Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σκέρτσος: Το δημόσιο κερδίζει πολλά από τους φόρους στα καύσιμα, δεν θα τους μειώσουμε

Σκέρτσος: Το δημόσιο κερδίζει πολλά από τους φόρους στα καύσιμα, δεν θα τους μειώσουμε
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άκης Σκέρτσος, Βενζίνη, Γερμανία, Ενέργεια, Όλαφ Σολτς, Πετρέλαιο,

Απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης των φόρων στα καύσιμα ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, μιλωντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Ο υπουργός Επικρατείας, αφού επανέλαβε ότι η άνοδος των τιμών των καυσίμων και γενικότερα η ακρίβεια «είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και οι πληθωριστικές τάσεις έχουν προκληθεί από την ενεργειακή κρίση», παρατήρησε πως «grosso modo είμαστε κοντά στην Ευρωζώνη (στον πληθωρισμό)», πράγμα βέβαια παντελώς ψευδές καθώς σύμφωνα με την Eurostat ο πληθωρισμός το Μάιο στην Ελλάδα ήταν 10,7% και ο μέσος όρος της Ευρωζώνης στο 8,1%.

Βέβαια μη μπορώντας να κάνει διαφορετικά αναγνώρισε ότι η ακρίβεια είναι «το νο1 πρόβλημα» και ισχυρίστηκε ότι «Η κυβέρνηση κάνει το καλύτερο δυνατό που μπορεί.

»Ενισχύουμε το εισόδημα, μειώνουμε τους φόρους, δίνουμε στοχευμένα επιδόματα, έχουμε ανοιχτά αυτιά σε όλα τα δίκαια αιτήματα.

»Ό,τι χρειάζεται και όπου παρατηρείται πρόβλημα, εμείς θα κάνουμε παρέμβαση, να είναι σίγουροι οι πολίτες», ανέφερε και σημείωσε:

«Δεν είμαστε αδιάφορη κυβέρνηση, είμαστε πάνω από τα προβλήματα, νιώθουμε ότι ο κόσμος πονάει αυτήν τη στιγμή.

»Ο στόχος είναι να κάνουμε στοχευμένες ενισχύσεις στο εισόδημα αυτών που πραγματικά έχουν ανάγκη».

Για τις τιμές των καυσίμων, ο κ. Σκέρτσος, απάντησε στο ερώτημα που έχει διατυπωθεί, γιατί η κυβέρνηση δεν μειώνει τους φόρους, δεδομένης της μείωσης της κατανάλωσης.

«Στο μεν ντίζελ δεν έχει μειωθεί καθόλου η κατανάλωση, στη δε αμόλυβδη έχει μειωθεί κατά 8% μόλις, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους», τόνισε για να προσθέσει:

«Αν το ελληνικό Δημόσιο είχε τη δυνατότητα να πάει την τιμή 50 λεπτά κάτω, στις τιμές προ κρίσης, αυτό θα κόστιζε 3,7 δισ. ευρώ.

»Αυτοί που λένε ότι είναι πολύ εύκολο να μειώσουμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, τον ΦΠΑ, θα πρέπει να μας πουν από πού θα βρούμε αυτά τα 3,7 δισ. Θυμίζω ότι ο ελληνικός προϋπολογισμός τρέχει, και φέτος, με έλλειμμα 2%, άρα θα πρέπει να αυξηθεί το έλλειμμα, να αυξηθεί το χρέος.

»Θα πρέπει να μας πουν ποιους φόρους θα αυξήσουμε, ποιους νέους φόρους θα φέρουμε ή αν θα πρέπει να αυξήσουμε τον δανεισμό», και όλα αυτά τη στιγμή κατά την οποία «η χώρα πάει να βγει από την εποπτεία».

Εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο, οι οριζόντιες μειώσεις φόρων δημιουργούν «τεράστια τρύπα στα δημόσια έσοδα, η οποία δεν μπορεί να αναπληρωθεί λόγω της ανελαστικότητας στην κατανάλωση καυσίμου».

Επίσης, ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε στους «πολύ αυστηρούς ελέγχους», επισημαίνοντας πως «έχουν μπει πολλά πρόστιμα», ενώ σε ερώτηση εάν θα συνεχιστεί η ενίσχυση, απάντησε:

«Τίποτε δεν αποκλείεται, όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία του τουρισμού και των εσόδων.

»Έχουμε πολύ θετικά δείγματα, ο Μάιος φαίνεται ότι πηγαίνει καλύτερα και από τον Μάιο του 2019, που ήταν μια χρονιά-ρεκόρ.

»Με τη βοήθεια της ψηφιοποίησης των συναλλαγών, φέτος μπορεί να έχουμε περισσότερα έσοδα στα δημόσια ταμεία».

«Έχουμε αποδείξει πως οτιδήποτε έρχεται ως ανάπτυξη, επιστρέφεται ως μέρισμα ανάπτυξης σε όσους το έχουν ανάγκη», συμπλήρωσε.

Πάντως, «αν δούμε υπερβολικές αυξήσεις και στις τιμές των καυσίμων, τότε θα πρέπει να υπάρξουν ευρύτερες λύσεις.

»Δεν μπορεί μία χώρα μόνη της να λύσει ένα διεθνές πρόβλημα», διεμήνυσε.

Απλά να ενημερώσουμε τον κ. Σκέρτσο ότι στη Γερμανία -που βέβαια οι πολίτες της δεν είναι πιο φτωχοί από τους Έλληνες- η κυβέρνηση Σολτς από σήμερα 1η Ιουνίου μείωσε τους φόρους στα καύσιμα κατά 35 λεπτά το λίτρο στη βενζίνη και κατά 17 λεπτά το λίτρο το ντίζελ. Ίσως οι Γερμανοί πολίτες τα έχουν περισσότερο ανάγκη από τους «ιθαγενείς».

Ενεργειακά τιμολόγια

Στο ζήτημα της ενέργειας, «τα ακριβά τιμολόγια ενέργειας είναι η νο1 προτεραιότητά μας να κλείσουμε αυτό το μέτωπο και με τις πολιτικές που έχουν δρομολογηθεί και έχουν συμφωνηθεί και με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, είμαστε σε θέση να πούμε ότι θα καλύψουμε περίπου το 85% των αυξήσεων στα τιμολόγια ενέργειας», υπογράμμισε.

Για τη φορολόγηση των υπερεσόδων, ο κ. Σκέρτσος είπε ότι το θέμα ξεκαθάρισε.

«Έχουν υπολογιστεί από την ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σε περίπου σε 400-450 εκατ. ευρώ και η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που έχει πει ότι θα φορολογήσει το 90% αυτών των υπερεσόδων.

»Είναι πολύ τολμηρό αυτό που έχει κάνει ο πρωθυπουργός, πηγαίνει απέναντι σε μια ολόκληρη αγορά παραγωγών ενέργειας.

»Δυστυχώς, δεν το ακολουθεί η αντιπολίτευση, δεν ψήφισαν υπέρ αυτής της φορολόγησης», σημείωσε και παρατήρησε:

«Αν αρχίσουμε να αμφισβητούμε την ανεξαρτησία της ΡΑΕ, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, θα γίνει ζούγκλα».

Στο αίτημα μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα, απάντησε πως «ακολουθούμε τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που λέει ότι σε περίοδο οξείας κρίσης και πληθωριστικής πίεσης καλό είναι να αποφεύγονται οι οριζόντιες φορολογικές μειώσεις.

»Είναι άδικες, τις καρπώνεται και εκείνος που δεν έχει τόσο μεγάλη οικονομική ανάγκη».

Σχετικά άρθρα