Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στην Αλβανία «πόνεσαν» με το ράπισμα Δένδια στην Τζάσκα για τους ναζί Τσάμηδες

Στην Αλβανία «πόνεσαν» με το ράπισμα Δένδια στην Τζάσκα για τους ναζί Τσάμηδες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλβανία, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Βαλκάνια, Νίκος Δένδιας, Υπουργείο Εξωτερικών,

Ο Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε τη Δευτέρα την Αλβανία και το ηχηρό του ράπισμα στην Αλβανίδα ομολόγό του, που τόλμησε να ορθώσει απαίτηση για τους Τσάμηδες συνεργάτες των ναζί, πόνεσε τόσο την ίδια όσο και τον αλβανικό Τύπο.

Οι Αλβανοί είναι ένας εξαθλιωμένος λαός που «τρέφεται» με μωροεθνικισμό.

Ενώ απέναντι στην Ελλάδα έπρεπε να συμπεριφέρονται με σεβασμό, το κόμπλεξ τους κι ο διαρκής φόβος εξελληνισμού τους οδηγεί συχνά σε καταστροφικά για τους ίδιους μονοπάτια.

Και είναι τόσος ο φόβος τους για τους Έλληνες, κατάλοιπο της κομμουνιστικής τυραννίδας, που προτιμούν να γίνουν Τούρκοι για να αποφύγουν τον αναπόφευκτο εξελληνισμό τους, αφού οι Αλβανοί με τους Έλληνες έχουν σχέση και όχι με τους Ασιανούς μογγόλους εισβολείς.

Σε κάθε περίπτωση, μέχρι οι Αλβανοί να μάθουν ποιο είναι το συμφέρον τους θα δέχονται ραπίσματα για να μην κάνουν σαν το ποντίκι που βρυχάται.

Τα αλβανικά ΜΜΕ έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην επίσκεψη του ΥΠΕΞ κ. Νίκου Δένδια και στις κοινές δηλώσεις με την Αλβανίδα ΥΠΕΞ.

Οι περισσότερες εφημερίδες αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στην απάντηση του κ. Δένδια στις δηλώσεις Όλτα Τζάτσκα περί «περιουσιακών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων της τσάμικης κοινότητας», σχολιάζοντας ότι «ο κ. Δένδιας απείλησε την Αλβανία με μπλόκο στην ευρωπαϊκή της πορεία σε περίπτωση που θέσει θέμα τσάμικου, το οποίο είναι ανύπαρκτο για την ελληνική πλευρά, όπως δήλωσε».

Η «Γκαζέττα Σκιπτάρε», αφού παρέθεσε τις αναρτήσεις των κ.κ. Δένδια και Ράμα για τη συνάντηση που είχαν, αναφέρθηκε στη συνέχεια στη συνάντηση του Έλληνα υπουργού με εκπροσώπους της ελληνικής μειονότητας Χειμάρρας και τον αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο στα Τίρανα.

Ακολούθως σημείωσε τα εξής:

«Η συνάντηση του κ. Δένδια με την ομόλογό του κα Τζάτσκα, απέδειξε πόσο απέχουν οι θέσεις των δύο χωρών για την επίλυση του θέματος των περιουσιών της τσάμικης κοινότητας.

»Στις δηλώσεις Τζάτσκα για την άρση του εμπολέμου και τις περιουσίες των Τσάμηδων, στις οποίες αφιέρωσε μόνο τα 40 τελευταία δευτερόλεπτα των δηλώσεών της, ο κ. Δένδιας συμφώνησε για την άρση του εμπολέμου, αλλά ήταν κάθετος στο θέμα των περιουσιών των Τσάμηδων, τονίζοντας ότι πρόκειται για ανύπαρκτο ζήτημα και απείλησε μάλιστα την Αλβανία με συνέπειες στην ευρωπαϊκή της πορεία.

»Παράλληλα, εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Ελλάδας στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και μίλησε για την απόφαση των δύο χωρών να καταθέσουν το θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών και της υφαλοκρηπίδας στη Χάγη (σ.σ.: Προφανώς εννοεί το συνυποσχετικό)».

Η εφημερίδα παραθέτει επίσης την κοινή ανακοίνωση του Κόμματος των Τσάμηδων, PDIU, και του «Συλλόγου Τσαμουριά», με την οποία ζητούσαν από την αλβανική κυβέρνηση να θέσει το θέμα της άρσης του εμπολέμου και του τσάμικου στις επαφές με τον κ. Δένδια.

Η «Πανόραμα», σε ανυπόγραφο ρεπορτάζ της με τίτλο «Η Ελλάδα απειλεί την Αλβανία: Δεν υπάρχει τσάμικο, διαφορετικά, συνέπειες για την ολοκλήρωση», αναφέρει ότι η Τζάτσκα «δεν δίστασε χθες να υπενθυμίσει στον ομόλογο της κ. Δένδια ότι το θέμα των περιουσιών των Τσάμηδων απαιτεί λύση.

»Οι ελληνικές Αρχές θεωρούν ανύπαρκτο το θέμα και αντιτίθενται στην αναφορά στο τσάμικο στις συνομιλίες με την Αλβανία, η αλβανική πλευρά όμως – τουλάχιστον σε επίπεδο ΥΠΕΞ – το έχει θέσει σε αρκετές συναντήσεις.

»Στη χθεσινή συνάντηση ωστόσο, ο κ. Δένδιας φαίνεται ότι θεώρησε πρόκληση από πλευράς Τζάτσκα την αναφορά στο θέμα και της υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει το δικαίωμα του βέτο στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, μολονότι νωρίτερα ο ίδιος είχε ταχθεί υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

»Ο κ. Δένδιας, δήλωσε ότι για την Αθήνα το τσάμικο είναι ανύπαρκτο».

Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι «Αλβανία και Ελλάδα ολοκληρώνουν το τελικό κείμενο που θα καταθέσουν στη Χάγη για το θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών.

»Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στα Τίρανα σε συνάντηση που έγινε πριν μία εβδομάδα στη Χάγη, όπου Αλβανία και Ελλάδα αποφάσισαν να καταθέσουν το αίτημα οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών.

»Πριν μία εβδομάδα ο πρωθυπουργός Ράμα ήταν στη Χάγη και δήλωσε ότι πήγε να συναντήσει στη φυλακή τον πρώην ηγέτη του UCK Κοσόβου Χασίμ Θάτσι.

»Χθες όμως ο Π/Θ δεν έδωσε καμία λεπτομέρεια για τη συνάντηση που είχε εκεί με τον Έλληνα ΥΠΕΞ κ. Δέδνια».

Κι αυτή η εφημερίδα παρέθεσε την ανακοίνωση των PDIU-«Συλλόγου Τσαμουριά».

Στο αλβανικό διαδίκτυο αναδημοσιεύτηκε ρεπορτάζ της Deutsche Welle στην αλβανική γλώσσα (σ.σ.: Με αρθρογράφο την ανταποκριτή της DW στα Τίρανα Άννη Ρούτσι, από τους Δρυμμάδες Χειμάρρας) με τίτλο:

«DW- Ο ΥΠΕΞ κ. Δένδιας απειλεί την Αλβανία σε περίπτωση που θέσει θέμα τσάμικου, τάσσεται υπέρ της άρσης του εμπολέμου, αλλά μέχρι τώρα έχουμε μόνο δηλώσεις».

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι, σύμφωνα με ανακοίνωση του αλβανικού ΥΠΕΞ, τα βασικά θέματα συζήτησης των δύο ΥΠΕΞ ήταν οι διμερείς σχέσεις, η άρση του εμπολέμου και το τσάμικο (σ.σ.: Η αναφορά στις δηλώσεις Τζάτσκα περί «τσάμικου» υπάρχουν στην επίσημη ιστοσελίδα του αλβανικού ΥΠΕΞ, όχι όμως και στους λογαριασμούς Facebook του Υπουργείου ή της ίδιας της Αλβανίδας ΥΠΕΞ. Η τελευταία κάνει εκεί λόγο για «μία ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση για το μέλλον των σχέσεών μας», προσθέτοντας ότι «συμφωνήσαμε να δρομολογήσουμε λύσεις σε ζητήματα όπως οι συντάξεις και σε άλλα θέματα που επηρεάζουν τους πολίτες, οι οποίοι έχουν συμβάλει στις οικονομίες των χωρών μας». Ωστόσο υπάρχουν εκεί τα βίντεο με τις δηλώσεις των δύο Υπουργών).

«Ο κ. Δένδιας απάντησε με απειλές στη βούληση που εξέφρασε η Τζάτσκα για “έναρξη συζητήσεων για θέματα, όσο δύσκολα και αν φαίνονται, που κληρονομήσαμε από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως η άρση του εμπολέμου ή τα ιδιοκτησιακά και τα ανθρώπινα δικαιώματα της τσάμικης κοινότητας”.

»Ο κ. Δένδιας απαντώντας στην κα Τζάτσκα δήλωσε ότι “δεν πρέπει να τίθενται ανύπαρκτα θέματα, διότι αυτό θα οδηγούσε σε πολλαπλές συνέπειες, όπου η Ελλάδα θα θέσει άλλα θέματα που αφορούν την πορεία της Αλβανίας προς την Ευρώπη”.

»Οι αλβανικές Αρχές έχουν θέσει διαρκώς σε υπουργικές συναντήσεις την ανάγκη επίλυσης του θέματος των περιουσιών των Τσάμηδων που άφησαν στην Ελλάδα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, «όταν αυτοί υποβλήθηκαν σε υποχρεωτική μετατόπιση από τις ελληνικές Αρχές της εποχής».

Η φιλοκυβερνητική «Τέμα» στην ηλεκτρονική της μορφή, είχε ανάρτηση με τίτλο «”Φωνή της Αμερικής”: Ο Έλληνας ΥΠΕΞ απειλεί την Αλβανία σε περίπτωση που θέσει τσάμικο».

Οι δηλώσεις της ΥΠΕΞ Τζάτσκα για μελλοντική συζήτηση του θέματος των περιουσιών της τσάμικης κοινότητας, γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη την αλβανόφωνη εκπομπή της ΦτΑ, έλαβε απάντηση με απειλητικούς τόνους από τον Έλληνα ομόλογό της κ. Νίκο Δένδια, ο οποίος θεώρησε το θέμα ανύπαρκτο και ως τέτοιο θα είχε πολλαπλές συνέπειες για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας.

9 Οκτωβρίου 2016 – Ο Κοτζιάς βάζει χοντρό χέρι στον Χαν: Για την Ελλάδα δεν υπάρχει «τσαμικό ζήτημα»

Οι δύο υπουργοί ωστόσο, ανακοίνωσαν την προθυμία τους για επίσπευση των διαδικασιών κατάθεσης στη Χάγη του θέματος οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών.

Οι ελληνικές Αρχές αρνούνται διαρκώς να τεθεί το τσάμικο στις συνομιλίες με την Αλβανία, θεωρώντας το ανύπαρκτο, η αλβανική πλευρά όμως το έχει θέσει, τουλάχιστον σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

»Σ’ αυτό αναφέρθηκε και η Τζάτσκα στις δηλώσεις με τον Έλληνα ομόλογό της.

»Ενώ όμως για το εμπόλεμο ο κ. Δένδιας τόνισε ότι είναι κάτι από το οποίο πρέπει να απαλλαγούμε, για το άλλο θέμα, υπονοώντας το τσάμικο χρησιμοποίησε ανοικτά απειλητικούς τόνους κατά της Αλβανίας».

4 Ιουλίου 2018 – Κοτζιάς: Η Ελλάδα δεν επιστρέφει καμία «τσάμικη» περιουσία – Αυτές δημεύτηκαν με δικαστικές αποφάσεις λόγω δοσιλογισμού

Η φιλοκυβερνητική και μικρής κυκλοφορίας εφημερίσα «Σοτ», έχει τίτλο στο σχετικό δημοσίευμα «Ο Έλληνας ΥΠΕΞ προειδοποιεί για μπλόκο της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας σε περίπτωση που τα Τίρανα θέσουν τσάμικο ζήτημα και νόμο του εμπολέμου. Οι θαλάσσιες ζώνες στο χέρι της Χάγης», αντιλαμβανόμενη έτσι τα διαμειφθέντα σε αντίθεση με τις άλλες εφημερίδες.

Η εφημερίδα «Φιάλα» έχει τίτλο «Μη θέσετε το τσάμικο, θα έχετε συνέπειες», κάνοντας επιπροσθέτως του ρεπορτάζ το ακόλουθο σχόλιο:

«Ο Έλληνας ΥΠΕΞ κ. Δένδιας που επισκέφθηκε επίσημα την Αλβανία, ζήτησε από την αλβανική κυβέρνηση να μην θέσει τσάμικο.

»Το θέμα αυτό, το οποίο παραμένει άλυτο από δεκαετίες, το έθεσε η Τζάτσκα, βάζοντας σε δύσκολη θέση τον Έλληνα ΥΠΕΞ.

»Σύμφωνα με τον Δένδια, σε περίπτωση που η αλβανική πλευρά συνεχίσει να θέτει το θέμα, τότε για την Αλβανία θα υπάρξουν πολλαπλές συνέπειες, απειλώντας και με μπλόκο στην ενταξιακή πορεία της χώρας μας στην ΕΕ».

11 Ιουνίου 2016 – Νίκος Κοτζιάς: «Η Αλβανία δήλωσε ότι δεν υπάρχει θέμα Τσαμουριάς»

Η αντιπολιτευόμενη και μικρής κυκλοφορίας εφημερίδα «Τέλεγκραφ», πέραν του σχετικού ρεπορτάζ, φιλοξενεί και τις απόψεις του πρώην στελέχους του Σοσιαλιστικού Κόμματος και πρώην πρέσβη της Αλβανίας στον ΟΗΕ Αγκίμ Νέσο (σ.σ.: Έχει ταχθεί δημοσίως κατά του Ράμα), ο οποίος αναφέρει ότι το βασικό θέμα για την ελληνική πλευρά, το οποίο έθεσε ο κ. Δένδιας, ήταν η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Σύμφωνα με το Νέσο, «η πολιτική της κυβέρνησης Ράμα στο θέμα αυτό για να θεωρηθεί η Αλβανία ισότιμος εταίρος, έχει αποτύχει.

»Ο Ράμα ακολουθεί πελατειακή πολιτική έναντι της Ελλάδας».

Περαιτέρω κατηγόρησε το Αλβανό πρωθυπουργό για αδιαφάνεια στο θέμα των θαλασσίων ζωνών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι «έχει ενδώσει στο θέμα».

6 Ιουνίου 2016 – Κοτζιάς παρουσία Αλβανού ΥΠΕΞ: Να προσέχουμε όταν μιλάμε για τους Τσάμηδες

Η ίδια εφημερίδα δημοσίευσε απόψεις του δημοσιογράφου και πολιτικού αναλυτή Λουτφί Ντερβίσι (σ.σ.: Αντιπολιτευόμενος στην κυβέρνηση), στο οποίο παρουσιάζει συνοπτικά σε 8 σημεία τα θέματα για τα οποία μίλησαν οι κ.κ. Τζάτσκα και Δένδιας στις δηλώσεις τους.

Τα θέματα που κατ’ αυτόν παρουσιάζουν ενδιαφέρον για την Αλβανία είναι κυρίως οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, η άρση του εμπολέμου και τα «ιδιοκτησιακά και ανθρώπινα δικαιώματα των Τσάμηδων».

Πριν 20 χρόνια περίπου, συνεχίζει ο Ντερβίσι, «η συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και Αλβανίας στην Αθήνα έγινε ωφέλιμο ανέκδοτο για τη διπλωματία μας, καθώς ο Αλβανός πρωθυπουργός μίλησε για φιλία μεταξύ των λαών, για τη μειονότητα ως γέφυρα σύνδεσης και για τις ευρωατλαντικές προσδοκίες της Αλβανίας, ενώ ο πρωθυπουργός της Ελλάδας μίλησε στη συνάντηση εντελώς για άλλα θέματα.

»Συγκεκριμένα γιατί η Εφορία επισκέφθηκε μερικές ελληνικές επιχειρήσεις, πώς έχει το θέμα με μια ελληνική τράπεζα, πώς έχει το συγκεκριμένο πρόβλημα με τον τάδε Έλληνα μειονοτικό…

»Η αλβανική πλευρά όχι μόνο δεν ήταν προετοιμασμένη να ακούσει τέτοιες αηδίες, αλλά δεν ήταν καθόλου ενημερωμένη για τα συγκεκριμένα θέματα.

»Πέρασαν 20 χρόνια από τη συνάντηση στην Αθήνα, αλλά φαίνεται πως διδάγματα δεν εξήχθησαν όπως θα έπρεπε», καταλήγει ο Ντερβίσι.

Σχετικά άρθρα