Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ελληνική Διασπορά στην Αναγεννησιακή Ιταλία – Χρυσουλάκης: «Η αναβίωση της αρχαίας ελληνικής σκέψης»

Ελληνική Διασπορά στην Αναγεννησιακή Ιταλία – Χρυσουλάκης: «Η αναβίωση της αρχαίας ελληνικής σκέψης»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αναγέννηση, Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας, Ελληνική Ομογένεια, Ιταλία, Ιωάννης Χρυσουλάκης, Υπουργείο Εξωτερικών, Φλωρεντία,

Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης Χρυσουλάκης, συμμετείχε με χαιρετισμό του στο επιστημονικό Συμπόσιο που έλαβε χώρα στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, στις 12 Απριλίου 2022, με θέμα «Η ελληνική Διασπορά και παρουσία στην αναγεννησιακή και νεώτερη Ιταλία».

Το Συμπόσιο διοργανώθηκε από το Early Modern Greek Culture – The Medici Archive Project (Φλωρεντία) και τέθηκε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών.

Στο χαιρετισμό του ο κ. Χρυσουλάκης επισήμανε ότι οι δεσμοί και η εγγύτητα των μεσογειακών λαών χάνονται στα βάθη της Ιστορίας, καθώς η Μεσόγειος, η θάλασσα των τριών ηπείρων, υπήρξε ανέκαθεν γέφυρα επικοινωνίας, τόσο σε φυσικό όσο και σε πνευματικό και πολιτιστικό επίπεδο.

Η ιταλική Αναγέννηση, η οποία έχει τις ρίζες της στη Φλωρεντία, αποτελεί η ίδια, ως πολιτιστικό και πνευματικό κίνημα, γέφυρα ανάμεσα στο Μεσαίωνα και τη σύγχρονη εποχή, αλλά και γέφυρα πολιτισμού των λαών της ευρύτερης περιοχής.

Σηματοδοτεί την άνθηση της λογοτεχνίας, της τέχνης, της επιστήμης και ένα από τα χαρακτηριστικά της είναι η αναβίωση της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, φιλοσοφίας και σκέψης.

Ως εκ τούτου, καθίσταται εφαλτήριο ανάπτυξης και προόδου για τους Έλληνες λογίους και εμπόρους που έχουν καταφύγει την εποχή εκείνη και εφεξής στη γειτονική χώρα, για να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσής τους και να γλιτώσουν από την οθωμανική επέκταση.

Ο Γενικός Γραμματέας χαιρέτισε την αξιέπαινη πρωτοβουλία διοργάνωσης του Συμποσίου, η οποία προβάλλει την πολιτιστική μας κληρονομιά, υλική και άυλη, και τόνισε ότι αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι επιστημονικές του εργασίες, οι οποίες θα συμβάλλουν στην ανάδειξη της μεγάλης συμβολής της Ελληνικής Διασποράς στο πνευματικό κίνημα της Αναγέννησης, αλλά και στη διαμόρφωση της ελληνικής ταυτότητας κατά τους νεώτερους χρόνους.

Ο κ. Βασίλειος Σύρος, Διευθυντής του Early Modern Greek Culture Program – The Medici Archive Project, όπως και οι συμμετέχοντες ομιλητές στο Συμπόσιο, εστίασαν στην προσφορά της ελληνικής Διασποράς στην πνευματική ζωή της αναγεννησιακής και νεώτερης Ιταλίας, καθώς και στη συμβολή των βυζαντινών και μεταβυζαντινών λογίων στη διάδοση της αρχαίας ελληνικής γραμματείας στην Ιταλία στις απαρχές της Αναγέννησης.

Τα Αρχεία Medici περιλαμβάνουν άφθονες πληροφορίες για τις ελληνικές κοινότητες της Διασποράς, όχι μόνο στην Τοσκάνη αλλά και ευρύτερα στη Μεσόγειο, τη Βόρεια Ευρώπη και την περιοχή των Βαλκανίων, με αναφορές για τις εμπορικές τους δραστηριότητες όπως εμφανίζονται συχνά στην αλληλογραφία, τις αποστολές και τις αναφορές των πρεσβευτών της Φλωρεντίας, καθώς και για τις σχέσεις των «Ελλήνων της Τοσκάνης» με τα εκτενή δίκτυα των ελληνικών κοινοτήτων, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σχετικά άρθρα