Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Tσίπρας: «Κάνετε την Ελλάδα χώρα-δορυφόρο» – Οι δύο σημαντικές υποχωρήσεις

Tσίπρας: «Κάνετε την Ελλάδα χώρα-δορυφόρο» – Οι δύο σημαντικές υποχωρήσεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Βουλή των Ελλήνων, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Προοδευτική Συμμαχία, ΣΥΡΙΖΑ,

Στο βήμα της Βουλής ανέβηκε αμέσως μετά τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας για να διατυπώσει τις θέσεις του σχετικά με την αμυντική συμφωνίας της Ελλάδας με τις ΗΠΑ.

O Αλέξης Τσίπρας αρχικά κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για αμηχανία μπροστά στο αποτέλεσμα των πολιτικών του κάνοντας λόγο για μια συμφωνία με τις ΗΠΑ χωρίς ανταλλάγματα, ενώ τόνισε ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να πριμοδοτήσουν την Τουρκία.

Ο Τσίπρας σημείωσε ότι βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή, καθώς η συζήτηση δεν αφορά μόνο την κύρωση μιας συμφωνίας αλλά αφορά τη θέση της Ελλάδας στην εξωτερική πολιτική που πρέπει να ασκεί σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία με εξαιρετικά επικίνδυνο τρόπο μετά και την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Επιλέγετε την πιο επικίνδυνη μετατόπιση της εθνικής πολιτικής μετά τη μεταπολίτευση. Εγκαταλείπετε τον πυλώνα της διπλωματίας, τον μετριοπαθή διπλωματικό τρόπο» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αλλάζουν πάγιες θέσεις της χώρας που επί σειρά ετών υλοποίησαν πολλές και διαφορετικές κυβερνήσεις ανάμεσα σε αυτές και κυβερνήσεις της ΝΔ. Ποια είναι τα αποτελέσματα του δόγματος που έχετε υιοθετήσει;

»Τα είδαμε όλα το 2020 με την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας» υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Δύο σημαντικές υποχωρήσεις

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο, δε, για δύο σημαντικές υποχωρήσεις:« Απεμπολείτε ένα εξαιρετικό διαπραγματευτικό χαρτί που αφορούσε την ετήσια αναθεώρηση και παραχωρείτε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης».

«Είναι απίστευτη κοροϊδία να αναφέρεστε για μια συμφωνία πενταετίας, καλό είναι να κρατάμε τα προσχήματα καθώς το άρθρο 1 αναφέρει ότι η συμφωνία θα παραμείνει σε ισχύ για μια περίοδο 5 ετών από την ημερομηνία της θέσης σε ισχύ του πρωτοκόλλου, θα παραμείνει σε ισχύ εκτός αν καταγγελθεί από κάποιο από τα μέρη» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το κάνετε για να κρύψετε την ενοχή σας για όσα κάνετε αλλά για κακή σας τύχη δεν είναι μόνο η αντιπολίτευση που υπενθυμίζει τι αναγράφεται στη συμφωνία αλλά και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ σας κάρφωσε ενώπιον του κ. Δένδια λέγοντας ότι η ανανέωση αυτή θα επιτρέψει στη συμφωνία να είναι σε ισχύ επ’ αόριστον. Σταματήστε να παίζετε με τις λέξεις»

«Ποια είναι η διαφορά η δική μας στην οπτική σε σχέση με εσάς:

»Εμείς διαπραγματευτήκαμε στην αναθεώρηση στη βάση ανταλλαγμάτων και δεν προχωρήσαμε επειδή δεν υπήρξε κοινός τόπος» είπε κ. Τσίπρας.

Προσθέτοντας ότι: «Το ερώτημα είναι που σας θέτω είναι με μια ανταλλάγματα δεχθήκατε να αυξήσουμε σημαντικά τον κίνδυνο για την Ελλάδα στην περίοδο της πιο σκληρής πολεμικής αντιπαράθεσης των τελευταίων ετών.

»Εδώ η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από τον Ιανουάριο του 2020 καθώς η υπογραφή της συμφωνίας συνοδεύτηκε από μια επακόλουθη επιδείνωση συσχετισμών υπέρ της Τουρκίας».

«Πολύ σωστά διεκδικήσατε αμερικανική συνεισφορά στην αναβάθμιση στρατιωτικών υποδομών σύμφωνα με δημοσιεύματα αλλά δεν το πετύχατε.

»Διεκδικήσατε και συμπερίληψη άλλων περιοχων με ιδιαίτερη έμφαση στη Σκύρο αλλά οι ΗΠΑ απέρριψαν κάθε πρόταση συμπεριλαμβανομένης και της Σκύρου περιοριζόμενες σε αόριστες αναφορές.

»Οι ΗΠΑ θέλουν να αξιοποιούν την ηπειρωτική Ελλάδα αλλά αποφεύγουν τα νησιά για να μην εμπλακούν στα ελληνοτουρκικά» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

«Αναρωτιέμαι θα υπήρχε πρωθυπουργός χώρας του ΝΑΤΟ που θα την υπέγραφε εισπράττοντας όλες αυτές τις αρνήσεις είπε ακόμα ο κ. Τσίπρας θυμίζοντας την στάση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ο οποίος δεν συμφώνησε επ’ αόριστον συμφωνία αλλά 8ετη συμφωνία παρά τις πιέσεις που θα δέχθηκε για να υπογράψει 12ετια.

»Αυτό που εσείς κάνετε σήμερα όχι μόνο δεν το έκανε κανείς πρωθυπουργός αλλά δεν θα το έκανε καμία χώρα σύμμαχος αλλά μια χώρα δορυφόρος γιατί αυτό λέγεται δορυφοροποίηση της χώρας».

Σχετικά άρθρα