε φόρο τιμής στους φιλέλληνες Samuel Gridley Howe και Εdward Everett
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας, Ελληνική Επανάσταση του 1821, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιωάννης Χρυσουλάκης, Υπουργείο Εξωτερικών,

«Απότισα φόρο τιμής όταν επισκέφθηκα το κοιμητήριο του Mount Auburn, στην περιοχή μεταξύ Cambridge και Watertown της Μασαχουσέτης, στο οποίο κείνται οι μεγάλοι Αμερικανοί φιλέλληνες Samuel Gridley Howe και Εdward Everett», έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσια Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Χρυσουλάκης.

«Επηρεασμένος από το Λόρδο Βύρωνα και το φιλελληνικό κλίμα της εποχής, ο Howe ταξίδεψε στην Ελλάδα το 1824 για να πολεμήσει στο πλευρό των επαναστατημένων Ελλήνων.

»Όντας απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Harvard, προσέφερε ιατρικές υπηρεσίες ως χειρουργός και οργάνωσε το πρώτο στρατιωτικό νοσοκομείο της Ελλάδας, καθώς και καταυλισμούς προσφύγων.

»Στη συνέχεια γύρισε στη Βοστώνη, από όπου οργάνωσε φιλελληνικές επιτροπές και πραγματοποίησε εράνους, αποστέλλοντας οκτώ πλοία με ανθρωπιστική βοήθεια στους επαναστατημένους Έλληνες.

»Αυτή ήταν η μεγαλύτερη βοήθεια που έλαβε η Ελλάδα από το εξωτερικό εκείνη την εποχή», συνέχισε ο Γιάννης Χρυσουλάκης και πρόσθεσε:

«Ο Everett ήταν ο πρώτος καθηγητής ελληνικών στο πανεπιστήμιο Harvard.

»Διετέλεσε διευθυντής του περιοδικού “North American Review”, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ από το 1825 μέχρι το 1835.

»Στη συνέχεια έγινε κυβερνήτης της Μασαχουσέτης (1835-1839) και πρέσβης των ΗΠΑ στο Λονδίνο (1841-1845).

»Τον επόμενο χρόνο εξελέγη πρόεδρος του Πανεπιστημίου Harvard.

»Το 1852, επί προεδρίας Millard Fillmore, έγινε υπουργός Εσωτερικών και τον επόμενο χρόνο εξελέγη γερουσιαστής.

»Ένθερμος φιλέλληνας, ο Everett τάχθηκε υπέρ της Ελληνικής Επανάστασης και της ανάγκης να υποστηριχτεί επίσημα, ενώ συμμετείχε σε οργανώσεις πολιτών για την οικονομική και πολιτική στήριξη των Ελλήνων, συγκεκριμένα ως γραμματέας της Ελληνικής Επιτροπής της Βοστώνης», κατέληξε ο κ. Χρυσουλάκης.

Σχετικά άρθρα