Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Σόλτς αποκάλυψε ότι η Ελλάδα θα δώσει τεθωρακισμένα στην Ουκρανία – Επιβεβαίωσε το υπ. Άμυνας

Ο Σόλτς αποκάλυψε ότι η Ελλάδα θα δώσει τεθωρακισμένα στην Ουκρανία – Επιβεβαίωσε  το υπ. Άμυνας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άρματα Μάχης, ΚΚΕ | Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, Κυριάκος Μητσοτάκης, Όλαφ Σολτς, Ουκρανία, ΠΑΣΟΚ, Προοδευτική Συμμαχία, ΣΥΡΙΖΑ, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας,

Την αποκάλυψη ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμφώνησε μαζί του να στείλει τεθωρακισμένα στην Ουκρανία και να τα αντικαταστήσει με άλλα γερμανικής τεχνολογίας, έκανε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς μετά τη συνάντηση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Μετά την αποκάλυψη αυτή, που ούτε τα κόμματα της αντιπολίτευσης γνώριζαν, ούτε βέβαια ο ελληνικός λαός το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναγκάστηκε να δώσει εξηγήσεις, ενώ για επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία κάνουν λόγο με ανακοινώσεις τους ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ.

Σύμφωνα ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας, «κατόπιν προηγουμένων συζητήσεων και μετά τη σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Καγκελάριο της Γερμανίας κ. Όλαφ Σολτς (Olaf Scholz) συμφωνήθηκε η παραχώρηση Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης ανατολικογερμανικής προελεύσεως τύπου ΒΜΡ-1 (παραλαβής 1994), προκειμένου να σταλούν στην Ουκρανία και η ταυτόχρονη αντικατάστασή τους με ίσο αριθμό Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης γερμανικής κατασκευής τύπου Marder.

Οι λεπτομέρειες θα διευθετηθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ανάμεσα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας, προκειμένου η συμφωνία να τεθεί το ταχύτερο δυνατό σε εφαρμογή».

Τι δήλωσε ο Όλαφ Σολτς

Νωρίτερα, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη η Ελλάδα να στείλει τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού BMP-1 στην Ουκρανία και η Γερμανία να τα αντικαταστήσει με άλλα, που θα αποστείλει στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Οι λεπτομέρειες, όπως δήλωσε ο Όλαφ Σολτς κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, θα διευθετηθούν προσεχώς μεταξύ των υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Γερμανίας.

Η σχεδιαζόμενη συμφωνία Γερμανίας-Ελλάδας για τα άρματα μάχης στοχεύει να βοηθήσει την Ουκρανία με τον τρόπο που το κάνει μια πρόσφατη συμφωνία Γερμανίας-Τσεχίας (δηλαδή, η Γερμανία στέλνει άρματα μάχης στην Τσεχική Δημοκρατία, ώστε να μπορέσει να απελευθερώσει τα δικά της άρματα μάχης για να τα στείλει στην Ουκρανία) ανέφερε ο Όλαφ Σολτς.

Η Αθήνα εδώ και καιρό δεχόταν πιέσεις για παραχώρηση τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ) BMP-1.

Στο «στόχαστρο ήταν τα ΤΟΜΑ που αποκτήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’90 από τα αποθέματα του στρατού της Ανατολικής Γερμανίας.

Η πίεση από τους συμμάχους και, κυρίως τους Αμερικανούς για παραχώρηση όσο το δυνατόν περισσοτέρων οπλικών συστημάτων, ει δυνατόν ανατολικής προέλευσης στους Ουκρανούς είναι συνεχής.

Θεωρητικώς τα ανατολικά, δηλαδή ρωσσικά, οπλικά συστήματα υποτίθεται ότι είναι γνωστά στον ουκρανικό στρατό και δεν απαιτείται ιδιαίτερη εκπαίδευση για να τα ενσωματώσει.

Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες του ΝΑΤΟ που απέκτησαν ρωσσικά όπλα, ήδη από το 1992, μόλις δηλαδή κατέστησαν διαθέσιμα μετά την διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας και της Σοβιετικής Ένωσης.

Επρόκειτο στην αρχή για οχήματα και συστήματα του ανατολικογερμανικού στρατού, από τα οποία η νέα ενιαία Γερμανία ήθελε να απαλλαγεί.

Ανάμεσα σε αυτά, τα οχήματα BMP-1 τα οποία ενσωματώθηκαν στο Πεζικό.

ΣΥΡΙΖΑ: Στέλνουμε τεθωρακισμένα στην Ουκρανία και το μαθαίνουμε από τον Σολτς

«Άμεση ενημέρωση για τον οπλισμό που έχει αποστείλει και θα αποστείλει στην Ουκρανία η χώρα μας, όπως κάνουν όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, σεβόμενες τους πολίτες τους», «απαιτεί» με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ακολούθως αναφέρει: «Μόλις λίγες μέρες αφότου πληροφορηθήκαμε από τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, για την απόφαση Μητσοτάκη να αποστείλει νέο, βαρύτερο οπλισμό στην Ουκρανία, πληροφορούμαστε τώρα από τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ότι η Ελλάδα θα αποστείλει τεθωρακισμένα στην Ουκρανία.

»Και μάλιστα, τεθωρακισμένα χρήσιμα για την άμυνα της χώρας, εξού και η αναπλήρωσή τους από άλλα γερμανικά τεθωρακισμένα. Θεωρούμε αδιανόητο την είδηση αυτή να τη μαθαίνει ο ελληνικός λαός από τον Γερμανό καγκελάριο, την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν είπε κουβέντα στη δική του συνέντευξη».

Γενικεύοντας, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι «η επικίνδυνη για τα εθνικά μας συμφέροντα, άμεση εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας, αυξάνεται κάθε εβδομάδα που περνά, την ίδια στιγμή μάλιστα που κλιμακώνεται η ένταση από την πλευρά της Τουρκίας». Κλείνοντας αναφέρει:

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει να σταματήσει να παίρνει αποφάσεις εν κρυπτώ για κρίσιμα εθνικά θέματα.

»Πόσο δε μάλλον, που η πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι αντίθετη με επιλογές που εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια της χώρας και είναι σε αντίθεση με τα εθνικά μας συμφέροντα».

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Να ενημερώσει η κυβέρνηση τα κόμματα

Πλήρη ενημέρωση από την κυβέρνηση ζήτησε το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για τα όσα συμφώνησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Γερμανό ομόλογό του Όλαφ Σόλτς για την παράδοση τεθωρακισμένων οχημάτων στην Ουκρανία.

Η σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος αναφέρει συγκεκριμένα:

«Όπως πληροφορηθήκαμε από τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, ο Έλληνας Πρωθυπουργός συμφώνησε στην παράδοση ελληνικών τεθωρακισμένων οχημάτων στην Ουκρανία, που στη συνέχεια θα αντικατασταθούν από γερμανικά.

»Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα για όλες τις πτυχές της εν λόγω συμφωνίας, την οποία ο κ. Μητσοτάκης αποσιώπησε κατά τις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά για το πραγματικό περιεχόμενο της συνάντησης με τον κ. Σολτς».

ΚΚΕ: Βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο – Να δώσει εξηγήσεις η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει ακάθεκτη κι «απογειώνει» την επικίνδυνη συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο στην Ουκρανία, αυτή τη φορά μέσω της αποστολής τεθωρακισμένων οχημάτων, αντέδρασε το ΚΚΕ.

«Μάλιστα, το ζήτημα αυτό έγινε γνωστό από τον Γερμανό Καγκελάριο Σόλτς, ανακοινώνοντας και ελληνογερμανική συμφωνία αντικατάστασής τους, ενώ αντίθετα το απέκρυψε ο κ. Μητσοτάκης στη δική του συνέντευξη Τύπου», σημειώνεται σε ανακοίνωση.

«Πρόκειται για πολύ σοβαρή εξέλιξη που – πέραν της βαθύτερης εμπλοκής της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία, ειδικά σε μια περίοδο που γίνονται ακόμη πιο εμφανείς οι κίνδυνοι τέτοιων επιλογών – σχετίζεται άμεσα και με την ίδια την άμυνα της χώρας.

»Γι’ αυτό το λόγο η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Άμυνας οφείλουν άμεσα να δώσουν εξηγήσεις, τόσο για το περιεχόμενο αυτής της απόφασης, όπως για παράδειγμα για το ποιες ελληνικές μονάδες αφορά η αποστολή των συγκεκριμένων τεθωρακισμένων οχημάτων, όσο και για τις λεπτομέρειες της ελληνογερμανικής συμφωνίας».

Σχετικά άρθρα