Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δημοσιεύματα στην Αλβανία για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ελλάδα

Δημοσιεύματα στην Αλβανία για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ελλάδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλβανία, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Βαλκάνια, Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, Νίκος Δένδιας, Υπουργείο Εξωτερικών,

Η οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, στον απόηχο της επίσκεψης Δένδια στα Τίρανα τη Δευτέρα, απασχόλησε τον αλβανικό Τύπο.

Η εφημερίδα «Πανόραμα» έγραψε ότι, «Αλβανία και Ελλάδα ολοκληρώνουν το τελικό κείμενο που θα καταθέσουν στη Χάγη για το θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών.

»Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στα Τίρανα σε συνάντηση που έγινε πριν μία εβδομάδα στη Χάγη, όπου Αλβανία και Ελλάδα αποφάσισαν να καταθέσουν το αίτημα οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών.

»Πριν μία εβδομάδα ο πρωθυπουργός Ράμα ήταν στη Χάγη και δήλωσε ότι πήγε να συναντήσει στη φυλακή τον πρώην ηγέτη του UCK Κοσόβου Χασίμ Θάτσι».

Σε άλλο δημοσίευμα ο Αρτούρ Μετσολάρι, μέλος της πρώην αλβανικής ομάδας διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα για τις θαλάσσιες ζώνες (σ.σ.: Την περίοδο 2017-2018, όταν ΥΠΕΞ στις δύο χώρες ήταν οι Κοτζιάς και Μπουσάτι), είπε ότι, η Αλβανία έχει προσλάβει από τον Ιούνιο 2021 το βρετανικό δικηγορικό Γραφείο «Omnia Strategy», προκειμένου να την εκπροσωπήσει στη Χάγη, όπου θα προσφύγει με την Ελλάδα για το θέμα οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών.

Το δικηγορικό αυτό Γραφείο, γράφει η «Πανόραμα», ανήκει στην Τσέρι Μπλερ, σύζυγο του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, ο οποίος για κάποιο διάστημα ήταν σύμβουλος της κυβέρνησης Ράμα.

Ο Μετσολάρι μιλώντας στη συγκεκριμένη εφημερίδα, συνιστά στην αλβανική κυβέρνηση να επιδείξει μεγάλη προσοχή στη Χάγη και να μην επιτρέψει αναφορά στη «διαχωριστική γραμμή βάσης» (ευθεία;;), διότι εάν συμβεί αυτό, «η Αλβανία θα χάσει σε θαλάσσιες ζώνες».

Η φιλοκυβερνητική και μικρής κυκλοφορίας εφημερίδα «Σοτ», είχε τίτλο στο σχετικό δημοσίευμα:

«Ο Έλληνας ΥΠΕΞ προειδοποιεί για μπλόκο της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας σε περίπτωση που τα Τίρανα θέσουν τσάμικο ζήτημα και νόμο του εμπολέμου. Οι θαλάσσιες ζώνες στο χέρι της Χάγης».

Η εφημερίδα πρόσθεσε την πληροφορία ότι η Αλβανία προσέλαβε το βρετανικό δικηγορικό Γραφείο «Omnie Strategy» για να την εκπροσωπήσει στη Χάγη.

Σχετικά άρθρα