Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Νίκος Δένδιας στην Οδησσό – Τιμή στη «Φιλική Εταιρεία» και ανθρωπιστική βοήθεια

Ο Νίκος Δένδιας στην Οδησσό – Τιμή στη «Φιλική Εταιρεία» και ανθρωπιστική βοήθεια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ελληνική Ομογένεια, Ελληνικό Προξενείο Οδησσού, Νίκος Δένδιας, Οδησσός, Ουκρανία, Υπουργείο Εξωτερικών,

Στην Οδησσό της Ουκρανίας βρίσκεται ο Νίκος Δένδιας. Όπως έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών στο Twitter, «θα συναντηθώ με μέλη της ελληνικής ομογένειας και αξιωματούχους της ουκρανικής κυβέρνησης και των τοπικών Αρχών και θα παραδώσω ανθρωπιστική βοήθεια».

«Σκοπός της επίσκεψης είναι επίσης η δημιουργία διαρκούς μηχανισμού διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας, η επαναλειτουργία του Γενικού Προξενείου και η διαπίστωση της κατάστασης χώρων άρρηκτα συνδεδεμένων με την ελληνική ιστορία, όπως το Μουσείο Φιλικής Εταιρίας», πρόσθεσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Νωρίτερα Νίκος Δένδιας προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Κισινάου όπου τον υποδέχθηκε η πρέσβης στη Ρουμανία (με παράλληλη διαπίστευση στη Μολδαβία) Σοφία Γραμματά.

Στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών πέρασε τα σύνορα Μολδαβίας-Ουκρανίας με προορισμό την Οδησσό.

Ο Νίκος Δένδιας έχει επαναλάβει πολλάκις τις τελευταίες ημέρες το ενδιαφέρον της Αθήνας για την πολυπληθή ελληνική κοινότητα στη νοτιοανατολική Ουκρανία, σημειώνοντας ότι πέραν της Μαριούπολης είναι γνωστό ότι και στην Οδησσό ζουν πολλοί ομογενείς, ενώ πολλοί είναι και αυτοί που έχουν προσφύγει εκεί από την ρημαγμένη Μαριούπολη.

Η ανθρωπιστική βοήθεια του υπουργείου Εξωτερικών παραδόθηκε στις Δημοτικές Αρχές της πόλης.

Σκοπός της επίσκεψης πέραν της μεταφοράς βοήθειας, είναι η δημιουργία διαρκούς μηχανισμού διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας, συνάντηση με μέλη της ελληνικής κοινότητας, η επαναλειτουργία του Γενικού Προξενείου στην πόλη, καθώς και η επίσκεψη και διαπίστωση της κατάστασης χώρων άρρηκτα συνδεδεμένων με την ελληνική ιστορία, όπως το Μουσείο Φιλικής Εταιρίας.

Στην Οδησσό όπου η καρδιά της Ελλάδας χτυπά δυνατά.

Ο Νίκος Δένδιας στην πόλη της Ουκρανίας όπου ιδρύθηκε η Φιλική Εταιρεία και για την επανέναρξη της λειτουργίας του Γενικού μας Προξενείου.

«Έναρξη της επίσκεψης στην Οδησσό από το Ελληνικό Γενικό Προξενείο που επαναλειτουργεί και όπου συναντήθηκα με ομογενείς μας.

»Επίσκεψη και στο Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας όπου απέθεσα λουλούδια στο Μνημείο του Όρκου των Φιλικών και υπέγραψα στο μνημείο επισκεπτών», έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο Facebook.

Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια σε Έλληνες δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στην Οδησσό:

«Η Ελλάδα είναι παρούσα στην Οδησσό. Είμαι σήμερα εδώ, εκπροσωπώντας την Ελληνική Κυβέρνηση, την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά θεωρώ και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, για να μεταφέρω, κατ’ αρχήν εδώ στην Οδησσό, βοήθεια.

»Ανθρωπιστική βοήθεια για την ελληνική ομογένεια, αλλά και για το σύνολο του πληθυσμού της πόλης.

»Από σήμερα θα λειτουργήσει ξανά το ελληνικό Προξενείο.

»Και θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόξενο, τον κ. Δόχτση, και τους συνεργάτες του για το καθήκον τους και τον τρόπο με τον οποίο το επιτελούν.

»Η λειτουργία του Προξενείου θα βοηθήσει στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας και τη δημιουργία διαδρόμων εκκένωσης της ελληνικής ομογένειας, αν χρειαστεί, από οποιοδήποτε περιοχή της Ουκρανίας μέσω της Οδησσού.

»Και θα υπογραμμίσει την ιστορική μας παρουσία σε αυτή την πόλη».

Σχετικά άρθρα