Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μητσοτάκης: Οι επόμενες πληρωμές στην Gazprom θα γίνουν το τρίτο 10ημερο του Μαΐου – Σε ευρώ ή σε ρούβλια;

Μητσοτάκης: Οι επόμενες πληρωμές στην Gazprom θα γίνουν το τρίτο 10ημερο του Μαΐου – Σε ευρώ ή σε ρούβλια;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Gazprom, Gazprombank, Βλάντιμιρ Πούτιν, Ενέργεια, Κυριάκος Μητσοτάκης, Ρωσία, Φυσικό Αέριο,

Η διαπίστωση ότι υπάρχει ενεργειακή επάρκεια και δεν αναμένεται να προκύψει διαταραχή στην προμήθεια της χώρας, προέκυψε από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφορικά με την ενεργειακή επάρκεια μετά τις χθεσινές αποφάσεις της Gazprom.

Οι επόμενες πληρωμές προς την Gazprom πρόκειται να γίνουν το τρίτο 10ημερο του Μαΐου, τονίστηκε κατά τη σύσκεψη, και η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής.

Ωστόσο δεν έγινε γνωστό σε τι νόμισμα θα πληρωθεί η Gazprom για να συνεχιστεί η ροή φυσικού αεριού προς την χώρα μας, καθώς όπως είναι γνωστό ο Πούτιν έχει απαιτήσει η πληρωμές να γίνονται σε ρούβλια και αυτός είναι και ο λόγος που διακόπηκε η τροφοδοσία σε Πολωνία και Βουλγαρία.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα που εξέδωσε ο πρόεδρος Πούτιν η πληρωμή πρέπει να γίνει σε ρούβλια και άνοιγμα δύο τραπεζικών λογαριασμών πληρωμής έναν σε ξένο νόμισμα και έναν σε ρούβλια, στην Gazprombank.

Η ρωσική τράπεζα θα μετατρέψει τις πληρωμές σε ξένο νόμισμα σε ρούβλια πριν μεταφέρει την πληρωμή στην Gazprom PJSC.

Να σημειωθεί πάντως, ότι στη σύσκεψη τονίστηκε πως από το υπουργείο Ενέργειας έχει ήδη ανακοινωθεί αναλυτικό σχέδιο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών σε οποιαδήποτε εξέλιξη, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη εκκρεμεί το ζήτημα του νομίσματος που θα γίνει η πληρωμή και προφανώς αυτό θα εξαρτηθεί από τις κατευθύνσεις που θα δώσουν οι Βρυξέλλες.

Στην πλειοψηφία τους οι ευρωπαϊκές χώρες αρνούνται να πληρώσουν σε ρούβλια, ενώ όπως μετέδωσε το Bloomberg τέσσερις Ευρωπαίοι αγοραστές φυσικού αερίου έχουν ήδη πληρώσει τη Ρωσία σε ρούβλια και δέκα έχουν ήδη ανοίξει τους λογαριασμούς στη Gazprombank.

Σχετικά άρθρα