Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΥΠΕΞ: Σκληρή απάντηση στην Τουρκία «που απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο»

ΥΠΕΞ: Σκληρή απάντηση στην Τουρκία «που απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Παραβιάσεις Εθνικού Εναέριου Χώρου, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών,

Με μια σκληρή ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών αποδομεί τους ψεύτικους και αβάσιμους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι δήθεν ελληνικά μαχητικά παραβίασαν τον εναέριο χώρο της στα δυτικά της Ίμβρου, με προφανή σκοπό να δικαιολογήσει τις προκλητικές της ενέργειες όπως η τελευταία που τουρκικά μαχητικά έφτασαν μέχρι την Αλεξανδρούπολη, ενέργεια που μεταφράζεται ως απειλής πολέμου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Απορρίπτουμε τις αβάσιμες και αναληθείς αιτιάσεις του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών περί δήθεν παραβίασης του τουρκικού εναερίου χώρου από ελληνικά αεροσκάφη πριν από λίγες ημέρες.

Οι κατηγορίες αυτές αποτελούν μία ακόμα προσπάθεια παραπληροφόρησης και αποποίησης από πλευράς Τουρκίας των ευθυνών για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της.

Είναι τουλάχιστον οξύμωρο μια χώρα που πραγματοποίησε πρόσφατα 42 υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους σε διάστημα μόλις μίας ημέρας και που απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο κατά παράβαση θεμελιωδών αρχών του Χάρτη του ΟΗΕ, να κατηγορεί την Ελλάδα για προκλητικές ενέργειες.

Η Τουρκία, για μία ακόμα φορά, με τις ενέργειές της, υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, καθώς και τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μία κρίσιμη συγκυρία».

Είχε προηγηθεί η προβοκατόρικη ανακοίνωση της Άγκυρας η οποία ανέφερε:

«Αεροσκάφη F-16 της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας στα δυτικά της Ίμβρου στις 16 Μαΐου και στα δυτικά της Ενέζ στις 17 Μαΐου. Η πολεμική αεροπορία μας έδωσε την απαραίτητη απάντηση σε αυτές τις προκλητικές παραβιάσεις στις 18 Μαΐου, σύμφωνα με τους κανόνες αμοιβαιότητας και εμπλοκής», ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Άγκυρα δεν σταμάτησε εκεί, καθώς κατηγόρησε την Αθήνα ότι προσπαθεί να διαμορφώσει την κοινή γνώμη χρησιμοποιώντας την ένταση που ξεκίνησε με «δικές της προκλητικές ενέργειες».

«Η Ελλάδα για μία ακόμη φορά προσπαθεί να διαμορφώσει την αντίληψη της διεθνούς κοινής γνώμης εναντίον της χώρας μας, χρησιμοποιώντας την ένταση που ξεκίνησε με τις δικές της προκλητικές ενέργειες. Σε αυτό το πλαίσιο απορρίπτουμε απολύτως τους αβάσιμους ισχυρισμούς και κατηγορίες που έγιναν σε βάρος της χώρας μας από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και καταδικάζουμε ισχυρά τις ελληνικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας», ανέφερε σχετικά το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Προκειμένου να μην ξανασυμβούν τέτοια γεγονότα, η Ελλάδα πρέπει να βάλει τέλος στις προκλητικές ενέργειες στο Αιγαίο και να προσεγγίσει με σοβαρότητα τη διαδικασία των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τόσο διμερώς όσο και εντός του ΝΑΤΟ, στις συναντήσεις των οποίων αποφεύγει να παραστεί εδώ και έναν χρόνο», καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σχετικά άρθρα