Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αριστοφάνης Στεφάτος: Εντός διετίας η Ελλάδα μπορεί να αρχίσει γεωτρήσεις

Αριστοφάνης Στεφάτος: Εντός διετίας η Ελλάδα μπορεί να αρχίσει γεωτρήσεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ExxonMobil, Αριστοφάνης Στεφάτος, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), ΕΛΠΕ, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Ήπειρος, Ιόνιο Πέλαγος, Νότιο Κρητικό Πέλαγος (Λιβυκό), Υδρογονάνθρακες, Φυσικό Αέριο,

Εντός διετίας θα μπορούσαν να αρχίσουν γεωτρήσεις και να ακολουθήσει η παραγωγή σε βάθος 5-7 ετών, προσδιορίζει ο Αριστοφάνης Στεφάτος, ο σύμβουλος Διαχειριστικής εταιρείας υδρογονανθράκων που ήρθε από τη Νορβηγία για να συντονίσει τις έρευνες στην Ελλάδα.

Το πιο ελπιδοφόρο κοίτασμα είναι στην Κρήτη και το πιο «ώριμο» στα Ιωάννινα, είπε ο κ. Στεφάτος ενώ, απαντώντας σε ερώτηση τηλεθεάτριας εάν «θα χαλάσουν παραλίες», δεσμεύτηκε ότι θα τηρηθούν τα μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας.

«Έχουμε πλεονέκτημα ότι στην αναζήτηση φυσικού αερίου μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες για ρύπανση ενώ η πιθανότητα για σεισμικές δονήσεις αποκλείονται.

«Είναι σα να λέμε ότι ανοίγοντας μεγάφωνο στη διαπασών προκαλούμε σεισμό», είπε ο Αριστοφάνης Στεφάτος.

«Πού αξίζει» να γίνουν επενδύσεις για γεώτρηση

Ήδη έχουμε στοιχεία για τις περιοχές δυτικά της Κέρκυρας, στο Ιόνιο και πρέπει να δούμε εάν επιβεβαιώνεται το μέγεθος για να δικαιολογείται γεώτρηση, είπε ο κ. Στεφάτος διευκρινίζοντας ότι ως το τέλος του χρόνου σχεδιάζεται να γίνουν τρισδιάστατες γεωφυσικές έρευνες για να υπάρξει εικόνα του τι υπάρχει στο υπέδαφος.

Σε άλλες δύο περιοχές στο Ιόνιο ολοκληρώθηκαν δισδιάστατες έρευνες κι αν εντοπιστούν σημεία «μέγιστου ενδιαφέροντος», θα ακολουθήσουν τρσδιάστατες έρευνες.

Μεγάλων προσδοκιών χαρακτηρίζονται οι περιοχές στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Το ενδιαφέρον ανανεώθηκε μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος Ζohr στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι ενδείξεις επιβεβαιώνουν ελπίδες για μεγάλα κοιτάσματα, χάρη στα οποία «η ετήσια παραγωγή θα μπορούσε να είναι πενταπλάσια της κατανάλωσης ως και για 20 χρόνια».

Η περιοχή στα Ιωάννινα χαρακτηρίζεται ώριμη γιατί έχει ολοκληρωθεί ο εντοπισμός στόχων και αναμένεται διερευνητική γεώτρηση για φυσικό αέριο ως το τέλος του 2023.

«Εκτιμώ ότι θα χρειαστούμε επενδυτή να ενισχύσει την προσπάθεια μετά την αποχώρηση της TOTAL κι ενώ απομένουν στην περιοχή η Exxon και τα «Ελληνικά Πετρέλαια» ενώ έχει δεσμευτεί για το εγχείρημα η ΔΕΗ», πρόσθεσε η οποία κι έχει την ευθύνη υποστήριξης αυτής της ενεργειακής μετάβασης.

Τέλος, ο διεθύνων σύμβουλος δήλωσε πολύ ικανοποιημένος από την πολιτική στήριξη «όπως εκδηλώθηκε από την σαφή οδηγία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη να κλείσει ως το τέλος του 2023 κάθε εκκρεμότητα», στις οποίες συγκαταλέγεται και η γεώτρηση της Ηπείρου.

Πηγή: ΕΡΤ – Εκπομπή «Συνδέσεις»

Σχετικά άρθρα