Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ακάρ απαιτεί να αφήσουμε δίχως στρατό τα νησιά μας – Τι απαντά το ΥΠΕΞ στον νεο-οθωμανό

Ο Ακάρ απαιτεί να αφήσουμε δίχως στρατό τα νησιά μας – Τι απαντά το ΥΠΕΞ στον νεο-οθωμανό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αιγαίο Πέλαγος, Ελληνικά Νησιά, Νησιά Αιγαίου, Συνθήκη της Λωζάνης, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών, Χουλουσί Ακάρ,

Συνεχίζει την ρητορική έντασης ο Χουλουσί Ακάρ. Με την ολοκλήρωση της άσκησης Γαλάζια Πατρίδα, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, μιλώντας στους επιτελάρχες του αναφέρθηκε στην Συνθήκη της Λωζάνης και έθεσε πάλι θέμα 22 νησιών του Αιγαίου από τα οποία, όπως είπε, τα 16 είναι στρατιωτικοποιημένα.

Επέστησε την προσοχή στις όπως είπε, «προκλητικές ενέργειες και εκφράσεις ορισμένων Ελλήνων κυβερνώντων», λέγοντας ότι «κάποιες άκαιρες και περιττές δηλώσεις που κατηγορούν και δυσφημούν την Τουρκία, δεν ωφελούν κανέναν».

Η απάντηση της Αθήνας

Η Αθήνα έχει τοποθετηθεί τόσο δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, όσο και δια στόματος της διπλωματίας για το νόμιμο δικαίωμα της χώρας στην άμυνα, αποδομώντας τις τουρκικές αιτιάσεις με την παράθεση των 4 σημείων που καθιστούν την Άγκυρα υπόλογη στο συγκεκριμένο ζήτημα.

1. Πρώτο είναι η απειλή πολέμου (το γνωστό casus belli) σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της στα 12 ναυτικά μίλια, μια απειλή που παραβιάζει κατάφωρα τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και είναι σε ισχύ ήδη από το 1995, με απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

2. Η Τουρκία είναι μια χώρα που έχει πραγματοποιήσει παράνομη εισβολή στην Κύπρο το 1974, ενώ διατηρεί πολυπληθείς στρατιωτικές δυνάμεις στα Κατεχόμενα.

3. Τρίτο σημείο είναι οι συστηματικές παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου και υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, ένα φαινόμενο το οποίο βλέπουμε ότι έχει ενταθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τις τελευταίες ημέρες.

4. Τέταρτον, η Τουρκία διατηρεί απέναντι από τα ελληνικά νησιά ισχυρές αποβατικές δυνάμεις, είναι η λεγόμενη στρατιά της Μικράς Ασίας, η οποία αποτελεί μια διαρκή απειλή κατά της εδαφικής ακεραιότητας.

Θυμήθηκε όμως και την… καλή γειτονία

Το προφίλ της «καλής γειτονίας» έβγαλε ο Χουλουσί Ακάρ στο προσκήνιο, μετά την ολοκλήρωση της άσκησης της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Παρουσία των επιτελαρχών του, είπε, μεταξύ άλλων:

«Λέμε στη γείτονά μας Ελλάδα: “Κρατείστε αυτό το χέρι φιλίας που ειλικρινά απλώσαμε”».

Τονίζοντας ότι λήφθηκαν σημαντικά μέτρα τόσο στον σχεδιασμό όσο και στην εκτέλεση της άσκησης προκειμένου να μην υπάρχει καμία βλάβη το περιβάλλον ακόμη και το υποθαλάσσιο, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας:

«Αυτή είναι η βασική αρχή όλων των δραστηριοτήτων μας.

»Σε όλες τις δραστηριότητές μας, κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να μην βλάψουμε αθώους ανθρώπους, το περιβάλλον, την ιστορική υφή, τις θρησκευτικές δομές και τα στοιχεία πολιτισμού».

Απευθυνόμενος μέσω τηλεδιάσκεψης στους κυβερνήτες των πλοίων που συμμετείχαν στην άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», ο Ακάρ σημείωσε ότι «τόσο η άσκηση όσο και οι άλλες δραστηριότητές μας δείχνουν ότι οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις είναι αποφασισμένες και ισχυρές να προστατεύσουν και να προασπίσουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας».

Αναφερόμενος στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ο Ακάρ υπογράμμισε:

«Σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο στις σχέσεις μας με την Ελλάδα και πάντα ευνοούμε τις σχέσεις καλής γειτονίας.

»Θέλουμε τα σημερινά μας προβλήματα να επιλυθούν με ειρηνικά μέσα και μεθόδους».

Τονίζοντας τη σημασία του διαλόγου, ο Ακάρ επεσήμανε:

«Ο γείτονας μας κάνει αργά βήματα ως προς τον διάλογο.

»Περιμένουμε να είναι λίγο πιο δραστήριοι».

Υπενθυμίζοντας ότι μεταξύ των δύο χωρών πραγματοποιήθηκαν συμβουλευτικές συναντήσεις, και συζητήσεις για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ο Ακάρ είπε για άλλη μια φορά ότι περιμένουν τις ελληνικές Αρχές να πραγματοποιήσουν την τέταρτη συνάντηση για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των υπουργείων Άμυνας, στην Τουρκία.

Εφιστώντας την προσοχή στις «προκλητικές ενέργειες και ομιλίες ορισμένων Ελλήνων διοικητών», ο Ακάρ δήλωσε ότι «είτε υπάρχει περίσταση είτε όχι, η χρησιμοποίηση κατηγοριών εναντίον της Τουρκίας, δεν είναι προς το συμφέρον κανενός».

Σχετικά άρθρα