Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Μητσοτάκης εξέφρασε την πρόθεση να πάρουμε F-35 πριν από το τέλος της τρέχουσας 10ετίας

Ο Μητσοτάκης εξέφρασε την πρόθεση να πάρουμε F-35 πριν από το τέλος της τρέχουσας 10ετίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμυντική Βιομηχανία, Εξοπλιστικά Προγράμματα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κυριάκος Μητσοτάκης, Λευκός Οίκος, Πολεμική Αεροπορία, Πολεμική Βιομηχανία,

Σε εγκάρδιο κλίμα, και χωρίς να λείπουν τα πολιτικά μηνύματα, εκτυλίχθηκε η δεξίωση που παρέθεσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αμέσως μετά την τετ α τετ συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο.

Νωρίτερα οι δύο άνδρες είχαν επιβεβαιώσει πως το επίπεδο των σχέσεων ΗΠΑ-Ελλάδας «βρίσκεται στο καλύτερο σημείο», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά και στην «σωστή πλευρά της ιστορίας» όπως επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, κατά την ομιλία του στην δεξίωση χαρακτήρισε την Ελλάδα σημαντικό εταίρο στη Μεσόγειο και την Ανατολική Ευρώπη.

«Οι ΗΠΑ αποτίουν φόρο τιμής στις ελληνικές αξίες» σημείωσε ο κ. Μπάιντεν, δίνοντας έμφαση στη δημοκρατία, η οποία –όπως είπε– σήμερα κινδυνεύει, κάνοντας εκτενή αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία και καταγγέλλοντας τις ρωσικές βαρβαρότητες.

Ευχαρίστησε δε τον Έλληνα πρωθυπουργό για το «ηθικό κουράγιο να αποκηρύξει την επίθεση του Πούτιν» αλλά και να υποδεχθεί η χώρα μας πρόσφυγες από την Ουκρανία.

Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ είναι σαν μία φωνή για να στηρίξουν την Ουκρανία, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Ξεκάθαρο μήνυμα σε αυταρχικούς ηγέτες»

«Υποστηρίξαμε την Ουκρανία για λόγους αρχής αλλά και για να προστατεύσουμε την διεθνή τάξη, για την προστασία του διεθνούς δικαίου» τόνισε, από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Να δοθεί ξεκάθαρο μήνυμα σε αυταρχικούς ηγέτες ότι οποιαδήποτε παραβίαση εδαφικής ακεραιότητας θα αντιμετωπιστεί» είπε ο πρωθυπουργός.

«Δεν θα δεχθούμε καμία παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» σημείωσε ενώ επεσήμανε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα για την περιφερειακή ασφάλεια.

Ενδιαφέρουσα ήταν η αποστροφή του πρωθυπουργού για την πρόθεση της Αθήνας να ενταχθεί στο πρόγραμμα των F-35 πριν από το τέλος της τρέχουσας 10ετίας αναδεικνύοντας ως ιδιαίτερα θετικό το σχετικό ενδιαφέρον που έχει δείξει η εταιρεία παραγωγός των μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς Lockheed Martin.

«Κόμβος ενέργειας»

O κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, υπογραμμίζοντας ότι:

«Οι κοινωνίες μας πληρώνουν ένα βαρύ τίμημα σε επίπεδο τιμών στην ενέργεια.

»Ως προς τούτου μπορούμε να κάνουμε τόσα πολλά η Ε.Ε και οι ΗΠΑ από κοινού για να μειώσουμε τις τιμές στην ενέργεια, και συγκεκριμένα τις τιμές του φυσικού αερίου καθώς μειώνουμε την εξάρτησή μας από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε, ότι η Αλεξανδρούπολη, πέρα από τη στρατηγική σημασία της για το ΝΑΤΟ, είναι κόμβος ενέργειας για το υγροποιημένο φυσικό αέριο προς τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ως πύλη εισόδου για ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται από φθηνές ΑΠΕ στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική, ενώ εξέφρασε ικανοποίηση που οι ΗΠΑ έχουν στηρίξει θερμά τη χώρα μας.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ζήτησε από τον Αμερικανό Πρόεδρο να χρησιμοποιήσει όλη του την επιρροή «προκειμένου να εκκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις πάντα επί τη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, ενώ είπε με τρόπο ξεκάθαρο πως «κανείς δεν θα δεχθεί μία λύση των δύο κρατών».

Η Ελλάδα επέστρεψε, το μέλλον είναι μπροστά μας, υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Η αναφορά στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Στον πατέρα του Κυριάκου Μητσοτάκη, Κωνσταντίνο, αναφέρθηκε σε μια αποστροφή της ομιλία του ο Τζο Μπάιντεν.

«Όλοι σκεφτόμαστε τον εκλιπόντα μπαμπά σας, ο οποίος είχε μεγάλη επιρροή πάνω μου. Ο μπαμπάς σας ήταν πραγματικός δάσκαλος» είπε χαρακτηριστικά.

Το παρατσούκλι «Μπαιντενόπουλος»

Ο Τζο Μπάιντεν δεν παρέλειψε να αναφέρει πως η στήριξη, που απολαμβάνει διαχρονικά από την ελληνοαμερικανική κοινότητα αποτελεί για αυτόν έμπνευση ενώ αστειευτηκε και με το παρατσούκλι «Μπαϊντενόπουλος» που του είχαν δώσει αφού όταν ήταν βουλευτής στο Ντέλαγουερ έπαιρνε το 92% των ψήφων της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

Για τα F-35 αναλυτικά

Η Ελλάδα αποκτά πριν το τέλος της δεκαετίας μια μοίρα (18-24) αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς F-35.

Πρόκειται για τα μαχητικά αεροσκάφη που ήθελε να αγοράσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βάζοντας μάλιστα την Τουρκία στο στενό πυρήνα των χωρών που συγκροτούσαν τη διεθνή κοινοπραξία κατασκευής του F-35, αρχικώς αποκληθέντος Joint Stike Fighter.

Η επιλογή όμως της Άγκυρας να αποκτήσει τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400 προκάλεσε αντίποινα των Αμερικανών που ακύρωσαν την προγραμματισμένη παράδοση 100 F-35 στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία.

Η έξοδος της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 δημιούργησε ένα παράθυρο ευκαιρίας για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα.

Δεδομένων των συνθηκών που διαμορφώθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την ανάγκη ενίσχυσης της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, αλλά και «φρεναρίσματος» της Τουρκικής προκλητικότητας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άδραξε την ευκαιρία και ζήτησε επίσημα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ να αποκτήσει η Ελλάδα τα F-35.

«Θα συνεχίσουμε τη μακροχρόνια συνεργασία μας μεταξύ των αμυντικών μας βιομηχανιών.

»Θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία για την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών F-35.

»Και ελπίζουμε να είμαστε σε θέση να προσθέσουμε αυτό το φανταστικό αεροπλάνο στην δύναμη της Ελληνικής Αεροπορίας πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας.

»Και είμαι χαρούμενος που την Παρασκευή, η Lockheed Martin εξέφρασε επίσημα το ενδιαφέρον της για επένδυση στην ΕΑΒ» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Μετά το 2028 η απόκτηση των F-35

Στη συνάντηση του στο Λευκό Οίκο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ζήτησε από τον Τζο Μπάιντεν ν’ ανάψει το πράσινο φως για την ενίσχυση της Ελλάδας με τα αμερικανικά μαχητικά 5ης γενιάς.

Δεδομένων των δημοσιονομικών ισορροπιών λόγω της επιβάρυνσής από την αγορά των 24 γαλλικών Ραφάλ και τον εκσυγχρονισμό 80 από τα F16 της Πολεμικής Αεροπορίας στην έκδοση Viper, η αρχική συμφωνία είναι να ενεργοποιηθεί το συμβόλαιο μετά το 2028.

Το χρονικό αυτό ορόσημο δεν είναι τυχαίο, διότι το 2028 προβλέπεται η ολοκλήρωση του προγράμματος αναβάθμισης των Ελληνικών F-16.

Πόσο θα κοστίσει η αγορά της μοίρας των F-35

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία Lockheed Martin κάθε ένα F-35 κοστίζει περίπου 80 εκατ. δολάρια Fligh away, δηλαδή χωρίς όπλα.

Για να αγοραστούν 24 F-35 από την Ελλάδα υπολογίζεται ότι το κόστος θα ανέλθει στα 3 δισ. δολάρια, αφού εκτός από τα όπλα θα απαιτηθεί η δημιουργία νέων υποδομών και εκπαίδευση των χειριστών και τεχνικών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Από την Lockheed Martin λένε ότι στα F-35 θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τα όπλα που έχει σήμερα στο οπλοστάσιο της η Πολεμική Αεροπορία για τα F-16.

Μειοψηφικό πακέτο

Πολύ σημαντικό μέρος της συμφωνίας αφορά την επίσημη είσοδο της Lockheed Martin με μειοψηφικό πακέτο στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία.

Το Ελληνικό κράτος θα διατηρήσει το έλεγχο και το πλειοψηφικό πακέτο της ΕΑΒ, ωστόσο η Lockheed Martin που συνεργάζεται ήδη με την ΕΑΒ για την κατασκευή τμημάτων των F-16 και των C-130 θα αναλάβει ακόμα πιο ενεργό ρόλο στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία.

Σχετικά άρθρα