Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το πιο ακριβό ρεύμα της Ευρώπης στην Ελλάδα κι ο Μητσοτάκης «πουλάει φούμαρα»

Το πιο ακριβό ρεύμα της Ευρώπης στην Ελλάδα κι ο Μητσοτάκης «πουλάει φούμαρα»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΔΕΗ, Ενέργεια, Ηλεκτρικό Ρεύμα, Ηλεκτρισμός, Κυριάκος Μητσοτάκης, Νάσος Ηλιόπουλος, Προοδευτική Συμμαχία, ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος,

Θλιβερή πρωτιά για δεύτερη μέρα καταγράφει η χώρα μας. Η τιμή της μεγαβατώρας και η αδυναμία της κυβέρνησης Μητσοτάκη να προστατεύσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Πρωταθλήτρια Ευρώπης στις χονδρικές τιμές ρεύματος αναδεικνύεται η Ελλάδα για δεύτερη συνεχόμενη μέρα.

Στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τιμών Ηλεκτρισμού της Αγοράς μπορεί ο καθένας να δει πως η χονδρεμπορική τιμή της μεγαβατώρας σκαρφάλωσε σήμερα (19/04) τα 287,45 ευρώ καταγράφοντας αύξηση 12,3% σε σχέση με χθες που ήταν 255,95 ευρώ.

Οι δύο χώρες που ακολουθούν είναι η Ιταλία και η Μάλτα με την τιμή να διαμορφώνεται στα 233,78 ευρώ.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ζητάει λύσεις από την Ευρώπη για να μην παρέμβει στα υπερκέρδη του ελληνικού καρτέλ ενέργειας και μεταφέρει πλήρως το κόστος στους καταναλωτές» σχολιάζει ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμμελος.

Με υποσχέσεις δεν πέφτουν οι τιμές

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός μοίραζε χαμόγελα και υποσχέσεις για την ενέργεια από τη Ρεβυθούσα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποφεύγοντας την όποια αναφορά στα εγχώρια καρτέλ που κερδοσκοπούν μεσούσης της ενεργειακής κρίσης επέμεινε ότι το πρόβλημα της έκρηξης των τιμών στην ενέργεια είναι εισαγόμενo και απαιτείται κοινή ευρωπαϊκή απάντηση, δεσμευόμενος για άλλη μία φορά ότι ακόμη κι αν η Ευρώπη δεν καταφέρει να λάβει αποφάσεις, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να στηρίζει τους καταναλωτές ενέργειας μέσα από ένα σχήμα επιδοτήσεων το οποίο θα συνεχιστεί και τον επόμενο μήνα, βάζοντας φυσικά στην εξίσωση και τον «κόφτη» των δημοσιονομικών περιθωρίων και χωρίς πάλι να πει κουβέντα για ενδεχόμενη φορολόγηση των υπερκερδών που αποκομίζουν οι εταιρείες στην παρούσα συγκυρία κι ενώ οι καταναλωτές στενάζουν οικονομικά.

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: Ο κ. Μητσοτάκης πουλάει φούμαρα

«Χθες νοικοκυριά και επιχειρήσεις άρχισαν να παίρνουν νέους λογαριασμούς της ΔΕΗ που ξεπερνούν ακόμα και το μισθό τους και ο κ. Μητσοτάκης από τη Ρεβυθούσα πουλάει φούμαρα για τη διεθνή συγκυρία, μήπως και κρύψει τις εγκληματικές του ευθύνες για τη στήριξη της αισχροκέρδειας.

»Την ώρα που η Ελλάδα για πολλοστή φορά είναι σήμερα πάλι πρωταθλήτρια στο πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη, με τεράστια διαφορά από τον δεύτερο, ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει την κοροϊδία.

»Οι πολίτες έχουν καταλάβει: Μόνο η πολιτική αλλαγή και οι προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα μειώσουν τα τιμολόγια της ΔΕΗ.

»Σύντομα θα στείλουν το λογαριασμό στον κ. Μητσοτάκη και τα golden boys του», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ..

Ο κρίσιμος παράγοντας που ξέφυγαν οι τιμές

«Η έκρηξη των τιμών στην ενέργεια οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες, με την κυβέρνηση να φέρει πολύ σημαντικές ευθύνες», ανέφερε («Ράδιο Θεσσαλονίκη 94.5») ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νάσος Ηλιόπουλος και εξήγησε:

«Η βίαιη απολιγνιτοποίηση στην οποία προχώρησε η ΝΔ ήταν ένας κρίσιμος παράγοντας, που είχε ως αποτέλεσμα να βαθύνει η εξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο.

»Δεύτερος παράγοντας ήταν το γεγονός ότι η ΔΕΗ απώλεσε το ρυθμιστικό της ρόλο στην αγορά ενέργειας και συμπεριφέρεται πλέον σαν ένας οποιοσδήποτε ιδιώτης που το μόνο του “άγχος” είναι η μετοχή».

Ανέφερε ακόμα ότι η Κομισιόν έχει δώσει ήδη μια σειρά από εργαλεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Ένα τέτοιο εργαλείο είναι η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, κάτι που έχουν κάνει περισσότερες από 15 χώρες», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου.

«Δεύτερο μέτρο είναι η φορολόγηση αυτών που ονομάζονται “ουρανοκατέβατα” κέρδη, τα οποία προκύπτουν από τη διαφορά ανάμεσα στην τιμή παραγωγής με την τιμή χονδρικής πώλησης στο ρεύμα.

»Με βάση τις εκτιμήσεις που έχουμε κάνει, για τους τελευταίους 7 με 8 μήνες οι ελληνικές εταιρείες ενέργειας έχουν υπερκέρδη που προσεγγίζουν το 1,5 δισ.», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, σχολιάζοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης παίζει κρυφτό με τη ΡΑΕ για το αν υπάρχουν αυτά τα κέρδη, τη στιγμή που οι πολίτες δεν βγάζουν το μήνα».

Όπως πρόσφατα έγραφε η ΕΦ.ΣΥΝ., παρατηρητές της αγοράς ηλεκτρισμού, στην οποία ήδη δημιουργείται μια «νέα γενιά χρεών», προσπαθούν το τελευταίο διάστημα να εντοπίσουν τα υπόβαθρα πάνω στα οποία πάτησε το ράλι των τιμών.

Οι τελευταίοι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί που συμπυκνώνουν την τετράμηνη κατανάλωση του χειμώνα δείχνουν υπέρογκες χρεώσεις πολύ πάνω από τα 1.000 ευρώ ακόμη κι αν πρόκειται για ένα μικρό νοικοκυριό με ένα μόνο μέλος μεγάλης ηλικίας που είχε το… θράσος να προσπαθεί να ζεστάνει το σπίτι του με ένα ατομικό αερόθερμο.

Σχετικά άρθρα